Szerző: Bizó Dániel

2007. február 15. 18:36:14

A Föld szervereinek fogyasztása öt év alatt megduplázódott - 8 milliárd dolláros számla

Elkészült az első átfogó tanulmány arra nézve, hogy a Föld adatközpontjaiban található szerverparkok mennyi energiát emésztenek fel. Az AMD által támogatott munka eredményeit ma hozták nyilvánosságra a LinuxWorldön, New Yorkban: 2005-ben világszerte 7,2 milliárd dollárra volt tehető az áramfogyasztás költsége, miközben öt év alatt megduplázódott az energiafelvétel. Ez alapján tavaly meghaladhatta a 8 milliárdot.

[HWSW] Elkészült az első átfogó tanulmány arra nézve, hogy a Föld adatközpontjaiban található szerverparkok mennyi energiát emésztenek fel. Az AMD által támogatott munka eredményeit ma hozták nyilvánosságra a LinuxWorldön, New Yorkban: 2005-ben világszerte 7,2 milliárd dollárra volt tehető az áramfogyasztás költsége, miközben öt év alatt megduplázódott az energiafelvétel. Ez alapján tavaly meghaladhatta a 8 milliárdot.

Az AMD oldalán elérhető tanulmány alapján, mely az IDC adataira alapul, 2005-ben 14 millió kilowattra növekedett a világon megtalálható szerverek, valamint a hozzájuk tartozó hűtési és egyéb támogató rendszerek összfogyasztása (nem számítva az egyéb IT-infrastrultúra fogyasztását), szemben a 2000-erre számított 6,7 millió kilowattal -- összehasonlításképpen egész Magyarország fogyasztása meg sem közelíti ezeket a mutatókat. Éves szinten ez 123 milliárd kilowattórát jelent, míg az ezredforduló előtt még csak 58 milliárdnál tartott a villág. Ennek több mint felét, 62 milliárd kilowattórát tesz ki a hűtés és egyéb támogató rendszerek fogyasztása, míg 61 milliárdra rúg a szerverek közvetlen energiafelvétele.

A növekedést elsősorban a használatban lévő szerverek számának emelkedése magyarázza, az átlagos fogyasztás gyakorlatilag stagnált az elmúlt években (210-220 watt). 2000-ben az IDC szerint 14 millió kiszolgáló üzemelt a bolygón, míg 2005-ben már több mint 27 millió. Ezt a növekedést természetesen az x86-os volumenszerverek robbanásszerű népszerűsége generálta, amelyek révén az alsókategóriás kiszolgálók száma 12,2 millióról 26 millióra ugrott. Ezzel párhuzamos a volumenszerverek összfogyasztása két és félszeresére növekedett, meghaladva a 100 milliárd kilowattórát, és a 7,2 milliárd dolláros globális számlából 6 milliárddal vették ki részüket.

A közép- és felsőkategóriás gépek átlagos fogyasztása nőtt ugyan, számuk azonban számottevően csökkent az évek folyamán, részben a volumenszerverek kiszorító hatása, részben pedig a konszolidáció révén -- ami magyarázná is a fogyasztás növekedését. Az energiaéhség növekedése kifejezetten a csúcsgépek esetében szembetűnő, itt 66 százalékkal nőtt öt év alatt az átlagos áramfelvétel, meghaladva a 8 kilowattot.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 19:10

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.