:

Szerző: Ady Krisztián

2007. február 2. 09:25

Fél óra alatt feltölthető a Boston-Power új noteszgép-akkumulátora

A kaliforniai DEMO rendezvényen is bemutatkozott a Boston-Power új akkumulátorcsaládja, a Sonata. A következő generációs akkumulátor iránt komoly érdeklődést mutat a Hewlett-Packard, de ez nem is csoda, hiszen az új lítiumionos megoldás különleges képességekkel bír.

[HWSW] A kaliforniai DEMO rendezvényen is bemutatkozott a Boston-Power új akkumulátorcsaládja, a Sonata. A "következő generációs" akkumulátor iránt komoly érdeklődést mutat a Hewlett-Packard, de ez nem is csoda, hiszen az új lítiumionos megoldás különleges képességekkel bír.

A Sonata akkumulátorok a jelenlegi noteszgép-akkumulátorok helyére helyezhetők, a gyártók részéről jóformán semmilyen módosításra nincs szükség, azonban a korábbi modelleknél biztonságosabbak, hosszabb ideig bírják és rövid idő alatt feltölthetők. A Sonata akkumulátorok fél óra töltés után elérik névleges kapacitásuk 80 százalékát, ami durván fele a jelenlegi akkumulátorok töltési idejének. A vállalat becslései szerint az új egységek akár a notebook teljes élettartama alatt használhatók lesznek.

A Boston-Power akkumulátora kevésbé hajlamos az "öngyulladásra", ami a közelmúltban dollárszázmilliókban mérhető veszteséget okozott a Sonynak. Az új akkumulátortípus lassabb kémiai folyamatokkal működik, melyet egyéb továbbfejlesztett védelmek, rövidzárvédelem, hővédelem egészítenek ki. Az első Sonata akkumulátorokkal szerelt készülékek a nyár folyamán jelenhetnek meg a gyártók kínálatában.

A Sony fiaskója hatására számos gyártó kezdett biztonságosabb akkumulátorok fejlesztésébe. A Matsushita nemrég bemutatott, már sorozatgyártásban lévő új akkumulátora egyszerűen nem melegedhet túl: egy olyan szigetelőanyagot (heat resistance layer, HRL) alkalmaznak, mely még az akkumulátor rövidrezárása esetén is megakadályozza a tápforrás felmelegedését, kigyulladását, későbbi "felrobbanását". A korábbi akkumulátorokban jellemzően polyolefint (polietilénből és poliproliénből készült műanyag) alkalmaztak, mely nem biztosított elegendő védelmet, a Sony akkumulátoraiban például ezen szigetelő átszakadása okozta a belső zárlatot.

a címlapról