Szerző: Bizó Dániel

2007. február 6. 16:31

Már félig leeresztette a rolót a Transmeta - sic transit gloria mundi

A PC-ipar egykori nagyreményű üdvöskéje, a Transmeta tegnap közölte, hogy további racionalizációt hajt végre a szervezet működésében, hogy méginkább szellemi tőkéjének fejlesztésére és licencelésére tudjon összpontosítani. Ennek keretein belül a vállalat munkaerejének 39 százalékától szabadul meg, továbbá bezárja tajvani és japán képviseleteit, és további leépítéseket eszközöl a közeljövőben. A vállalat papírjai az egyébként is nyomott árfolyamról több mint 11 százalékot estek a bejelentést követően, részvényenként 1 dollár alá süllyedve -- a tőzsdei jegyzés negyvened részén.

[HWSW] A PC-ipar egykori nagyreményű üdvöskéje, a Transmeta tegnap közölte, hogy további racionalizációt hajt végre a szervezet működésében, hogy méginkább szellemi tőkéjének fejlesztésére és licencelésére tudjon összpontosítani. Ennek keretein belül a vállalat munkaerejének 39 százalékától szabadul meg, továbbá bezárja tajvani és japán képviseleteit, és további leépítéseket eszközöl a közeljövőben. A vállalat papírjai az egyébként is nyomott árfolyamról több mint 11 százalékot estek a bejelentést követően, részvényenként 1 dollár alá süllyedve -- a tőzsdei jegyzés negyvened részén.

A vállalat február elején látott neki az újabb átstrukturálásoknak, melynek keretein belül 75 embertől szabadulnak meg, akik többségében a mérnöki szolgáltatások üzletágnál dolgoztak. A következő két negyedévben, tehát még év vége előtt, a zsugorodó cég további 25-55 embert tesz lapátra, akik szintén többnyire a Microsoft FlexGo projektjén dolgozó mérnökök. Ezek a leépítések 11-14 millió dollárba kerülnek, éves szinten azonban 17-23 milliós megtakarítást ígérnek.

Ezek a lépések meghosszabbíthatják ugyan a Transmeta életét, a vállalat eredeti törekvéseihez képest azonban legfeljebb dicstelen vegetációként lehetne jellemezni. Az első öt évében titokban működő cég az ezredfordulón még azzal lépett a nyilvánosság elé, majd vonult tőzsdére, hogy megveti lábát a notebookok és más mobileszközök piacán. A koncepció alapját az képezte, hogy az x86-os kompatibilitást alacsony szintű szoftverréteggel biztosítják, míg a processzor felépítését rendkívül egyszerűen tartják, amivel megfelelően nagy teljesítmény érhető el 1-2 wattból is.

A vállalat végül villámgyorsan elbukott már első piacra került fejlesztésével, minden iparági támogatás ellenére. A Crusoe a TSMC gyártási nehézségei miatt későn érkezett, és teljesítménybeli problémákkal küszködött, a piac pedig ezt látva a dotkom lufi kipukkadását követően, már 2001 első felében lemondott a Transmetáról, mint az Intel életképes kihívójáról.

A vállalat ezután technikai oldalról korrigálta a hibát, az Efficeon minden tekintetben versenyképes volt még az Intel Banias-szal is, üzleti oldalról azonban nem tudta már jóvá tenni azt, amely a Crusoe-val elúszott. A Transmeta partnerei kihátráltak mögüle, a vállalat pedig nem tudta tovább finanszírozni veszteségeit, így végül kivonult a processzorpiacról, és a kutatás-fejlesztések során felhalmozott know-how és technológiák értékesítése felé fordult. A vállalat számos japán félvezetőgyártónak, így a Fujitsunak, az NEC-nek és a Sonynak is licencelte LongRun 2 energiakezeléi eljárását, mellyel drasztikusan javítható az azt alkalmazó chipek fogyasztási karakterisztikája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról