Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 31. 09:38

Lezárult az Avaya magántőkés kivásárlása

Befejeződött az Avaya kivásárlása, a Silver Lake és a TGP Capital 8,3 milliárd dollárért vették meg a távközlési céget, amelynek részvényeivel utoljára október 26-án kereskedtek a New York-i tőzsdén.

[HWSW] Befejeződött az Avaya kivásárlása, a Silver Lake és a TGP Capital 8,3 milliárd dollárért vették meg a távközlési céget, amelynek részvényeivel utoljára október 26-án kereskedtek a New York-i tőzsdén.

Az Avaya 2000-ben jött létre, amikor a Lucent Technologiesből leválasztották az üzleti kommunikációs megoldásokat fejlesztő részleget. Az Avaya elsősorban IP-alapú távközlési megoldásairól, contact centereiről vált ismertté, legnagyobb piaci vetélytársai közé tartozik a Cisco, a Nortel, valamint a tavaly egyesült Alcatel-Lucent. 2002-ben, a dotkom-csalódást követően az Avaya a csőd szélén táncolt, azóta azonban megerősödött.

"A mai nappal izgalmas, új korszak kezdődik az Avaya számára" -- mondta Lou D’Ambrosio, az Avaya elnök-vezérigazgatója. "A Silver Lake-kel és a TPG-vel együttműködő magánvállalatként most egyedülálló lehetőséget látunk arra, hogy meggyorsítsuk stratégiánk végrehajtását, erősítsük piaci jelenlétünket, és az eddiginél több innovációval, jobban koncentráljunk vevőink kiszolgálására."

Elemzők szerint az Avaya ideális célpontja egy kivásárlásnak, a cégnek ugyanis több mint 800 millió dollár a készpénzállománya, nincs adóssága, cash flowja folyamatosan pozitív, a bevételeinek közel felét pedig hosszú távú szerződések adják. A legutóbbi pénzügyi évben az Avaya 5,12 milliárd dolláros bevétel mellett 201 millió dollár nettó profitot ért el. A Wall Street Journal korábbi információi szerint az Avaya iránt magátőke-befektetők mellett más távközlési cégek is érdeklődtek, köztük a Nortel Networks és a Cisco Systems, de egyes források tudni vélik, még a Microsoft is a kérők között volt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról