Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 10. 15:49

A globális PC-eladások volumene nő, értéke azonban csökken

[TechWeb] Az IDC piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint a PC-eladások volumene erősen emelkedik az idén, ugyanakkor a forgalom értéke 1,9 százalékkal csökken. A globális PC-szektornak komoly kihívást jelent a számítógépek értékesítése és a nyereséges működés.

[TechWeb] Az IDC piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint a PC-eladások volumene erősen emelkedik az idén, ugyanakkor a forgalom értéke 1,9 százalékkal csökken. A globális PC-szektornak komoly kihívást jelent a számítógépek értékesítése és a nyereséges működés.

A helyzet jól mutatja az agresszív árazási stratégiák sikerét és a PC-szektor fellendülésének lassú mivoltát. Az IDC most közzétett adatai és értékelései a cég 2003 második negyedéves globális PC-eladási tanulmányán alapulnak.

Loren Loverde, az IDC elemzője megjegyezte, hogy az eladások értékének csökkenése nem jelenti feltétlenül azt, hogy csökken a nyereségesség. "A legtöbb cég jelenleg fontosabbnak tartja a nyereségességet, mint a piaci részesedést. A vállalatok a számítógépek konfigurációját úgy alakítják, hogy alacsonyabb árakat tudjanak nyújtani a vevőknek, kihasználva az alacsonyabb alkatrészárakat. A legfőbb szempont egyértelműen a vevők árérzékenysége" -- mondta Loverde.

Mindennek az az eredménye, hogy a globális PC-piac teljesítménye meghaladja egyes elemzők -- köztük az IDC -- várakozásait, ugyanakkor korai lenne 180 fokos fordulatról beszélni. A második negyedévben a globális PC-forgalom 9,6 százalékkal 33,9 millió darabra emelkedett. A vállalati kereslet egésze csak enyhén emelkedett a negyedévben, a fogyasztói és a hordozható PC-piac a vártnál erősebb volt.

A globális PC-forgalom idei előrejelzése 148,2 millió darab volt, ez 8,4 százalékos növekedésnek felel meg. Az USA-ban a kormányzati IT-befektetések és a fogyasztói kiadások állnak elsősorban a volumennövekedés mögött. Az IDC szerint az év hátralévő részében az amerikai vállalati PC-vásárlások növekedésére lehet számítani.

Pozitív hír az is, hogy a japán PC-piacon emelkedett a forgalom, nyolc negyedév után először sikerült ezt elérni. Az IDC szerint a javulás mögött a vállalati IT-befektetések növekedése állt, amit segített a japán gazdasággal kapcsolatos óvatos optimizmus, valamint az, hogy a SARS-járvány gazdasági és üzleti hatása a korábban vártnál kisebb lesz.

Az atípusos tüdőgyulladással kapcsolatos aggodalmak csökkenése és a IT-befektetések folyamatos emelkedése azt eredményezte, hogy a második negyedévben 12 százalékos növekedést produkált az ázsiai/csendes-óceáni régió. Az IDC arra számít, hogy a régióban 2003 egészében is fennmarad ez a növekedési ütem.

A piackutató vállalat közölte, hogy az erős euró, a gyenge dollár és a hordozható PC-k iránti növekvő érdeklődés eredményeként Nyugat-Európában 8,5 százalékos növekedés várható.

Az IDC előrejelzése szerint 2004-ben 163,3 millió PC-t fognak értékesíteni világszerte, ez 10,2 százalékos növekedésnek felel meg. "Az elmúlt évekhez viszonyítva a szektor stabil növekedésre számíthat. Valójában a 2003 második felére várt fellendülés a vártnál némileg előbb elindult. Ezek jó jelek, de egyelőre azért korai túlságosan izgatottnak lenni" -- mondta Loverde.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról