Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 22. 14:19

Dell: merevlemezes MP3-lejátszó és új Axim kéziszámítógépek

Michael Dell
Michael Dell
[IDG] A világ legnagyobb PC-gyártójához közeli források szerint a Dell csütörtökön mutatja be merevlemezes MP3-lejátszóját és két új Axim tenyérgépet. Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke egy webcast bejelentés keretében mutatja be az újdonságokat.

Az új MP3-lejátszó neve a hírek szerint Digital Jukebox lesz, az első modell merevlemeze 15 GByte kapacitású. A Dell ezúttal is megszokott stratégiáját követi: először engedi, hogy egy másik cég bemutassa, hogy az adott terméknek van piaca, majd saját maga is belép. Ebben esetben az Apple játssza az úttörő szerepét, a Steve Jobs által vezetett vállalat iPod nevű MP3-lejátszója nagy siker a közönség és a szakma körében egyaránt.

Az új Axim kéziszámítógépeket várhatóan több konfigurációban kínálja a Dell, a források szerint a csúcskategóriájú modellben integrált Wi-Fi vezérlő lesz. A tenyérgépek operációs rendszere minden bizonnyal a Microsoft Windows Mobile 2003 lesz.

A Dell június végén dobta piacra a Microsoft új operációs rendszerével szerelt Axim X5 tenyérgépeket, azonban a felhasználók arra panaszkodtak, hogy a Windows Mobile 2003 operációs rendszer rendkívül lassan töltődik be, illetve egyes programok indulása is szokatlanul sok időt vesz igénybe. A vállalat a hiba feltárásáig átmenetileg leállította az Axim X5 készülékek kiszállítását a vevőkhöz.

A cég eredetileg a weboldalán tette közzé a javítócsomagot, azonban egy pár órával később el is távolította azt az internetről, ugyanis szemfüles felhasználók a csomagot átalakítva Pocket PC 2002 szoftvert futtató tenyérgépük frissítésére használták fel és így ingyen jutottak a Microsoft legújabb mobil operációs rendszeréhez.

A Dell ezután döntött úgy, hogy a javítócsomagot postán küldi el a vevőknek. A vállalat nem árulta el, hogy hány szoftverhibás Axim X5 tenyérgép került forgalomba, mindössze annyit közölt, hogy a probléma a július 16. előtt forgalomba hozott készülékeket érinti.

Az utóbbi időben a Dell vezetői többször utaltak arra, hogy a cég növeli jelenlétét a szórakoztató-elektronikai termékek piacán. A cég tavaly novemberben dobta piacra az Axim kéziszámítógépeit. A szakemberek ez év elején közölték, hogy a Dell LCD TV-család bemutatását tervezi az idén és ázsiai TV-gyártókkal működik együtt e területen.

A Gateway, a Dell egyik régi riválisa szintén szemet vetett a fogyasztói elektronikai piacra. A PC-gyártó nyáron mutatta be "Digital Music Player" elnevezésű MP3-lejátszóját, majd nemrég megjelentette első digitális kameráit is, a 2-5 megapixeles kamerák ára 130-400 dollár (~ 29-89 ezer Ft) között van.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról