:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 23. 15:12

A Texas Instruments vezetője szerint a fogyasztók jelentik a IT-fellendülés hajtóerejét

Tom Engibous
Tom Engibous
Tom Engibous, a Texas Instruments elnök-vezérigazgatója és az igazgatótanács elnöke hétfőn kijelentette, hogy az IT-szektor fellendülésének motorja a fogyasztói kereslet, semmint a vállalati IT-kiadások. Engibous a szektorban azon kevés vállalatvezetők közé tartozik, akik szerint már egyértelműen elindult a fellendülés.

"Úgy vélem, hogy a fogyasztói kereslet érezhetően javult a termékek széles körében" -- mondta Engibous, a mobiltelefonokban használt chipek legnagyobb gyártójának vezetője. "Ide tartoznak a vezeték nélküli (wireless) termékek, a broadband termékek és a digitális fogyasztói termékek. Szerintem jelenleg ez jelentősebb a vállalatok IT-kiadásainál" -- fejtette ki a riportereknek a tajvani Computex 2003 megnyitóján.

A világ harmadik legnagyobb számítástechnikai kiállításán Engibous elmondta, hogy az amerikai gazdaság egyértelműen fellendülőben van és a félvezetőeladások gyorsabban emelkednek az előrejelzéseknél, mivel erősen nő a kereslet a fogyasztói elektronikai termékekben használt fejlett áramkörök iránt.

Ezzel szemben Carly Fiorina, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója augusztusban kijelentette, hogy egyelőre csak a stabilizációra és a fellendülés kezdetére utaló jeleket lát, míg Gerard Kleisterlee, a Philips Electronics elnök-vezérigazgatója szerint az utóbbi időben a gazdasági fellendülésre utaló jelek továbbra is törékenyek.

Az IT-szektor történelme egyik legsúlyosabb hanyatlásából kezd magához térni, a nagyvállalatok többsége most is a költségcsökkentésre helyezi a hangsúlyt és halogatja a számítógéprendszerek és a PC-k frissítését -- az utolsó nagy upgrade-hullám a 2000. évre történő áttéréshez kötődött.

A Texas Instruments szeptember 9-én, a szokásos negyedév közepi pénzügyi tájékoztatóján megemelte a harmadik negyedévre vonatkozó várakozásait. A dallasi vállalat a vártnál erősebb keresletnek köszönhetően a korábbi előrejelzés felső tartományába eső forgalomra számít, így a harmadik pénzügyi negyedéves árbevétel várhatóan 2,39-2,49 milliárd dollár között lesz.

A cég részvényárfolyama hétfőn 72 centtel (2,98 százalékkal) 23,45 dollárra esett vissza. Az előző egy évben a részvényárfolyam 13,10-26,12 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.