:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. szeptember 30. 16:42

Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel: másodperc alapú lesz a mobilhívás

Október 1-től -- azaz holnaptól -- másodperc alapúvá válik a mobilhívások számlázása az Emitelnél, Invitelnél, Monortelnél és a Hungarotelnél is. Szintén másodpercenként mérik majd az emelt díjas (06-90-es) számok hívását az Invitelnél -- a Hungarotelnél azonban egyelőre marad a régi, percenkénti díszámítás, az Emitelnél pedig már korábban bevezették a 06-90-es számok hívásának másodpercenkénti számlázását.

[HWSW] Október 1-től -- azaz holnaptól -- másodperc alapúvá válik a mobilhívások számlázása az Emitelnél, Invitelnél, Monortelnél és a Hungarotelnél is. Szintén másodpercenként mérik majd az emelt díjas (06-90-es) számok hívását az Invitelnél -- a Hungarotelnél azonban egyelőre marad a régi, percenkénti díszámítás, az Emitelnél pedig már korábban bevezették a 06-90-es számok hívásának másodpercenkénti számlázását.

Noha a vezetékes szolgáltatók díjtáblázatukban percdíjakat adnak meg, a mobil hálózatokba irányuló hívásokat eddig kétféleképpen számlázták: míg a Matáv már korábban bevezette, hogy a hívások másodpercben mért hosszával arányban számolták a percdíjakat (azaz: a 30 másodperces hívásért félpercnyi díjat számláztak), az Invitel (korábbi nevén Vivendi), Hungarotel, Monortel és az Emitel a mobil hívásoknál minden megkezdett percet teljesnek tekintett a számlázáskor.

Fürjes Balázs, az Invitel stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a másodperc alapú számlázásra egy miniszteri rendeletben előírt kötelezettségük van a távközlési szolgáltatóknak, melynek határideje október 1 -- így holnaptól a négy távközlési szolgáltatónál is bevezetik a mobil számok hívásának másodperc alapú számlázását.

A 06-90-es emelt díjas számok hívása október 1. után már csak a Hungarotelnél lesz percalapú, a többi szolgáltató már vagy korábban áttért a másodpercenkénti számlázásra, vagy holnaptól vezetik be azt. A szintén emeltdíjas 06-81-es kezdetű számok hívását a változások nem érintik, hiszen azoknak fix díja van, függetlenül a hívás hosszától.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.