Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 5. 09:31

Elkészült a P.A. Semi energiatakarékos Power processzora

Elkészültek a P.A. Semi alacsony fogyasztású PWRficient processzorának első mintapéldányai, amelyeket már tesztelnek a vállalat partnerei. A két éve alapított kaliforniai vállalat az IBM-től licenceli a Power architektúrát.

[HWSW] Elkészültek a P.A. Semi alacsony fogyasztású PWRficient processzorának első mintapéldányai, amelyeket már tesztelnek a vállalat partnerei. A két éve alapított kaliforniai vállalat az IBM-től licenceli a Power architektúrát.

Két mag, 2 GHz, legfeljebb 25 watt

A PWRficient család tervezésének a kezdetektől fogva az alacsony fogyasztást és a lehető legjobb fogyasztás-teljesítmény arányt tartották szem előtt. A P.A. Semi szerint a PWRficientet úgy tervezték, hogy az kettőnél több, akár nyolc maggal is rendelkezhessen, így sokféle területen lehet majd alkalmazni, a hálózati eszközöktől kezdve a szórakoztató készülékeken át a szerverekig. A kétmagos PWRficient sorozatgyártása a negyedik negyedévben indulhat be, a cég tervei között egy egymagos változat piacra dobása is szerepel, amely szintén az év végén esedékes.

Az első PWRficient lapka 2 GHz-es órajelen működik, két magja 2 megabájt másodszintű gyorsítótáron osztozik. Nagy teljesítménye ellenére a chip mindössze 5-13 wattos átlagfogyasztással büszkélkedhet, de maximális fogyasztása sem haladja meg a 25 wattot. Pete Bannon, a P.A. Semi architektúra-fejlesztésért felelős vezetője szerint a hagyományos Power chipeknél három-négyszer kisebb fogyasztás miatt a PWRficient processzorok vonzók lesznek a piacon, a vállalat elsősorban távközlési berendezések gyártói számára kínálja a terméket, ezekben a készülékekben ugyanis népszerű a Power architektúra.

A P.A. Semi várakozásai szerint nem lesz nehéz ügyfeleket találni a PWRficienthez, az utóbbi időben ugyanis az informatikai eszközök fogyasztása és hőtermelése az iparág egyik legfontosabb problémájáva vált: a szervereket vásárló vállalatok mellett a távközlési szolgáltatók is ugyanezekkel a gondokkal szembesülnek az adatközpontjaikban. A PWRficient emellett támogatja a virtualizációt, így az ügyfelek egy eszközön többféle szolgáltatást futtathatnak, tovább növelve a hatékonyságot. A rendszerszintű fogyasztást tovább csökkenti, hogy a PWRficientek integrálva tartalmazzák a northbridge és southbridge funkcionalitást, vagyis a memóriavezérlőt és az I/O portokat.

Szupercsapat

A P.A. Semit a processzoriparban ismert mérnökök alapították, a vállalat elnök-vezérigazgatója Dan Dobberpuhl, aki az Alpha és StrongARM chipek vezető fejlesztőjeként tette magát ismertté. Jim Keller alelnök szintén az Alpha tervezőcsapat tagja volt, később az AMD-hez igazolt és az Opteronon kezdett dolgozni. A cégnél dolgoznak továbbá mérnökök az Itanium és az UltraSPARC tervezőcsapatokból is. A P.A. Semi név a vállalat alapításának helyére, Palo Altóra utal, bár a cég azóta áttette székhelyét Santa Clarába, ahol többek között az Intel és a Sun főhadiszállása is megtalálható.

A P.A. Semi kapcsán elkerülhetetlen a Transmeta megemlítése. A szintén kaliforniai vállalat a 90-es évek legvégén jelentette be, hogy kifejezetten alacsony fogyasztású processzorok tervezésébe fog. A Crusoe lapkák az ezredfordulót követően jelentek meg, a fogyasztási adataik valóban figyelemre méltóak voltak, azonban ezért a számítási teljesítmény tekintetében komoly kompromisszumokra kényszerült a cég. A processzorok gyártása körüli problémák miatt végül a megrendelők elfordultak a Transmetától, a vállalat pedig felhagyott a chipgyártással, azóta szellemi tulajdonának licenceléséből él.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról