Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 22. 10:32

A Samsung Kínába telepíti át a PC-gyártást

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója pénteken közölte, hogy 2005-re Dél-Koreából Kínába költözteti át a PC-gyártó üzletág legnagyobb részét. A lépés fő célja a költségek csökkentése.

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója pénteken közölte, hogy 2005-re Dél-Koreából Kínába költözteti át a PC-gyártó üzletág legnagyobb részét. A lépés fő célja a költségek csökkentése.

Az elemzők szerint a növekvő bérköltségek egyre érzékenyebben érintik a Dél-Koreában működő vállalatok nyereségét és távol tartják a külföldi befektetőket. A trend hosszabb távon is gyengítheti Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságát. "Terveink szerint a dél-koreai PC-gyártó kapacitás zömét Kínába telepítjük át 2005-re. A dél-koreai piacot azonban továbbra is itthonról látjuk el" -- közölte a Samsung szóvivője. A lépés egyik fontos célja, hogy a vállalat jobban versenyezhessen az olyan riválisok ellen, mint a Dell, a Hewlett-Packard és az Apple.

A cég éves PC-gyártó kapacitása Dél-Koreában 1 millió, külföldön pedig 2 millió darab, ebből 1 milliót tesz ki a Samsung kínai gyára. A vállalat átlagosan 90 ezer PC-t értékesít havonta. A PC-üzletág része a Samsung digitális média divíziójának, amely a cég teljes forgalmának mintegy ötödét teszi ki. A vállalat nem teszi közzé a részletesebb felbontást, az elemzők azonban úgy vélik, hogy a TV-k adják a digitális médiaforgalom nagyobb részét.

A Samsung nettó nyeresége 41 százalékkal csökkent a második negyedévben, főként amiatt, hogy csökkentek a memóriachipek és a lapos kijelzők árai. Ezzel együtt a cég 57 milliárd dollárral továbbra is Ázsia legnagyobb piaci értékű technológiai vállalata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról