Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 29. 16:12

Augusztusban 4 százalékkal növekedett a félvezetőpiac

A félvezetők globális forgalma augusztusban 13,42 milliárd dollárt tett ki, ami júliushoz képest 4 százalékos emelkedést jelent -- közölte a Semiconductor Industry Association (SIA). Tavaly augusztushoz képest a növekedés 12,5 százalék.

A félvezetők globális forgalma augusztusban 13,42 milliárd dollárt tett ki, ami júliushoz képest 4 százalékos emelkedést jelent -- közölte a Semiconductor Industry Association (SIA). Tavaly augusztushoz képest a növekedés 12,5 százalék.

Augusztusban a japán félvezetőpiac 1,6 százalékkal bővült, az ázsiai forgalom 6,4 százalékkal növekedett, Európában az eladások 3,8 százalékkal, Amerikában pedig 2,5 százalékkal növekedtek. "A 2000-es évet leszámítva ez a legnagyobb augusztus havi fellendülés 1990 óta" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke.

"Az augusztusi forgalmi adatok megerősitik, hogy a félvezetőipar széles körben fellendül, ezt elsősorban a fogyasztói termékek, a számítógépek és a vezeték nélküli kommunikációs berendezések iránti kereslet mozgatja" -- mondta Geroge Scalise. "A végfelhasználói piac erősödése miatt a harmadik negyedéves eladások az átlagos szezonális emelkedésen felül alakulnak majd."

Augusztusban a számítógépekkel kapcsolatos termékek forgalma erősödött a leginkább, a mikroprocesszor-eladások 7,8 százalékkal, a DRAM chipek forgalma pedig 11 százalékkal emelkedett júliushoz képest -- derül ki a SIA adataiból. A szervezet szerint ezt elsősorban az iskolakezdéssel kapcsolatos PC-vásárlások okozzák.

A fogyasztói elektronikai termékekben -- például DVD-játszókban, digitális kamerákban -- használatos félvezetők eladásai 5,3 százalékkal emelkedtek, a flash memóriák forgalma pedig 6,9 százalékkal nőtt júliushoz képest. Az atípusos tüdőgyulladás miatt felhalmozódott raktárkészletek az átlagos szintre csökkentek, ezért az ázsiai gyártók ismét megkezdték a jelfeldolgozó chipek vásárlását a vezeték nélküli kommunikációs berendezésekhez, az ilyen alkatrészek forgalma 4,7 százalékkal emelkedett.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról