Szerző: Ady Krisztián

2007. február 12. 12:00

Biztonságosabb és okosabb a Windows Mobile operációs rendszer új verziója

A barcelonai 3GSM Konferencián mutatta be a Windows Mobile operációs rendszer legújabb változatát, a Windows Mobile 6-ot a Microsoft, mely a redmondi óriás szerint biztonságosabban kapcsolódhat a vállalati hálózatokra, okosabb, a PC-s alkalmazásoknak megfelelő beépített szoftvereket tartalmaz majd és akár egyetlen lépésben lehetővé teszi majd az internet megosztását más windowsos berendezések, például Tablet PC-k irányába.

[HWSW] A barcelonai 3GSM Konferencián mutatta be a Windows Mobile operációs rendszer legújabb változatát, a Windows Mobile 6-ot a Microsoft, mely a redmondi óriás szerint biztonságosabban kapcsolódhat a vállalati hálózatokra, okosabb, a PC-s alkalmazásoknak megfelelő beépített szoftvereket tartalmaz majd és akár egyetlen lépésben lehetővé teszi majd az internet megosztását más windowsos berendezések, például Tablet PC-k irányába.

Windows Live inside

A Windows Mobile következő változatában például az e-mailek az eredeti formájukban tekinthetők majd meg, úgy, ahogyan azt megalkotójuk elkészítette, melyek tartalmazhatnak akár linkeket is weboldalakra, vagy SharePoint oldalakra. Az operációs rendszer új változatába integrálják a Windows Live szolgáltatások jelentős részét is, így a Windows Live Messenger mellett gyors és egyszerű keresés is elérhető lesz. Frissítik a beépített Office alkalmazásokat is, a legújabb mobil Outlook, Word, Excel és PowerPoint szoftverek kerülnek a mini OS-be.

Az irodai alkalmazásokat a kisméretű, alacsony felbontású kijelzőkre optimalizálják, miközben azok a PC-s változatokhoz hasonló funkcionalitást biztosítanak. A dokumentumok nem csak megtekinthetők, de szerkeszthetők is a mobilkészülékek segítségével, anélkül, hogy a táblázatok, képek és más beágyazott objektumok sérülnének, megváltoznának. Minden Windows Mobile 6 operációs rendszert futtató készülék rendelkezik majd a "Direct Push" technológiával, mely automatikus szinkronizálást tesz lehetővé az Outlook naptári bejegyzésekkel, e-mailekkel és más adatokkal.

Biztonságosabb

Az új operációs rendszer a biztonság terén is alaposan előbbre lép. Nem csak a vállalati hálózatok érhetők el teljesen titkosított módon, de a készüléken tárolt fontos, személyes adatok a mobil készülék eltulajdonítása, ellopása esetén távolról kiadott utasítással is törölhetők. A Windows Mobile 6-ot futtató készülékek tökéletesen kompatibilisek lesznek a legújabb Exchange szerverekkel és a Windows Vistába épített új szinkonizáló funkciókkal is.

Az új operációs rendszer változat támogatást nyújt majd az Information Rights Management (IRM) technológiához is, mely jogosultságkezelést biztosít a készülékre letöltött adatokhoz, állományokhoz. Az IRM-mel megszabható, hogy az adott adat megtekintése, tárolása, vagy nyomtatása engedélyezett-e az adott felhasználónak. A Windows Mobile 6 beépített részei lesznek a Microsoft .NET Compact Framework és a Microsoft SQL Server mobil változatai is, melyek új alkalmazások fejlesztését teszik még egyszerűbbé.

Windows Mobile 6
Kép: Engadget.com

Második negyedévtől

Az első WM6-ot tartalmazó mobil készülékek a második negyedév során jelennek majd meg, többek között az Orange (HTC fejlesztésű) SPV E650 okostelefonja, illetve a Toshiba Japánban piacra kerülő új készüléke lesz majd az első Windows Mobile 6-os berendezés. Az Egyesült Államokban forgalmazott T-Mobile Dash-t is frissítik majd az új változatra, ezt a frissítési lehetőséget pedig a Windows Mobile 5-ös változatú készülékek tulajdonosainak is biztosítani fogják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról