Szerző: Ady Krisztián

2007. február 16. 12:23:13

Pataki Dániel lesz 2008-tól az európai ERG/IRG szervezetek elnöke

John Swainson
Pataki Dániel
[HWSW] A tavalyi döntésnek megfelelően pénteken Brüsszelben az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezetek Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökét választották 2008-ra a szervezetek elnökének. Pataki az idei évben a szervezetek alelnöke lesz. Személyében első ízben kerül az európai hírközlési szabályozás legfontosabb szervezeteinek élére kelet-európai vezető.

Megválasztása után Pataki Dániel elmondta, hogy kinevezését nagy megtiszteltetésnek, egyben az NHH munkájának, az ERG/IRG munkájában résztvevő NHH-s szakértők tevékenységének és a magyar szabályozási gyakorlat elismerésének tekinti. Kijelentette, hogy a hírközlés szakmai szervezeteinek vezetőjeként nagyon szoros együttműködésre törekszik az Európai Bizottsággal, valamint a bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosával, Viviane Redinggel, akivel közös az elkötelezettségük az európai uniós barangolási (roaming) díjak csökkentése mellett.

Pataki az elkövetkező időszak feladatai közül kiemelte a fogyasztói érdekek érvényesítését, az európai hírközlési szektor versenyképességének növelését, a hírközlési szektor intézményi és szabályozási megújítását. Különösen fontosnak nevezte az EU jelenleg érvényben lévő hírközlési keretszabályozásának folyamatban lévő megújítását, a magyar érdekek szem előtt tartásával.

Az ERG/IRG élén Pataki Dániel az olasz hírközlési hatóság, az AGCOM vezérigazgatóját, Roberto Violát váltja majd. A jelenleg 33 tagot számláló IRG-t (Independent Regulators Group, Független Szabályozók Csoportja) 1997-ben alakították meg az akkori EU tagállamok, továbbá Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland szabályozó hatóságai, hogy elősegítsék az egységes európai távközlés-szabályozás kialakítását, az alapelveket tisztázó és a legjobb gyakorlatot rögzítő dokumentumok közös kidolgozásával. A szervezethez az NHH elődje, a Hírközlési Felügyelet 2002-ben csatlakozott.

Az Európai Bizottság a 2002-ben megszületett új hírközlési keretszabályozás folyamatos jó működésének biztosítására hívta életre tanácsadó szerveként az ERG-t (European Regulators Group, Európai Szabályozók Csoportja), tagjaiként első alkalommal nem a tagállamok küldötteit, hanem a független szabályozó hatóságok vezetőit megnevezve. A két csoportnak azonos elnöke van, akinek így kiemelkedő szerepe van az egységes európai távközlés-szabályozás kialakításában.

Pataki Dániel nevéhez fűződik a 2004. január 1-jén hatályba lépő új Elektronikus hírközlési törvény elkészítése, 2005-ben az infokommunikációs ágazat fejlődése érdekében végzett szakmai munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. 2004. január 1-jétől a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának elnöki tisztét tölti be, a kinevezése öt évre szól.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 14:54

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.