:

Szerző: Barna József

2003. szeptember 15. 11:42

A SiS önálló vállalattá szervezi félvezetőgyártó részlegét

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma jelentette be, hogy önálló leányvállalattá szervezi félvezetőgyártó részlegét. Az ideiglenesen SiS Microelectronics Corp. nevet viselő vállalat a SiS 100 százalékos tulajdonában marad.

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma jelentette be, hogy önálló leányvállalattá szervezi félvezetőgyártó részlegét. Az ideiglenesen SiS Microelectronics Corp. nevet viselő vállalat a SiS 100 százalékos tulajdonában marad.

A SiS jelenleg az egyetlen olyan tajvani chipsetgyártó vállalat, amelyik saját gyártóüzemmel rendelkezik. A vállalat 200 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket megmunkáló gyárában többnyire a kevésbé korszerű technológiát igénylő SiS-lapkák készülnek, míg számos terméket szerződéses gyártókkal készíttet a cég. Tavaly még az is felmerült, hogy a SiS újabb, immár 300 milliméteres waferekkel dolgozó üzemet építene mintegy 3 milliárd dollárért, ám ezt a tervet az év elején elvetette a vezetés.

A félvezetőgyár működtetéséért felelős SiS Microelectronics Corp. 8 milliárd tajvani dolláros törzstőkével alakult meg. A vállalat 800 millió darab részvényét a SiS vásárolta meg. Az ügyletet a részvényeseknek még jóvá kell hagynia: a tanács december 15-re hívott össze rendkívüli ülést. A részleg leválasztásától azt reméli a vállalat, hogy az önállósított üzletágak hatékonyabban lesznek majd képesek koncentrálni saját feladataikra.

Amint arról beszámoltunk, a SiS szintén az idén hozta létre grafikus processzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott leányvállalatát. Az XGI Technology Inc. június 1-jén kezdte meg a működését. Az új vállalat törzstőkéje 450 millió tajvani dollár, tulajdonosa pedig 99,9 százalékában a SiS. Az XGI igazgatótanácsának elnöke a SiS elnök-vezérigazgatója, Michael Chen, elnöke pedig Chris Lin, aki korábban a SiS multimédiás részlegét vezette.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.