:

Szerző: Bizó Dániel

2007. február 28. 12:26

Frissítve: Gyorsabb és fejlettebb lett a HP UNIX - már nincs érv a Tru64 mellett

A HP nemrég bejelentette UNIX operációs rendszerének legújabb, 11i v3 változatát, valamint ezzel egy időben két új itaniumos gépet is: egy belépő kategóriás szervert, valamint egy c-Class blade kiszolgálót is. A v3 teljesítménye és képességei a kétmagos Montecitóval együtt a HP szerint elég meggyőzőek lesznek ahhoz, hogy végre az alphás felhasználók is tömegesen megkezdjék az átállást az Integrity platformra.

[HWSW] A HP nemrég bejelentette UNIX operációs rendszerének legújabb, 11i v3 változatát, valamint ezzel egy időben két új itaniumos gépet is: egy belépő kategóriás szervert, valamint egy c-Class blade kiszolgálót is. A v3 teljesítménye és képességei a kétmagos Montecitóval együtt a HP szerint elég meggyőzőek lesznek ahhoz, hogy végre az alphás felhasználók is tömegesen megkezdjék az átállást az Integrity platformra.

Rengeteg újítás -- de mindenekelőtt kompatibilitás

A HP-UX 11i v3 a vállalat szerint egy újabb jelentős mérföldkő az operációs rendszer életében, ennek megfelelően pedig számos újdonságot is felvonultat. Az új operációs rendszer jelentős előrelépést ígér a teljesítmény, a tárolókapacitás, virtualizáció és felügyelet terén egyaránt. A v3 a HP szerint egyesíti magában a HP-UX és Tru64 UNIX erősségeit, sőt túl is lép azokon, és immár az Alpha-felhasználók elől is elhárult minden akadály, hogy átálljanak az Itanium-alapú Integrity platformra.

Miközben a HP igyekszik kihangsúlyozni és bemutatni a v3 által elhozott újdonságokat, addig az ezzel kontrasztban álló konzervatív verziójelöléssel azt kívánja jelezni: a bináris kompatibilitás továbbra is biztosított. A HP-UX a belátható időben meg is tartja ezt a jelölésrendszert, így a 2010-11 magasságában várható, két generációval fejlettebb HP-UX a 11iv5 nevet fogja viselni. Ha már a termékterveknél tartunk, az operációs rendszer jelenleg is jövőbeni fejlődését a minimális emberi beavatkozást igénylő, teljesen automatizált és virtualizált adatközpontok HP-vízió határozza meg.

Extra teljesítmény

A 11i v3 az eddigi leggyorsabb, legnagyobb teljesítményű HP-UX, foglalta össze Molnár János, a HP Magyarország nagyvállalati üzletágának vezetője. Azonos hardveren nagyjából 30 százalékkal magasabb teljesítményt nyújt elődjénél, ami egy statisztikai átlag, alkalmazástól függően 5-90 százalékról lehet beszélni a gyakorlatban, de extrém esetekben a gyorsulás akár százszoros is lehet -- igaz, nem számításintenzív feladatok, hanem csak bizonyos lemezműveletek esetében.

A gyorsulás sok kis tényezőből tevődik össze, de lényegében a kernel jobb cache és memória lokalitásban, folyamat- és szálkezelésében, valamint a fájlrendszerben keresendő. Ebből kifolyólag számottevő gyorsulás a sok szálat kezelő nagyobb konfigurációkon várható, amelyek párhuzamos és intenzív memória- és lemezműveleteket igénylő szoftvereket futtatnak -- mint például az adatbázis-alapú tranzakciókezelés és analitika. Nem túl meglepő módon éppen ez az Itanium piaci fókusza: a vállalati alkalmazások.

Lokalitás, skálázódás
A lokalitás lényege, hogy a rendszerkernel igyekszik az adott processzor által igényelt adatokat közel tartani, lehetőleg a chip gyorsítótárában, vagy a közel eső memóriában, minimalizálva a hozzáférés késleltetését. Ez nagyobb, többutas rendszerek esetében nem triviális feladat, a szükséges adatok akár más cellában is lehetnek, amelyek memóriájának hozzáférése lassabb, és tovább bonyolítja a kérdést, ha a processzor többszálúságot is alkalmaz, mivel ilyenkor a gyorsítótárat más programszál is használja -- versengve annak kapacitásáért.

A lokalitás problematikája a rendszer méretével nő, így fejlett kezelésének nyeresége is. A skálázódást hivatott javítani többek között még a szálak kifinomultabb kezelése is, azok fejlettebb ütemezése, szinkronizációja révén. Az iparági szabványteszteket kidolgozó SPEC által is elfogadott SDET alatt, mely kifejezetten egy rendszer skálázódási képességét hivatott felmérni immár több mint három évtizede, a v3 közel 40 százalékos fejlődést mutat a v2-höz képest egy 64 processzormagos rendszerben -- bár valós alkalmazások alatt ez jellemzően kisebb.

A v3 a skálázódás jegyében támogatja a Montecito-magos Itanium 2 HyperThreading technológiáját, mely révén egy mag két utasításszálat is képes kezelni -- nem párhuzamosan, hanem felváltva. A legnagyobb Superdome-okon így a Montecito és a v3 segítségével akár 256 logikai processzort is használhatnak a szoftverek -- és akár 60 ezer folyamat is futhat párhuzamosan. Hogy a Montecito többszálúságának mekkora hozadéka van, az alkalmazásról alkalmazásról változik, statisztikailag mínusz 5 és plusz 25 százalék között oszlik meg. A memória- vagy a lemezműveletek késleltetése által korlátozott szoftverek esetében lehet legnagyobb a nyereség, ugyanis a processzor erőforrásainak kihasználtsága ilyenkor alacsony, idejének nagy részét várakozással tölti -- így míg az egyik szál várakozik, addig a másik dolgozhat.

Az eddigieken túl a fájlrendszer teljesítménye is nagyot lépett előre, többek között a fejlett fájlcache, valamint a fájlrendszerben eszközölt újítások révén. Intenzív lemezműveletek esetében itt jelentős, néhány esetben akár többszörös gyorsulás is megfigyelhető. A teljesítményen kívül azonban a v3 nagyobb, rugalmasabban kezelhető tárkapacitást is elhozott magával: a fájlkorlát 16 terabájtra nő, míg rendszerszinten gyakorlatilag korlátlan tárkapacitás áll rendelkezésre: 100 millió zetabájt, mely 100 ezer billió gigabájt -- természetesen nem egyetlen fájlrendszerben. Ekkora adattömegnél drasztikusan megnő az adathiba veszélye, így a megbízhatóság további fokozását is ígéri a HP.

HP-UX + Tru64 = HP-UX 11i v3

A HP képviselőinek elmondása szerint a v3 a Tru64 technológiájával került beoltásra, így gyakorlatilag nem maradt olyan terület, ahol előnyben maradna. Az új HP-UX többek között átvette és tovább javította fejlett I/O-kezelését, így például az egyes eszközöket egy univerzális világazonosító (worldwide ID) jelöli, vagyis azokat a rendszer mindig megtalálja és helyesen felismeri.

Korrekció: az eredeti cikk tévesen állította, hogy a HP-UX 11i v3 integrálta volna magába a Tru64 klaszterizációs technológiáját. A TruCluster szerverfürtözési megoldást, az AdvFS fájlrendszerrel együtt a HP éveken keresztül igyekezett implementálni saját UNIX rendszerébe, végül azonban 2004 végén törölte a projektet, és a területre szakosodott Veritas megoldásának beépítése mellett döntött. Olvasónknak ezúton is köszönjük, hogy felhívta figyelmünket erre a hibára.

A HP reményei szerint ezzel a Magyarországon igen szép számban található Tru64 felhasználók is meggyőzhetőek lesznek, hogy lassan elavuló Alpha szervereiket megéri Integrityre cserélni. A vállalat szerint egy négyutas ES47-tel szemben egy Integrity rx3600 90 százalékkal magasabb teljesítményt képes elérni ötödáron, míg egy 64-magos Superdome 60 százalékos előnyt képes felmutatni egy hasonló GS1280-nal szemben, 40 százalékkal olcsóbban.

Az új, 2.0-s Virtual Machine révén immár HP-UX 11i v2 mellett Windows Server 2003 SP1 is futtatható virtualizált vendég operációs rendszerként, támogatva a konszolidációt és a magas szerverkihasználtságot -- a Linux-támogatás később érkezik. Immár a szalagos és optikai meghajtók, valamint a helyi hálózat is teljesen virtualizálható, vagyis a vendég operációs rendszerek ezekhez is gond nélkül, transzparens módon hozzáférhetnek, sőt akár dinamikusan, futásidőben is csatlakoztatható hozzájuk extra tárkapacitás.

Két új Integrity

Az HP-UX 11i v3 mellett a HP Magyarországon is bejelentette legújabb belépőkategóriás Integrity szerverét, a kétutas rx2660-at, mely az rx2620-at váltja fel. Az rx2660 2U magas rack vagy torony kivitelben is hozzáférhető, sőt ún. iroda-barát verzió is készül majd belőle, amely csökkentett zajszinttel üzemel -- ezért viszont a hűtés redundanciájának hiányával fizetünk. A zx2 chipsetre épülő gép az x86-os ProLianteket idézi, azonban fokozott megbízhatóságot, és operációs rendszerek szélesebb választékát kínálja: HP-UX, Linux, Windows vagy OpenVMS futtatható rajta. A HP reményei szerint az rx2660 meggyőző teljesítménye szerepet fog játszani az Integrity és az Itanium terjedésében.

Az rx2660 mellett megjelent az első c-Class Itanium blade is, az Integrity BL860c. A szerver ugyanabba a c-Class keretbe illeszkedik, mint bármelyik ProLiant blade, így keverve is használható, és a költséghatékonyság jegyében ugyanazon az egységes felügyeleti felületen keresztül menedzselhető. Hasonlóan más Integritykhez, a BL680c is támogatja a HP-UX mellett a Red Hat és SUSE Linux-disztribúciókat, a Windows Server 2003-at valamint az OpenVMS-t is. A kétutas, Montecitókat is fogadni képes blade 48 gigabájt memóriát támogat, szemben az rx2660 32 gigabájtjával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról