Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 10. 19:02

A Samsung Electronics a memóriagyártás növelését tervezi

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója kedden bejelentette, hogy 432 millió dollárt fektet a termelés növelésébe. A szakértők attól tartanak, hogy az egyébként is gondokkal küszködő iparágban hamarosan túltermelés áll elő.

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója kedden bejelentette, hogy 432 millió dollárt fektet a termelés növelésébe. A szakértők attól tartanak, hogy az egyébként is gondokkal küszködő iparágban hamarosan túltermelés áll elő.

A három éve tartó visszaesés után a legnagyobb memóriagyártók bíznak az IT-szektor fellendülésében és az utóbbi időben nagy befektetési terveket jelentettek be, amelyek célja új technológiák bevezetése, és ezáltal a költségek csökkentése. A Samsung az egyetlen jelentős memóriagyártó a világon, amely a jelenlegi viszonyok között is nyereséges.

"A Samsung 432,4 millió dollárt költ új gyártósorokra a DRAM és a flash memória chipek termelésének növelése érdekében" -- közölte a cég. A most bejelentett befektetés a vállalat által az idei évre tervezett 5,8 milliárd dolláros tőkeberuházáson felül értendő. A vállalat szóvivője azt is elmondta, hogy az összeget idén és jövőre költik el.

A döntést azután hozta meg a dél-koreai vállalatóriás, hogy a német Infineon Technologies -- a világ harmadik legnagyobb memóriagyártója -- a múlt héten bejelentette, hogy a következő két évben mintegy 2 milliárd dollárt költ a tajvani Nanya Technologyvel alapított közös vállalatra.

A Samsung és az Infineon a 300 milliméteres wafereket feldolgozó üzemek arányának jelentős növelését tervezi, mivel így lényegesen csökkennek a termelés költségei. A Samsung tőkeberuházásai az utóbbi időben általában meghaladták a többi vezető DRAM-gyártó -- az amerikai Micron Technology, az Infineon és a dél-koreai Hynix Semiconductor -- ilyen jellegű kiadásait.

A Samsung részesedése a DRAM-piacon mintegy 30 százalék. A szakértők szerint a kisebb riválisok esélyei egyre romlanak, mivel kénytelenek késleltetni befektetési terveiket, ha az IT-fellendülés a vártnál lassabb lesz. Az elemzők szerint a Samsung várhatóan saját forrásból fedezi a befektetést, mivel a tavalyi rekordnyereség után 5,1 milliárd dollár készpénztartaléka van a cégnek.

A Samsung részvényárfolyama kedden 2,33 százalékkal 395,21 dolláros rekordszintre emelkedett a szöuli értéktőzsdén. A cég piaci értéke jelenleg mintegy 63 milliárd dollár, ezzel az ország első számú vállalata és egyben (Japánt figyelmen kívül hagyva) Ázsia legnagyobb értékű technológiai részvénye is.

a címlapról