:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 19. 13:29

A Palm jó negyedévet zárt

[CNET, WSJ] A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Palm csütörtökön közzétette 2004 első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég forgalma emelkedett, vesztesége pedig alacsonyabb lett az elemzők által vártnál.

[CNET, WSJ] A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Palm csütörtökön közzétette 2004 első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég forgalma emelkedett, vesztesége pedig alacsonyabb lett az elemzők által vártnál.

A Milpitas (Kalifornia) központú vállalat az augusztus 29-én zárult pénzügyi negyedévben 21,7 millió dolláros, részvényenként 74 centes veszteséget ért el, míg a forgalom 177,4 millió dollár volt. Egy évvel korábban a negyedéves veszteség 258,7 millió dollár (részvényenként 8,93 dollár), a forgalom pedig 172,3 millió dollár volt.

Az átszervezési költségeket és az értékcsökkenést leszámítva a Palm vesztesége 16,9 millió dollár volt, a Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 83 centes veszteségre és 185,4 millió dolláros forgalomra számítottak.

"Minden üzletág forgalma emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest" -- mondta Eric Benhamou, a cég ideiglenes elnök-vezérigazgatója és az igazgatótanács elnöke. "Javítottuk a bruttó haszonrést, erősítettük a mérleget a készpénzegyenleg növelésével. Több jel arra utal, hogy újra növekedésnek indul a mobil eszközök piaca."

A rivális Handspring akvizíciója jelenleg is tart. A Palm ezenkívül azt tervezi, hogy önállósítja az operációs rendszer üzletágat, a PalmSource-ot. A cég nemrég jelentette be azt, hogy az eddig Palm Solutions Group néven ismert hardverdivízió új neve PalmOne lesz. A Handspring felvásárlása és a PalmSource különválása várhatóan a második pénzügyi negyedév végén zárul le.

Egyelőre a Palmnak két különálló üzletága van: a hardver- és a szoftverdivízió. A hardvercsoportnál 642-en, a szoftverrészlegnél pedig 309-en dolgoznak, közölte Judy Bruner, a cég pénzügyi vezérigazgatója.

A hardverüzletág az első pénzügyi negyedévben mintegy 645 ezer Palm kéziszámítógépet adott el, ez 21 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy eddig összesen 22,9 millió Palm készüléket adott el a vállalat. A készülékek átlagos eladási ára 38 százalékkal 167 dollárról 231 dollárra emelkedett.

"Az eredmények azt jelzik, hogy sikeres volt a termékkínálat felső részébe tartozó készülékek -- többek között a Tungsten T2 és a Zire 71-- marketingje, míg a piac egésze csökkent a tavaly nyári adatokhoz képest" -- mondta Bruner.

A szoftvercsoport közölte, hogy körülbelül 1,2 millió Palm operációs rendszert használó kéziszámítógépet adtak el az első pénzügyi negyedévben, ezzel összesen 30,1 millióra nőttek a Palm-alapú eszközök eladásai.

Bruner azt is elmondta, hogy az Egyesült Államokbeli kiskereskedelmi forgalom gyenge volt augusztusban és a Palm piaci részesedése valamelyest csökkent a nyári hónapokban a riválisok agresszív árpolitikája miatt.

A pénzügyi vezető szerint a hardverrészleg várhatóan enyhe működési nyereséget fog elérni leszámítva egyes egyszeri kiadásokat, az üzletág nettó vesztesége pedig 0-5 millió dollár között lesz. A hardverdivízió második pénzügyi negyedéves várható forgalma 245-265 millió dollár. Bruner kiemelte, hogy ezek az előrejelzések nem tartalmazzák a negyedév során lezáruló Handspring-akvizíció hatását.

A Palm a tőzsdezárás után tette közzé negyedéves eredményeit. A cég részvényárfolyama csütörtökön 1,63 dollárral (7,78 százalékkal) 22,57 dollárra emelkedett. A tőzsdezárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam 95 centtel (4,21 százalékkal) 21,62 dollárra esett vissza. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 9,00-22,98 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.