:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 8. 11:40

Victoria Falls: újabb processzorral készültek el a Sun mérnökei

A Sun Microsystems befejezte a Victoria Falls kódevű processzor fejlesztését, a lapka a kétfoglalatos gépekbe szánt UltraSPARC T2-változat, amely 2008 elején jelenik meg a piacon. Egy elemzői tájékoztatón a Sun már be is mutatta az első 1U kivitelű szervert, amelyben a Texas Instruments chipgyárából alig pár napja megérkezett Victoria Falls chipek működtek teljes sebességgel.

[HWSW] A Sun Microsystems befejezte a Victoria Falls kódevű processzor fejlesztését, a lapka a kétfoglalatos gépekbe szánt UltraSPARC T2-változat, amely 2008 elején jelenik meg a piacon. Egy elemzői tájékoztatón a Sun már be is mutatta az első 1U kivitelű szervert, amelyben a Texas Instruments chipgyárából alig pár napja megérkezett Victoria Falls chipek működtek teljes sebességgel.

Ötezer programszál

A masszívan párhuzamos végrehajtásra tervezett UltraSPARC T termékcsalád új üdvöskéje, a Niagara 2 (UltraSPARC T2) összesen nyolc magot tartalmaz, amelyek egyenként már nem négy, hanem nyolc programszál párhuzamos feldolgozására képesek. Ennek a processzornak a kétutas gépekbe szánt változata a Victoria Falls.Egy kétprocesszoros szerver így párhuzamosan 128 szálat kezelhet, egy rackszekrénnyi gép pedig összesen több mint ötezret.

A magonkénti négy helyett nyolc utasításszál kezelése mellett a Niagara 2 jelentős újdonsága a Niagarához képest, hogy már minden mag rendelkezik saját lebegőpontos végrehajtóegységgel, ennek köszönhetően az UltraSPARC T2 elődjénél nagyságrenddel jobb lebegőpontos teljesítményt nyújthat majd, ez részben a nyolc FPU-nak, részben pedig a négy darab kétcsatornás FB-DIMM memóriavezérlőnek köszönhető. A Sun várakozásai szerint az új Niagara akár tudományos számításokra használt számítógépekben is helyt áll majd.

Az UltraSPARC T2 számos rendszerfunkciót is a chipen valósít meg, így többek között tartalmaz két darab 10 gigabites Etherner-kontrollert, egy PCI Express (x8) vezérlőt, illetve minden maghoz tartozik egy hardveres titkosítóáramkör. A Niagara új változata 1,2 GHz helyett már 1,4 GHz-en fog működni és a 65 nanométeres gyártástechnológia megengedte az osztott másodszintű gyorsítótár méretének növelését is, az UltraSPARC T2-ben 3 helyett már 4 megabájt kap helyet.

A Throughput Computing koncepció

A Sunnál 2003-ban elindított Throughput Computing nevű kezdeményezés foglalja össze azon törekvéseket, amelyek a teljesítmény növelését a többszálú végrehajtás hardveres támogatásával kívánják megoldani. A cégnél felismerték, hogy a jelenleg elterjedt komplex, az utasításszintű párhuzamosság lehetőségeit kihasználó szuperskalár architektúrák teljesítményének növelésére rendelkezésre álló lehetőségek gyakorlatilag kimerülnek az órajel és a gyorsítótár méretének növelésében, miközben a villámgyors processzorok idejük 75 százalékában a memóriára várnak.

Ennek a koncepciónak a jegyében született a cég mindkét új generációs processzorcsaládja, a Niagara és a Rock is. A két sorozat közötti alapvető különbség, hogy a Niagarát kifejezetten több utasításszál párhuzamos végrehajtására optimalizálták, addig a Rock egyszálas teljesítménye is kiemelkedő azáltal, hogy a fő programszálak futását "mellékszálak" segítik, akár több ezer utasítással a fő szál előtt járva. A Rock újdonságait hamarosan részletes elemző cikkben mutatjuk be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.