Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 18. 11:21

A Samsung a Napster 2.0 szolgáltatással integrált zenelejátszók piacra dobását tervezi

A Samsung bejelentette, hogy a hamarosan újra elinduló Napster 2.0 szolgáltatással integrált zenelejátszókat fog piacra dobni. Az első Napster-kompatibilis eszköz ősszel lesz kapható.

A Samsung bejelentette, hogy a hamarosan újra elinduló Napster 2.0 szolgáltatással integrált zenelejátszókat fog piacra dobni. Az első Napster-kompatibilis eszköz ősszel lesz kapható.

"A Samsung és a Roxio szeretné megismételni az [Apple] iPod zenelejátszó és az iTunes online zeneáruház sikerét" -- mondta Michael Kelleher, a Yankee Group piackutató vállalat elemzője. "Egyértelmű, hogy a Samsung előnyt fog kovácsolni abból, ha a Napster törvényes fájlmegosztó portállá növi ki magát."

A Samsung és a Roxio (a Napster tulajdonosa) közösen fejleszti ki a zenelejátszókat. Az új Samsung eszközökön jól látható helyen fel fog bukkanni a "Napster-kompatibilis" logó. A bejelentés egy nappal azután történt, hogy az amerikai Federal Communications Commission (FCC, Szövetségi Hírközlési Bizottság) jóváhagyta a merevlemez-alapú Samsung-Napster MP3-lejátszó használatát az USA-ban.

Az FCC által közzétett felhasználó kézikönyv szerint a Samsung Napster YP-910 Playerben 20 GB-os merevlemez található, ez mintegy 5000 átlagos hosszúságú MP3 fájl tárolásához elegendő. Így tárkapacitás szempontjából hasonló a készülék a Toshiba által nemrég bejelentett Gigabeat G20 lejátszóhoz és az Apple középső kategóriás iPodjához. A csúcskategóriájú Apple iPod tárolókapacitása 40 GB.

A Samsung Napster lejátszó mérete 108 mm x 70 mm x 20 mm, ez hasonló a vetélytársakhoz, bár kissé vastagabb azoknál. Az előzetes specifikációk szerint a zenelejátszó súlya mindössze 60 gramm, kevesebb, mint fele a Toshiba készülékének és harmada a 40 GB-os Apple iPodnak.

A lejátszó az MP3 és a Windows Media Audio fájlokat támogatja. A számítógéphez USB porton csatlakoztatható a készülék, amelyben FM rádió is található, sőt egy FM adó is -- ez utóbbi azt jelenti, hogy egy FM rádión keresztül vezeték nélkül is lehet hallgatni a dalokat. Az FCC hatósági engedélyére éppen e funkció miatt volt szükség.

A Samsung Napster YP-910 tartozéka egy újratölthető elem, amellyel 10 órás használat érhető el. A készülék felvevő funkcióval is rendelkezik: MP3 fájlba lehet rögzíteni a beépített FM-rádión szóló adásokat, de külső eszközt (például CD-lejátszót) is lehet csatlakoztatni felvétel céljából.

A Roxio az év végén indítja be újra a korábban rendkívül népszerű, ám szerzői jogi problémák miatt leállított Napster zeneszolgáltatást. Az új Napsterről előfizetés birtokában vagy esetenkénti térítés ellenében lesznek letölthetőek a dalok, és a tulajdonos állítása szerint a látogatók a világ legnagyobb zenekatalógusából választhatnak majd.

Az új Napsteren közel félmillió dal lesz elérhető az ünnepi szezon idejére tervezett induláskor. A megújuló oldalon az érdeklődők kereshetnek az adatbázisban, közvetlenül CD-re írhatják a zeneszámokat, hordozható lejátszókra tölthetik le azokat, de akár az ízlésüknek megfelelő előadók számait játszó rádióadót is hallgathatnak majd.

Az egykoron szinte kultikus jelentőségű Napstert a bíróság 2001 tavaszán utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész szolgáltatást le kellett állítani.

A cég később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ezt már nem tudta beindítani. Később a csődbe jutott vállalatot a Roxio vásárolta meg 5 millió dollárért. A CD-író szoftvereiről ismert vállalat idén a Pressplay internetes zeneszolgáltatást is megvette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról