Szerző: Barna József

2003. szeptember 30. 11:16

Microsoft: szóbeli meghallgatásokkal folytatódik az EB-vizsgálat

A Microsoft szóbeli meghallgatások során kívánja megvédeni magát az Európai Bizottság előtt, közölte tegnap az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal . Az első meghallgatást novemberre tűzték ki.

A Microsoft szóbeli meghallgatások során kívánja megvédeni magát az Európai Bizottság előtt, közölte tegnap az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal. Az első meghallgatást novemberre tűzték ki.

A Microsoft 2001 decemberében nem kívánt élni a szóbeli meghallgatás lehetőségével, a vállalat azóta írásban nyújtotta be érveit az EB-nek. A meghallgatások során nem csupán az EB tisztviselői, hanem az EU-tagországok tanácsadói jogkörrel felruházott szakértői is megismerhetik majd a redmondi cég álláspontját. Megfigyelők szerint a szóbeli meghallgatások preferálása azt mutatja, hogy a Microsoft szükségét érzi annak, hogy több fronton is védekezzen.

Az Európai Unió négy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Microsoft ellen. A redmondi vállalat riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a cég a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

Korábban a redmondi vállalat abban bízott, hogy az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás irányelveinek mentén Európában is le tudja csitítani az indulatokat, azonban Mario Monti versenyügyi biztos augusztusban komoly szankciókat helyezett kilátásba. Monti felszólította a céget arra, hogy hozza nyilvánosságra a megfelelő szoftverinterfészek specifikációit, hogy a Microsoft konkurensei is egyenlő eséllyel versenyezhessenek az alkalmazások piacán. Amint elmondta, a Microsoftnak két lehetősége van: vagy a Media Player nélkül kell szállítani a Windowst, vagy pedig a rivális médialejátszó szoftvereket is be kell építeni az operációs rendszerbe.

A Microsoft szóvivője nem kívánt nyilatkozni a meghallgatásokról. Mint elmondta, jelenleg az EB augusztusban revideált vádpontjaira adandó válaszokat készítik elő, és amíg ezek nem születnek meg, nincs mondandója a perrel kapcsolatban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról