Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 25. 11:54

Nemzetközi Oracle központ nyílik Magyarországon

Füzes Péter
Füzes Péter
[Lenhardt & Weichinger] Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Füzes Péter az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója, ma közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az Oracle EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) központja Magyarországon hozza létre Oracle Data Warehouse Nearshore Center nevű új szervezetét.

Az Adattárház és Üzleti Intelligencia rendszerek építésére szakosodott szervezet az Oracle Hungary részeként fog működni, magasan képzett, elsősorban a szabad munkaerőpiacról felvett informatikai szakemberek alkalmazásával. A dolgozók létszáma két év alatt el fogja érni az 50 főt. Az Oracle a központ létrehozásával a Magyarországon felhalmozódott szaktudást és szakmai tapasztalatokat kívánja hasznosítani más európai leányvállalatainál, úgy, hogy a magyarországi foglalkoztatásnak köszönhetően a szürkeállomány hazánkban marad. A központ a még szeptemberben megkezdi működését.

Az elmúlt évek során a magyar piac fejlődése az üzleti intelligencia és adattárház területeken meghatározó szerepet töltött be a régióban, ennek megfelelően gyarapodtak az Oracle szakmai tapasztalatai is. A Magyarországon koncentrálódott tudásbázist értékelte úgy az Oracle Corporation, hogy az egész Európában egyedülálló és kiemelten fontos szerepet játszhat az EU-hoz újonnan csatlakozó országok számára. Az Oracle az új szervezet segítségével 2005-re szeretné megduplázni az EMEA régió Adattárház tanácsadói üzletágának forgalmát.

A központ célja elsősorban az Oracle európai leányvállalatainak segítése, amelynek keretében magyarországi Oracle adattárház-szakértők kapcsolódnak be különböző adattárház és Bázel II. célú megvalósítási projektekbe. A bankok kockázatkezelési mechanizmusát jelentősen átalakító Bázel II egyezmény egyik következménye, hogy a megfelelő kockázatkezelés miatt számos pénzintézetnek át kell strukturálnia informatikai rendszerét, amely többek között adattárházak kialakítását is jelenti.

Az új központ lehetőséget teremt a szakértők tudásának rugalmas felhasználására térben is időben egyaránt, így hatékonyan járulhat hozzá e projektek kivitelezéséhez is. A központ szakemberei elsősorban az adott projektek helyszínén fognak dolgozni, amelyek az észak és nyugat-európai illetve a közép és kelet-európai régiók országaiba koncentrálódnak.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról