:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 11. 17:22

Az Intel elveszítheti vezető pozícióját a flash memóriák piacán

Elemzők szerint az Intel akár már az idén elveszítheti vezető pozícióját a flash memóriák piacán. Szakértők úgy vélik, hogy a memóriapiacon egyre erőteljesebben terjeszkedő Samsung akár már a negyedik negyedévben átveheti a vezetést a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatától.

Elemzők szerint az Intel akár már az idén elveszítheti vezető pozícióját a flash memóriák piacán. Szakértők úgy vélik, hogy a memóriapiacon egyre erőteljesebben terjeszkedő Samsung akár már a negyedik negyedévben átveheti a vezetést a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatától.

A Samsung már régóta uralja a DRAM-chipek piacát, ahol közel 31 százalékos részesedéssel bír és jelentősen vezet a Micron, az Infineon és a Hynix előtt. A flash memóriák piacán egyelőre az Intel vezet, azonban az amerikai vállalat flash memória értékesítésből származó forgalma a második negyedévben erőteljesen csökkent, miközben a Samsungé némileg nőtt.

Az iSuppli piackitató vállalat adatai szerint a flash memóriák globális piacán az Intel a második negyedévben forgalom szerint 19,2 százalékos részesdést szerzett, a Samsung eközben 17,1 a piac 17,1 százalékát tudta megszerezni. Jim Cantone, az iSuppli elemzője szerint a Samsung akár már a negyedik negyedévben megelőzheti az Intelt a flash memóriák forgalma tekintetében.

A flash memória piac két legnagyobb szereplője nem közvetlen versenytársa egymásnak, ugyanis az Intel úgynevezett "NOR" memóriachipeket gyárt, amelyek nagy sebességgel képesek az adatok olvasására, és elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A Samsung ezzel szemben "NAND" chipeket gyárt, amelyek elsősorban írási sebességben jeleskednek és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál.

A NAND típusú memóriák elsősorban a digitális kamerák terjedésével váltak rendkívül népszerűvé. Az iSuppli előrejelzése szerint a NAND memóriák forgalma az idén 3,53 milliárd dollárt tesz ki, miközben a NOR chipek értékesítéséből származó bevétel világszerte 4,76 milliárd dollárt ér el.

A flash memóriák nem strarégiai jelentőségű termékek az Intel számára, az ilyen alkatrészekből származó évi 2 milliárd dolláros forgalom a vállalat bevételének csupán töredékét, kevesebb mint 10 százalékát jelenti. A Samsung előretörése azonban jól jellemzi a félvezetőiparban kialakult helyzetet, ugyanis kutatás-fejlesztési és beruházási büdzsé tekintetében egyedül a koreai cég tud lépést tartani az Intellel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.