Szerző: Bizó Dániel

2007. február 15. 14:23

Novell: nagyteljesítményű Windows-virtualizáció Linuxon

A Novell és a Microsoft közötti, sokat vitatott megállapodás alapján a SUSE Linux és a Windows képesek lesznek a jövőben egymást virtuális gépeken futtatni -- közölte a két vállalat a napokban. A Novell és az Intel már be is jelentette azokat a drivereket, melyek segítségével virtualizált Windows futtatható a SUSE Linux Enterprise Server 10 (SLES10) felett, mégpedig megbízhatóan, és nagy teljesítménnyel.

[HWSW] A Novell és a Microsoft közötti, sokat vitatott megállapodás alapján a SUSE Linux és a Windows képesek lesznek a jövőben egymást virtuális gépeken futtatni -- közölte a két vállalat a napokban. A Novell és az Intel már be is jelentette azokat a drivereket, melyek segítségével virtualizált Windows futtatható a SUSE Linux Enterprise Server 10 (SLES10) felett, mégpedig megbízhatóan, és nagy teljesítménnyel.

Előtérben a kevert virtualizáció

Mindössze három hónap telt el a linuxos közösség nagy részét felháborító Novell-Microsoft paktum óta, a két vállalat máris felvázolta konkrét terveit a jövőbeni együttműködés révén megszülető termékkel kapcsolatban. Az megállapodás egyik legfőbb kinyilvánított célját, a szemöldökráncolást kiváltó szabadalmi békeszerződés mellett, egymás szoftvereinek együttműködésével kapcsolatos közös fejlesztések képezték, ennél jobban azonban akkor még nem részletezték elképzeléseiket. A két cég a jövőben a kevert szerverkörnyezet virtualizációja, a megosztott erőforrások menedzselése, a hozzáférések és a dokumentumformátumok terén eszközölnek összehangolt fejlesztéseket.

Ennek értelmében a Longhorn-generációhoz tartozó Windows szerverek explicit támogatást kapnak a SLES10 virtualizált futtatásához, míg a SLES10 a Windows 2000, 2003 és XP rendszerek változatait lesz képes hivatalosan is futtatni -- egyelőre Longhornról nincs szó. Tekintve, hogy Longhorn-szerver egyelőre még nincs a piacon, így a Novell került lépéselőnybe: a vállalat az Intellel vállvetve bejelentette, hogy elkészültek azok a driverek és módosítások az integrált Xen virtualizációs hypervisor működésében, amelyek révén nagy teljesítménnyel futtatható Windows a SLES10 felett.

Extra teljesítmény

A két vállalat állítja, hogy ezen módosítások nélkül a virtualizált gépen futó Windows hálózati és lemezműveleti sebesség például mindössze tizede lenne egy "valódi" gépen működőének, míg segítségükkel a natív teljesítmény 90 százaléka érhető el. Fontos megjegyezni, hogy ehhez virtualizációs technológiát támogató x86-processzorra van szükség, melyek architekturálisan képesek több független operációs rendszer kezelésére. Az AMD és az Intel kínálatában jelenleg elérhető összes x86-os szerverprocesszor alkalmaz virtualizációs támogatást.

Az Intel nyilvánvalóan saját megoldását preferálja, részvétele a projektben azonban úgy tűnik, nem hozza magával az AMD negligálását: a Novell szerint a kisebbik processzorgyártó chipjein is működik a bejelentett Windows-virtualizáció. A vállalat egyelőre nyílt tesztfázisban tartja az új szoftvereket, majd az éles üzembeni használathoz a SLES10 első szervízcsomagjával kerül leszállításra az ügyfelekhez, amely a Xen 3.0.4 verzióját tartalmazza majd, várhatóan valamikor tavasszal.

Osztozkodás

A virtualizáció mellett a Microsoft és a Novell olyan közös specifikációkat, szabványokat alkalmaz majd, melyek segítségével felügyeleti eszközök fejleszthetőek a két vállalat termékeit vegyesen használó szoftverkörnyezetek számára. A ZenWorks Orchestrator és a System Center Operations Manager 2007 már idén megkapják ezeket a képességeket, ígérik. Szintén a kevert rendszerek egységes felügyeletét célozza, hogy a hálózati erőforrások megosztását menedzselő Novell eDirectory és a Microsoft Active Directory rendszerek, szabványokra alapuló, vagy legalábbis közös alapokra hozott specifikációk alapján, képesek legyenek együttműködni.

A Microsoft Office és az OpenOffice.org (OOo) felhasználók közötti dokumentumok megosztása érdekében a Novell Open XML támogatást épített az általa szállított OOo változatba. Február elején jelentette be a cég azt a nyílt forrású, a Microsoft által is támogatott szoftvert, amelynek a Wordbe (XP, 2003, 2007) beépülve lehetővé teszi az OpenDocument formátumú (ODF) szöveges állományok megnyitását, illetve saját dokumentumaikat ODF formátumban is elmenthessék. A BSD-licenc alatt igyenesen letölthető szoftver a Sourceforge oldaláról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról