Szerző: Bizó Dániel

2007. október 19. 14:51

Kihátrál a Cell és az RSX gyártásából a Sony

Alig egy hónappal azt követően, hogy japán sajtóértesülések megszellőztették az ügyletet, a Sony tegnap bejelentette, hogy eladja a többek között a PlayStation 3 nagyteljesítményű chipjeit gyártó sorait. A nagaszaki melletti Fab 2 300 milliméteres gyártósorai a Toshiba által vezetett új vegyesvállalathoz kerül át jövő áprilistól, mikor az új japán pénzügyi év kezdődik. A Sony ezzel gyakorlatilag teljesen kiszervezte a PlayStation 3 chipjeinek gyártását, ugyanakkor operatív és tulajdonosi oldalról továbbra is aktívan résztvesz az üzemeltetésben.

[HWSW] Alig egy hónappal azt követően, hogy japán sajtóértesülések megszellőztették az ügyletet, a Sony tegnap bejelentette, hogy eladja a többek között a PlayStation 3 nagyteljesítményű chipjeit gyártó sorait. A nagaszaki melletti Fab 2 300 milliméteres gyártósorai a Toshiba által vezetett új vegyesvállalathoz kerül át jövő áprilistól, mikor az új japán pénzügyi év kezdődik. A Sony ezzel gyakorlatilag teljesen kiszervezte a PlayStation 3 chipjeinek gyártását, ugyanakkor operatív és tulajdonosi oldalról továbbra is aktívan résztvesz az üzemeltetésben.

Súlyos teher

A két vállalat tegnap közölte, hogy nem kötelező erejű megállapodást írtak alá egy új félvezetőgyártó vegyesvállalat megalapítására, mely a Sony Nagaszaki prefektúrában található izahayai Fab 2 üzem 300 milliméteres gyártósorait fogja átvenni 2008 április elsejétől. Ezeken a sorokon készülnek a PlayStation 3 (PS3) hibrid vektor és grafikus processzorai, a Cell és az RSX, melyek termelése jelenleg már 65 nanométerre migrálódik, vagy be is fejeződött. A vegyesvállalat 60 százalékáért a Toshiba mintegy 100 milliárd jent, vagyis 858 millió dollárt fizetett a japán Nikkei üzleti napilap forrásai szerint. A Sony ezenkívül a PlayStation 2 chipsetjének gyártásához felállított vállalatot is a Toshiba irányítása alá engedi át, mely a Toshiba komplexumában üzemel 1999 óta.

A tranzakció a 45 nanométeres csíkszélességű eljárás alkalmazásához szükséges új berendezések költséges telepítésének megkezdése előtt zárul majd le, így a Sony megszabadul e teher nagy részétől, mely alapvető a fajlagos termelési költségek csökkentésében, valamint hosszú távon a versenyképes teljesítményű processzorok előállításában. A Cell termelését részben az IBM végzi East Fishkillben, és a 45 nanométeres áttérést is vezetni fogja, tekintve, hogy az alkalmazott félvezető-eljárás kifejlesztésében vezető szerepet tölt be.

A Sony nemcsak a félvezetőipari beruházásokon, hanem méretgazdaságosság révén a Cell és az RSX bekerülési költségén is képes lehet faragni. Az elképzelések szerint a Cell és az RSX mellett más nagyteljesítményű chipeket is termel majd a Fab 2, melyet a Toshiba fog saját chipgyártásához felhasználni. A vállalatok továbbra is eltökéltnek tűnnek abban, hogy 45 nanométeres gyártástechnológiával a PS3-on kívül egyéb szórakoztató elektronikai eszközökbe is belekerülnek a Cell derivatívái, ahogyan szuperszámítógépes változatai is készülnek majd. A 45 nanométeres tömegtermelés beindulása 2008 második felére várható.

Csak a legnagyobbak maradhatnak talpon

Bár a Sony a világ második legnagyobb szórakoztató elektronika gyártója, amivel hatalmas mennyiségű félvezetőt igényel, chipgyártása az elmúlt három évben folyamatosan veszteséget termelt, többek között a gigászi beruházások amortizációja következtében -- ennek felszámolására Howard Stringer elnök-vezérigazgató kemény lépéseket helyezett kilátásba, aminek végrehajtásához a korábban az elektronikai részlegnél nevet szerzett Nakagawa Yutakát nevezte ki.

Egy adott időben nagyteljesítményűnek számító chip, mint a Cell, vagy 2000 magasságában az Emotion Engine, igen fejlett gyártási eljárást igényel, és a fajlagos gyártási költségek folyamatos lefaragása, valamint a következő generációs chipek versenyképességének érdekében erőltetett ütemű kutatás-fejlesztést és beruházásokat is. A befektetések azonban egyre kevésbé térülnek meg, ahogyan a félvezetőipari költségek a csillagászati árú berendezések miatt generációnként, vagyis 2-3 évente mintegy másfélszeresükre emelkednek -- vagyis az ipar konszolidációja elkerülhetetlen. A Sony a világ tizenötödik legnagyobb chipszállítója, a Toshiba a negyedik, így mindkét cég számára ésszerű konszolidációnak tűnik a jelenleg felvázolt tranzakció. A két japán óriás hosszú ideje közösen dolgozik félvezetőiparban

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról