:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 30. 09:25

Kedvező kilátások a nagy szerződéses félvezetőgyártóknál

A vezeték nélküli kommunikációs eszközök iránti kereslet növekedésére utaló jelek miatt a Pacific Crest Securities elemzőcég megemelte a két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó -- a tajvani TSMC és UMC -- harmadik és negyedik negyedéves pénzügyi adataira vonatkozó előrejelzését.

A vezeték nélküli kommunikációs eszközök iránti kereslet növekedésére utaló jelek miatt a Pacific Crest Securities elemzőcég megemelte a két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó -- a tajvani TSMC és UMC -- harmadik és negyedik negyedéves pénzügyi adataira vonatkozó előrejelzését.

Michael McConnell, a portlandi (Oregon, USA) Pacific Crest elemzője szerint a TSMC kilátásai némileg kedvezőbbek a riválisnál annak ellenére, hogy a PC-s alkatrészek eladásai területén valószínűleg nem következik be a várt fellendülés. Ennek oka, hogy az NVIDIA NV36 chipet nem a TSMC, hanem az IBM gyártja majd -- véli McConnell.

Az elemző szerint a vállalatnál az év második felében 90 százalék feletti gyártókapacitás-kihasználtság várható, a 130 nanométeres technológiával előállított alkatrészek kihozatala pedig a legtöbb esetben meg fogja haladni a 70 százalékot.

A Pacific Crest korábban arra számított, hogy a TSMC a harmadik negyedévben 1,54 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 10 centes eredményt ér el, a megemelt kilátások azonban már 1,58 milliárd dolláros bevételről és részvényenkénti 11 centes nyereségről szólnak. A második negyedévben a vállalat 1,43 milliárd dollár forgalmat és részvényenként 8 cent profitot ért el.

Az elemzőcég számításai szerint a negyedik negyedévben további 3 százalékos növekedés várható a TSMC-nél. A Pacific Crest úgy véli, a chipgyártó vállalat 1,63 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 12 cent nyereséget könyvel el az utolsó negyedévben, szemben a korábban várt 1,61 milliárd dolláros bevétellel és részvényenkénti 11 centes eredménnyel.

A TSMC-hez hasonlóan a UMC-nél is a vezeték nélküli kommunikációs berendezésekben használt félvezető-alkatrészek forgalma fogja fellendíteni a vállalat eredményeit -- véli a Pacific Crest. Az elemzőcég korábban arra számított, hogy a UMC a harmadik negyedévben 599 millió dolláros bevétel mellett részvényenként 2 cent eredményt ér el, a legfrissebb előrejelzés szerint azonban a forgalom meg fogja haladni a 614 millió dollárt. A második negyedévben a UMC 627,2 millió dolláros bevételt és részvényenként 3 cent nyereséget ért el.

A Mediatek megrendeléseinek köszönhetően a negyedik negyedévben a UMC forgalma 6 százalékkal növekedhet -- állítja McConnell. Az utolsó negyedévben a cég bevétele 650 millió dollár, a nyereség pedig részvényenként 3 cent lesz, korábban a Pacific Crest 628 millió dolláros forgalomra és részvényenkénti 3 cent nyereségre számított.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.