Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 1. 09:49

Siemens és Huawei: együtt a TD-SCDMA sikeréért

A Siemens Mobile megállapodást kötött a nem állami kínai high-tech vállalattal, a Huawei Technologieszel a TD-SCDMA (time-division synchronous code-division multiple-access) harmadik generációs szabvány elterjedésének előmozdítására.

[HWSW] A Siemens Mobile megállapodást kötött a nem állami kínai high-tech vállalattal, a Huawei Technologieszel a TD-SCDMA (time-division synchronous code-division multiple-access) harmadik generációs szabvány elterjedésének előmozdítására.

A vegyesvállalat célja a szélessávú rádióhálózatok (RAN) TD-SCDMA technológiájának közös fejlesztése, gyártása és marketingje. A pekingi székhelyű és a Siemens többségi tulajdonában lévő cég több mint 100 millió dollár értékű befektetést képvisel. A Siemens és a Huawei egyaránt bizakodóak abban a tekintetben, hogy közös erőfeszítésük révén a TD-SCDMA sikeres lesz a kínai piacon, és ez más országok mobilszolgáltatóit is a szabvány adaptálására indíthatja.

A GSM és W-SCDMA technológiák komplementere, a TD-SCDMA is elérte mára a piaci érettség szintjét. A kínai információipari minisztérium 2002 októberében a 155 MHz sávszélességet allokálta a TD-SCDMA technológia számára, ezzel előkészítve annak kommerciális alkalmazását. A szabvány kielégíti a nagy földrajzi kiterjedésű, gyér előfizető-sűrűségű önálló hálózatok igényeit, emellett kiegészítő megoldásokat kínál GSM vagy W-SCDMA hálótokban is.

Az új cég kezdetben a kínai piacra és a RAN infrastruktúra-termékekre fog koncentrálni. Ez utóbbiak jelenleg tesztfázisban vannak, és várhatóan 2004 elején válnak kereskedelmi termékekké.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról