Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 3. 10:48

Egyesül a Vivendi Universal Entertainment és az NBC

Jean-Rene Fourtou
Jean-Rene Fourtou
A Vivendi Universal és a General Electric kedden bejelentették, hogy kizárólagos tárgyalásokat folytatnak a Vivendi Universal Entertainment (VUE) és az NBC leányvállalataik egyesítéséről. Egy megállapodástervezet szerint a GE 3,8 milliárd dollár készpénzt fizet és átvállalja a VUE 1,6 milliárd dolláros adósságát, ezért 80 százalékos tulajdonosa lesz a létrejövő vállalatnak. Az egyesült vég piaci értékét a megállapodás 40 milliárd dollárra becsli.

Az egyesülés után a világ egyik legnagyobb vertikális médiakonglomerátuma jön létre, amelynek éves becsült forgalma 13 milliárd dollár. A cég része lesz az NBC televíziós hálózat, számos kábeltévé, valamint a Universal Pictures filmstúdió. A megállapodástervezet szerint az egyesült céget Bob Wright, a GE igazgatótanácsának alelnöke és egyben az NBC igazgatótanácsának elnöke és elnök-vezérigazgatója irányítja majd. A Vivendi három tagot delegál az igazgatótanácsba.

"A tranzakció nyomán olyan médiavállalat jöhet létre, amely rövid és hosszú távon egyaránt jelentős növekedést produkálhat" -- mondta Bob Wright. "Az NBC és a VUE forrásai kiegészítik egymást, a VUE által előállított tartalom, kiváló televíziós gyártási helyszínek és vonzó kábeles szolgáltatói az NBC hálózatával együtt az elkövetkező évekre jelentős növekedést garantál a részvényeseknek."

Jean-Rene Fourtou, a Vivendi Universal igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a GE-vel történő megállapodás lehetsőget ad a vállalatnak arra, hogy 2004-ig mintegy 17 milliárd dollárral csökkentse adósságállományát, miközben a cég továbbra is érdekelt marad a világ egyik legjövedelmezőbb médiavállalkozásában.

Fourtou elődje, Jean-Marie Messier egy 149 éves közműszolgáltatóból hozta létre a világ második legnagyobb médiabirodalmát, az AOL Time Warner első számú riválisát. Messier nagyszabású tervei azonban sorra kudarcot vallottak és a vállalat a tavalyi évet 26 milliárd dolláros veszteséggel és óriási adósságállománnyal zárta. Messier tavaly július 1-én távozott a cég éléről.

A Vivendi számos céggel tárgyalt a szórakoztatóipari részlegének eladásáról, azonban a 14 milliárd dolláros vételárat a General Electricen kívül egyedül az Edgar Bronfman által vezetett konzorcium nem tartotta túl magasnak. A Vivendi végül az előbbi vevővel kezdett komoly tárgyalásokba. Edgar Bronfman a Vivendi igazgatótanácsának egyik tagja, aki akkor került a céghez, amikor az 2000-ben 34 milliárd dollárért megvásárolta a Seagram csoportot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról