:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 3. 13:08

A memóriaárak csökkenése miatt újra veszteséges volt a Micron

A memóriaárak folyamatos csökkenése miatt sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta a Micron Technology, a legnagyobb amerikai memóriagyártó. A túltermelés okozta árprés miatt mind a DRAM-lapkák, mind a NAND-chipek átlagos eladási ára 15 százalékot zuhant a megelőző negyedévhez képest.

[HWSW] A memóriaárak folyamatos csökkenése miatt sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta a Micron Technology, a legnagyobb amerikai memóriagyártó. A túltermelés okozta árprés miatt mind a DRAM-lapkák, mind a NAND-chipek átlagos eladási ára 15 százalékot zuhant a megelőző negyedévhez képest.

Sony-Qimonda együttműködés
Vegyesvállalatot hoz létre memóriachipek fejlesztésére és gyártására a Sony és a Qimonda (utóbbi az Infineonból leválasztott memóriagyártó üzletág). Az év végén induló Qreatic Design nevű cégben 50-50 százalékos tulajdonos lesz a japán és a német cég, amely a Sony tervezési és a Qimonda gyártási tapasztalatát hivatott egyesíteni.
A bevétel ugyan 1,37 milliárd dollárról 1,44 milliárd dollárra emelkedett a negyedik pénzügyi negyedévben, a tavalyi év azonos időszakában elért 64 milliós profit után most 158 milliós negatívumot mutatott a mérleg, utóbbi részvényenként 21 centnek felel meg. Az eredmények mindazonáltal felülmúlták az elemzői várakozásokat, a Reuters Estimates által megkérdezett szakértők 1,41 milliárdos bevételt és részvényenként 22 cent veszteséget vártak.

A gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően a Micron által eladott memóriachipek bekerülési költsége ugyan DRAM-chipek esetén 10 százalékkal, a NAND-lapkák esetében pedig 40 százalékkal esett, ezzel párhuzamosan azonban az új berendezésekre, fejlesztésekre fordított kiadások kétszeresére emelkedtek, ezzel a gyártási költség átlagosan 6,4 százalékkal nőtt. A cég létszámleépítésekkel és átszervezésekkel igyekszik megfogni a pénzt, a negyedik negyedév alatt mintegy ezer dolgozótól váltak meg és számos tevékenységet kiszerveztek.

2007 eleje óta több mint 70 százalékkal lettek olcsóbbak az irányadó 512 megabites DDR2-667 chipek a DRAMeXchange.com adatai szerint, ahogy az egymással versenyző gyártók igyekeznek megszabadulni a felhalmozott készletektől. A memóriagyártók arra számítottak, hogy a Windows Vista megjelenése nyomán hirtelen nagy kereslet támad a memória iránt, azonban az új operációs rendszer várnál visszafogottabb piaci szereplése gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

Steve Appleton elnök-vezérigazgató elmondta, az év során a cég igyekezett a lehető legjobban függetleníteni magát a volatilis DRAM-piactól, így ma már a Micron a mobiltelefonokba szerelt digitális fényképezőgépek CMOS-képérzékelőinek egyik legnagyobb gyártója. E részleg a negyedév alatt 5 százalékkal növelte forgalmát, ahogy a mobilgyártók egyre nagyobb felbontású érzékelőket rendeltek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.