:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 22. 09:24

Lemond Chris Galvin, a Motorola elnök-vezérigazgatója

Chris Galvin
Chris Galvin
[CNET, WSJ] A Motorola pénteken bejelentette, hogy távozik a vállalat éléről Chris Galvin elnök-vezérigazgató és az igazgatótanács elnöke. Az 53 éves vezető azért mond le posztjáról, mert véleménye jelentősen különbözik a az igazgatótanács többi tagjaiétól a cég jövőjével kapcsolatban.

Galvin közölte, hogy azért tervezi távozását, mert "nem osztja a véleményt az igazgatótanáccsal a vállalat stratégiáját és fejlődését illetően". A Motorola alapítójának unokája nem árult el további részleteket kilépésével kapcsolatban. A cég vezetése egy nyilatkozatban bejelentette, hogy Galvin marad a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártójának élén addig, míg meg nem találják utódját. Galvin egyúttal részt vesz az utódkeresési folyamatban.

Galvin 36 évet dolgozott a cégnél: 1997 óta töltötte be a elnök-vezérigazgatói pozíciót és 1999 júniusában lett az igazgatótanács elnöke. Az elemzők sokat kritizálták azért, mert nem önállósította a vállalat félvezetőgyártó illetve mobiltelefon-divízióját, amikor a kereslet csökkenni kezdett. Galvin vezetése alatt vette át a finn Nokia a mobiltelefon-piac vezető helyét. Egyesek egyenesen leplezetlen nepotizmussal vádolták Galvint.

Galvin elmondta, hogy távozása az általa tervezett ötéves átszervezési terv közepére esik. "Itt az ideje, hogy új vezetés vegye át a helyem" -- mondta Galvin. "A három évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen megerősödött céget hagyok utódomra."

A bejelentés után szinte rögtön elkezdődtek a találgatások az utódlással kapcsolatban. A szakértők szerint az esélyes jelöltek egyike Mike Zafirovski, a Motorola elnöke és működtetésért felelős vezérigazgatója. "Zafirovskinak még be kell bizonyítani képességeit a jelenlegi poszton. A elnök-vezérigazgatói poszt óriás előrelépés lenne számára" -- mondta Jane Zweig, a Shosteck Group wireless tanácsadó cég vezetője.

"Nagyon meglepett az időzítés, de a lépés elkerülhetetlen volt" -- mondta Zweig. "A család ezzel távozik a cég irányításából, ami lehetővé teszi, hogy a Motorola az üzletre koncentráljon és meghozza a nehéz üzleti döntéseket." A vállalat csak nemrég lett újra nyereséges több veszteséges negyedév után.

A Motorola részvényárfolyama 46 százalékkal csökkent azóta, hogy Galvin lett az elnök-vezérigazgató. Ez idő alatt a Dow Jones Industrial Average index mintegy 40 százalékkal erősödött. A cég részvényárfolyama pénteken 4 centtel (0,36 százalékkal) 11,09 dollárra csökkent. A tőzsdezárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam 24 centtel (2,16 százalékkal) 11,33 dollárra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 7,30-12,25 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.