Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 28. 14:51

Morzsát dobott Linuxot követelő ügyfelei elé a Dell

Pár nappal azután hogy Michael Dell visszavette az irányítást az általa alapított PC-gyártónál, a Dell elindított egy közösségi kezdeményezést, amelyben felkérte a meglevő és potenciális ügyfeleit, segítsék ötleteikkel a cég megújulását, mondják el, milyen termékeket látnának szívesen a palettán. A Dell IdeaStorm oldalon a legfelkapottabb ötlet -- eddig 93 ezren kérték --, hogy a Dell forgalmazzon linuxos asztali gépeket és notebookokat.

[HWSW] Pár nappal azután hogy Michael Dell visszavette az irányítást az általa alapított PC-gyártónál, a Dell elindított egy közösségi kezdeményezést, amelyben felkérte a meglevő és potenciális ügyfeleit, segítsék ötleteikkel a cég megújulását, mondják el, milyen termékeket látnának szívesen a palettán. A Dell IdeaStorm oldalon a legfelkapottabb ötlet -- eddig 93 ezren kérték --, hogy a Dell forgalmazzon linuxos asztali gépeket és notebookokat.

A Dell addig ugyan nem merészkedett, hogy saját maga értékesítsen linuxos gépeket, azonban közölte, hogy egyes vállalati konfigurációit hitelesíteni fogja Novell SUSE Linux futtatására, vagyis a Dell garantálja hogy bizonyos gépein zökkenőmentesen fut majd a második legnépszerűbb kereskedelmi disztribúció. A Dell közleménye szerint OptiPlex munkaállomások, Latitude noteszek és Precision mobil munkaállomások vesznek részt ebben a programban, de a cég fontolóra veszi hogy más gépeit is "SUSE-kompatibilissé" tegye, valamint hogy más disztribúciókkal is zökkenőmentes legyen az együttműködés.

A Dell azonban egyelőre nem tűnik a nyílt forrású kezdeményezések zászlóvivőjének. A közösségi oldalon 60 ezren kérték a cégtől hogy gépeire a Microsoft Office mellett OpenOffice-t, az Internet Explorer mellett Firefoxot is telepítsen, erre a kérésre azonban nem is reagáltak a cég vezetői, mint ahogy arra sem, hogy a vállalat az Egyesült Államokon kívül is forgalmazzon operációs rendszer (Windows) nélküli gépeket. Utóbbit eddig több mint 41 ezren indítványozták. A cég jelenleg mindössze három konfigurációt kínál operációs rendszer nélkül és azokat is csak az Egyesült Államokban lehet megvásárolni -- igaz, a disztribútorokról rendelhetők operációs rendszer nélküli Dell gépek, akár itthon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról