Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 23. 11:13

A Microsoft közel egymilliárd dollárt fizet Massachusetts szövetségi államnak

Colleen Kollar-Kotelly
Colleen Kollar-Kotelly
A Microsoft ellen indított antitröszt-perben Colleen Kollar-Kotelly bírónő 967 millió dollár jogi költség megfizetésére kötelezte a Microsoftot Massachusetts szövetségi állam részére. Az állam több mint 2 milliárd dollárt követelt a redmondi vállalattól, azonban a bíróság megalapozatlannak találta a követelést.

Kollar-Kotelly bírónő az ítélethirdetéskor elmondta, hogy Massachusetts állam nem dokumentálta és magyarázta meg megfelelően a 2 milliárd dolláros követelését. Massachusetts az egyetlen szövetségi állam, amely korábban nem állapodott meg a Microsofttal az antiröszt-perben.

Tom Reilly, az állam főügyésze elégedett volt a megítélt 976 millió dollárral. "Örülök, hogy a Microsoft megfizeti az antitröszt-eljárással kapcsolatos költségeket. Az ügynek igen jelentős hatása van a piaci versenyre, a fogyasztókra és az egész gazdaság jövőjére nézve."

"Elégedettek vagyunk a bíróság döntésével, amely kevesebb mint felére csökkentette a megfizetendő jogi költség összegét" -- mondta Stacy Drake McCredy, a Microsoft szóvivője. "Nem értettünk egyet Massachusetts követeléseivel, mivel azok részben megalapozatlanok voltak. Az elsődleges célunk az, hogy továbblépjünk ezen az ügyön és gyümölcsöző kapcsolatot alakítsunk ki a szövetségi államokkal."

A bírónő legfontosabb kifogása a szövetségi állam követeléseivel kapcsolatban az volt, hogy azok nem voltak megfelelően dokumentálva, egyes költségek egyszerűen csak "telefonhívás" vagy "repülőjegy" címén kerültek elszámolásra. Massachusetts állam több mint 100 oldalas számlát nyújtott be, Kollar-Kotelly szerint azonban egyes tételek nem voltak megfelelően dokumentálva. "A bíróság nem kapott megfelelő magyarázatot a költségekkel kapcsolatban" -- mondta ítéletében a bírónő.

Massachusetts állam lényegesen nagyobb jogi költségtérítést kapott a Microsofttól, mint Nyugat-Virginia, amely állammal utoljára egyezett meg a redmondi cég. Utóbbi államnak a Microsoft 300 ezer dollár jogi költséget térített meg és 19,7 millió dollár értékű vouchert adott, amelyet az állam szoftverekre és hardverekre válthat be, beleértve a Microsoft vetélytársainak termékeit is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról