Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 10. 10:29

A vártnál erősebb volt a mobiltelefon-forgalom Európában

A német GfK AG piackutató cég legfrissebb adatai szerint a mobiltelefon-forgalom nagyon jól alakult Európában július végén és augusztusban. A jó eredmények mögött főként az áll, hogy a szolgáltatók rendkívüli akciókkal igyekezték növelni eladásaikat.

A német GfK AG piackutató cég legfrissebb adatai szerint a mobiltelefon-forgalom nagyon jól alakult Európában július végén és augusztusban. A jó eredmények mögött főként az áll, hogy a szolgáltatók rendkívüli akciókkal igyekezték növelni eladásaikat.

A GfK közölte, hogy az Európában értékesített mobiltelefonok száma júliusban 13 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának adatait, és 7 százalékkal volt nagyobb a júniusi szintnél. Az előzetes adatok arra utalnak, hogy az augusztusi eladások 9 százalékkal voltak jobbak a tavalyi eredménynél.

A júliusi adatok javulást jelentenek a korábbi előrejelzésekhez képest. Augusztus elején a GfK közölte, hogy júliusban a mobiltelefon-eladások csökkentek júniushoz képest, és 3 százalékkal haladták meg a tavalyi adatokat.

Tim Luke, a Lehman Brothers elemzője elmondta, hogy a javulás részben annak volt köszönhető, hogy a vártnál jóval erősebbek voltak az eladások Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban. "A Dél-Európában tapasztalt erős kereslet valószínűleg a szolgáltatók akcióinak volt köszönhető. Ugyanakkor a német mobiltelefon-kereslet is igen erős maradt júliusban."

A promóciókat figyelmen kívül hagyva a GfK mindössze 2 százalékos növekedésre számított az európai mobiltelefon-piacon. Érdekes tény az, hogy a mobiltelefonok átlagára júliusban 144 euró maradt, mivel sok fogyasztó vett drága mobiltelefont. A júliusban értékesített mobiltelefonok 37 százalékában volt színes kijelző, júniusban ez az arány 34 százalék volt.

A színes kijelzős mobiltelefonok átlagára a júniusi 202 euróról 200 euróra csökkent júliusban, míg a kamerával felszerelt mobiltelefonok átlagos ára júliusban 259 euróra esett vissza a júniusi 261 euróhoz képest. A monokróm kijelzős mobiltelefonok átlagára a júniusi 114 euróról 112 euróra csökkent júliusban.

Luke szerint a Siemens vélhetően növelte piaci részesedését júliusban. A cég akcióiban több mobiltelefon szerepelt, a szakértő szerint jelenleg a vállalat legsikeresebb modellje az M55 és az SL55. A versenytársak sem ülnek azonban babérjaikon, a Nokia, a Motorola és a Samsung is új mobiltelefonokkal rukkol elő a közeljövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról