Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 23. 10:03

A Motorola részvényárfolyama jelentősen emelkedett Christopher Galvin elnök-vezérigazgató lemondásának hírére

Chris Galvin
Chris Galvin
[WSJ] Christopher Galvin elnök-vezérigazgató pénteken jelentette be, hogy hamarosan lemond posztjáról, a hír hatására a Motorola részvényárfolyama hétfőn 97 centtel (8,75 százalékkal) 12,06 dollárra emelkedett. A délelőtt folyamán már a 12,40 dollárt is elérte az árfolyam, ez egy éves rekordnak számít.

Több elemző is felemelte a Motorola részvények besorolását arra hírre, hogy a cég alapítójának unokája lemond a elnök-vezérigazgatói pozícióról, miután túl nagy volt a nézeteltérés közte és az igazgatótanács többi tagja között a cég stratégiáját és jövőjét illetően.

Galvin irányítása alatt a Schaumburg (Illinois) központú óriásvállalat átengedte az első helyet a Nokiának a mobiltelefon-piacon és a félvezetőüzletág is nagy gondokkal küszködik. A kritikusok évek óta támadták Galvint amiatt, hogy lassan reagált a versenyfenyegetésekre és a változó piacokra, és a cég mindennapi vezetése terén is kudarcot vallott.

A vállalat pénzügyi helyzetének romlása oda vezetett, hogy a Motorola kénytelen volt nagyszabású költségcsökkentést végrehajtani, ennek részeként az utóbbi két évben az alkalmazottak egyharmadát elbocsátották. A cég ezenkívül jelentősen átalakította üzletmenetét annak érdekében, hogy versenyképes legyen riválisaival.

A változások ellenére a Motorola továbbra is komoly nehézségekkel küszködik. Júliusban a cég bejelentette, hogy 10 százalékkal 6,2 milliárd dollárra csökkent negyedéves forgalma és a harmadik negyedévvel kapcsolatban is óvatos előrejelzést közölt a vállalat. Jó hírnek számított viszont, hogy egymás után negyedik negyedévét zárta nyereséggel a cég.

A Motorola a forgalom csökkentését több tényezővel indokolta: a kőkemény versennyel, a SARS-járvány kitörésével, valamint a mobiltelefonok és a bennük használt chipek készletszintjének emelkedésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról