Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Januártól nem lesz több személyiigazolvány-másolás a mobil előfizetés vásárlásakor

Rátonyi Gábor Tamás, 2003. szeptember 04. 15:16
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Magyar Hírlap] Január elsejétől hatósági jogkört kap az adatvédelmi jogok országgyűlési biztosa, s az első intézkedései egyike lesz az, hogy eltiltja a mobilszolgáltatókat a korábban is bírált szerződéskötéskori személyiigazolvány-másolgatástól -- írja a mai Magyar Hírlap . Az adatvédelmi biztos már korábban is bírálta ezt a gyakorlatot, s jelezte: a szerződéskötésnek nem lehet feltétele a személyi igazolványok lemásolása.

[Magyar Hírlap] Január elsejétől hatósági jogkört kap az adatvédelmi jogok országgyűlési biztosa, s az első intézkedései egyike lesz az, hogy eltiltja a mobilszolgáltatókat a korábban is bírált szerződéskötéskori személyiigazolvány-másolgatástól -- írja a mai Magyar Hírlap. Az adatvédelmi biztos már korábban is bírálta ezt a gyakorlatot, s jelezte: a szerződéskötésnek nem lehet feltétele a személyi igazolványok lemásolása.

A mobilszolgáltatók ügyfélszolgálati irodáiban, viszonteladóinál sok helyütt még ma is gyakorlat, hogy az előfizetői szerződések megkötésekor fénymásolatot készítenek a leendő ügyfél személyi igazolványáról. Az adatvédelmi biztos szerint azonban jogsértő ez a gyakorlat, hiszen így a szerződéskötés feltételéül szabják a szolgáltatók, hogy előfizetőjük mondjon le egyik alapvető alkotmányos jogáról.

Az adatvédelmi biztos már korábban is felhívta a szolgáltatók figyelmét, hogy eljárásuk jogsértő, mi több, a Hírközlési Felügyelet (híf) határozatban is kötelezte a mobilszolgáltatókat a jogsértő adatgyűjtés megszüntetésére. A híf munkatársai idén tavasszal próbavásárlást tartottak a szolgáltatóknál, és ennek nyomán három-, illetve ötmilló forintra bírságoltak két mobilvállalatot a személyi igazolványok fénymásolása miatt.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.