dev archívum - 2009 április

2009
április

0

Tarolnak a mobilalkalmazások

2009. április 30. 13:14

A reneszánszát élő mobilalkalmazás piac 2014-ig 25 milliárd dollár bevételt generálhat az iparág számára.

0

Új, mindentudó Google News közeleg

2009. április 30. 11:43

Az amerikai újságírónő Eric Schmidtre hivatkozva állítja, hogy a Google fél éven belül teljesen új, személyreszabott hírszolgáltatást mutat be.

0

A recesszió és a jövője körüli bizonytalanság fékezte a Sunt

2009. április 29. 08:30

Zuhant a bevétel és mélyült a veszteség a Sun talán utolsó pénzügyi negyedévében, amelyet önálló vállalatként zárt -- a cégre április közepén tett felvásárlási ajánlatot az Oracle, a tranzakció a nyáron zárul le. Az ügylet miatt a negyedéves eredmények kapcsán nem is tartott elemzői konferenciahívást a Sun.

0

Virtuális malacpersely az IND-től

2009. április 28. 12:11

Magánszemélyek számára készített pénzügyi, bevétel-kiadás elemző rendszert az IND, melyet hamarosan két magyar bank ügyfelei is birtokba vehetnek.

0

Megérkezett a Samsung első androidos mobilja

2009. április 27. 15:20

A Samsung ma hivatalosan is bejelentette első Android operációs rendszerrel ellátott mobiltelefonját, az I7500-at. A Samsung a három legjelentősebb mobilgyártó közül elsőként adott ki ilyen készüléket.

0

Csökkenő bevétel, zuhanó nyereség, mégis elégedett a Microsoft

2009. április 24. 09:06

Először csökkent a Microsoft negyedéves bevétele éves összehasonlításban, mióta 23 éve tőzsdére vitték a céget. A PC-piac mélyrepülését a világ legnagyobb szoftvergyártója nem tudta kikerülni, nyeresége közel harmadával esett, amely az átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos kiadásoknak is köszönhető.

0

Elhallgatott az ingyenes Last.fm

2009. április 23. 14:09

Mostantól csak 30 szám erejéig hallgathatnak a Last.fm felhasználók rádiót, amennyiben nem fizetnek a szolgáltatásért.

0

Nagy ugrás az AMD Istanbul, de nem lesz elég a Nehalem megállításához

2009. április 23. 13:52

Rendkívül agresszíven tervezi szerverporcesszorainak magszámát növelni az AMD, hogy ellensúlyozni tudja az Intel mikroarchitekturális fölényét -- így lehetne összefoglalni az AMD szerverpiaci terveit tárgyaló tegnapi prezentációját. Ahogyan azt Dirk Meyer, a vállalat elnök-vezérigazgatója már a negyedéves pénzügyi eredményeket tárgyaló konferenciahíváson is elmondta, a hatmagos Istanbul az eredetileg vártnál jóval korábban, júniusban kerül piacra.

0

Nyártól 10-35 százalékkal drágulhat az uniós beszédroaming a magyarok számára

2009. április 23. 10:52

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely az uniós mobilbarangolás árának jelentős megvágását írja elő az operátorok számára. Egy utolsó, formális jóváhagyást követően július 1-től csökkenhet az Európai Unió tagországain belül az SMS-küldés, az adatroaming, valamint a beszédroaming tarifája. Az eurózónán kívül eső tagországokban -- így köztük Magyarországon -- azonban nem egyforma mértékben jelenik meg az árcsökkenés, lesznek olyan területek, ahol csökkentés helyett áremelésre számíthatnak az előfizetők.

0

Népnevelő iWiW-alkalmazások

2009. április 22. 11:18

A múlt heti dizájnváltás után ma hajnaltól éles üzemben elindult az iWiW minialkalmazások első csoportja. A premierre 26 alkalmazás készült el -- ebből 5-6 darab az Origo saját fejlesztése.

0

Hirdetési hálózatot épít a Facebook

2009. április 22. 08:18

[HWSW/TBI] Régóta beszélnek róla, de sosem erősítette meg hivatalosan senki, hogy a Facebook előbb-utóbb dollárra váltja a az OpenID-hez hasonló Facebook Connectet. A feltételezések szerint a közösségi hálózatot üzemeltető cég hamarosan egy hirdetési hálózatot épít majd ki a Connect szolgáltatásra alapozva, s kiaknázza a lehetőséget, hogy az általa biztosított univerzális bejelentkezés nem csak a felhasználók kényelmét szolgálja, hanem lehetőséget ad arra is, hogy a demográfiai adatok és a Facebookon belüli szokások alapján más webes szolgáltatóknál is pontos hirdetési targetálásba fogjon.

0

A múlt híreit rendezi a Google News Timeline

2009. április 21. 13:17

A Google újabb fejlesztéseket leplezett le, a tovább finomított képkereső mellett egy egészen új szolgáltatást, a Google News Timeline-t is bemutatta. A Timeline lényege a Google News találatait egy időegyenesen időszakokra bontva jeleníti meg, így könnyítve a régebbi események, hírek közti böngészést.

0

A válság és az erős dollár is az IBM ellen dolgozott

2009. április 21. 09:33

Kiválóan reprezentálja az informatikai ipar helyzetét a recesszió idején az IBM első negyedéves teljesítménye. A világ második legnagyobb IT-vállalatának minden üzletága csökkenő bevételt volt kénytelen elkönyvelni, ami részben a dollár erősödésének köszönhető. A cég eredménye így is felülmúlta a várakozásokat.

0

Az Oracle vásárolja fel a Sunt

2009. április 20. 16:08

Az Oracle a Sun felvásárlásával az egyetlen olyan vállalattá vált az informatikai iparban, amely a teljes vertikumot lefedi.

0

Az Oracle vásárolja fel a Sunt

2009. április 20. 15:09

Egyesül a Szilícium-völgy két ikonja, az Oracle és a Sun Microsystems, a redwoodi szoftvercég részvényenként 9,50 dollárt ad a Sunért, ezzel a tranzakció értéke mintegy 7,4 milliárd dollárt tesz ki. Az ügyletet a Sun igazgatótanácsa egyhangúan jóváhagyta, a tranzakció a tervek szerint a nyáron zárul le, amennyiben a versenyhatóságok is jóváhagyják.

0

Toshiba Tecra R10 -- ne ítélj elsőre!

2009. április 20. 10:20

A Toshiba az utóbbi években kétségtelenül a noteszgéppiac egyik szürke eminenciásává vált -- míg a cég legtöbb konkurense a technológiai megújulás mellett a dizájn tekintetében is meg tudott felelni a kor követelményeinek, addig a japánok mellett mintha elhaladt volna kissé az idő. A cég meglehetősen későn eszmélt rá, hogy a noteszgépet ma sokkal inkább el lehet adni a külsejével, mint a technológiai paramétereivel és a tradíciók állandó felemlegetésével.

0

Balázspusztai seederek, szevasztok!

2009. április 17. 16:33

Egy kiskunsági településen, a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán épült ki az ország talán legmodernebb, otthoni célú internetes infrastruktúrája. A nagyjából háromszázas lélekszámú kistelepülésen optikai kábelen jut el az internet a lakásokba, a maximális sávszélesség végpontonként 100 megabit másodpercenként -- ilyen gyors internetről egyelőre a legtöbb budapesti is legfeljebb csak álmodhat.

0

Egész estés mozifilmek a YouTube-on

2009. április 17. 14:18

Igaznak bizonyultak a korábbi találgatások, tegnap a YouTube bemutatta új, sorozatoknak és filmeknek is otthont adó oldalát. A jövőben a világ kedvenc videomegosztóján egész estés mozifilmeket és sorozatok teljes évadjait lehet megnézni -- sajnos kizárólag az Egyesült Államok területéről.

0

A válság sem állíthatja meg a Google-t

2009. április 17. 12:04

A válság kellős közepén is megállíthatatlan a Google. A világ vezető keresőjét ugyan erőteljesen lefékezte a gazdaság hanyatlása, de növekedését nem tudta megállítani, a vállalat nemcsak árbevételét, de nyereségét is növelte az év első három hónapja során. A cég papírjainak árfolyama a számok láttán azonnal megugrott a tőzsdén kívüli kereskedésben, a lelkesedés azonban fél órán sem tartott ki, a konferenciahívás alatt elhangzott pesszimista kilátások hatására ugyanis azonnal megindult a korrekció.

0

Börtön és gigászi pénzbüntetés a Pirate Bay alapítóinak

2009. április 17. 12:00

Nagy mellénnyel érkeztek a Pirate Bay alapítói a legnagyobb torrentoldal elleni per februárban kezdődött tárgyalására, ahonnan aztán fülüket-farkukat behúzva kellett távozniuk. Az ártatlanságában végig biztos Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom és Peter Sunde a stockholmi bíróság ítélete szerint azonban törvényt sértett, ezért mindnyájukat 1 év börtönre ítélték, emellett összesen 30 millió svéd korona (800 millió forint) kártérítést kell fizetniük a felperes filmstúdióknak.

0

Tömeges videokonvertálás a cloudban

2009. április 17. 11:15

Azok a cégek, melyek folyamatosan publikálnának, kénytelenek megküzdeni azzal a problémával, hogy a filmek végleges formába öntése nagyon sok időbe kerül és óriási számítási kapacitást emészt fel. Ráadásul az automatikus folyamatok miatt drága szerverhátteret kell fenntartani, akkor is, ha egyébként nincs rájuk szükség folyamatosan.

0

Az online feketegazdaság a recesszió idején is virágzik

2009. április 16. 12:35

Tizennegyedik alkalommal tette közzé az internetes biztonsági fenyegetésekről szóló jelentését a Symantec. A felmérés alapján az online bűnözők aktivitása a recesszió ellenére lankadatlan, sőt, egyre fokozódik: a Symantec szakértői 2008-ban minden eddiginél több, összesen 1,6 millió új kártevőt azonosítottak, többet mint a korábbi hét év alatt összesen.

0

Szilikonmell és festett haj az iWiW-nek

2009. április 16. 10:12

Megújulás helyett egyelőre csak megszépült a legnagyobb magyar közösségi hálózat, az iWiW oldala. Új gombsor, némileg frissített elrendezés és új betűtípus várja ma reggeltől a kapcsolataikat ápolgatni kívánó internetezőket. A dizájnváltás helyett csak ráncfelvarrásnak nevezhető megújulás előszele a jövő hét keddtől bevezetésre kerülő belső mini-alkalmazásoknak.

0

Beszáll a GCC fejlesztéseibe az Intel

2009. április 16. 07:47

Beszáll a GCC, vagyis a GNU Compiler Collection fejlesztéseibe az Intel -- adta hírül a GCC projekt levelezőlistáján megjelent levelekre hivatkozva a Phoronix. A processzorgyártó óriás eddig saját fordítóprogramjaira, az Intel Compiler Collectionre (ICC) koncentrált. A vállalat compilerfejlesztéseinek célja, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt csikarja ki saját processzoraiból, ez vélhetőleg a GCC-hez történő hozzájárulások esetén sem lesz másként.

0

Rákaptak a kis webes szolgáltatók az OpenID-re

2009. április 15. 17:42

Négy évnyi fejlesztés és próbálkozás után úgy tűnik, hogy a közösségi hálózati technológiai szabvány, az OpenID kezd komolyabb sikereket elérni, s megvan az esély arra, hogy általánossá válik a laikus weben is. Továbbra sem játszik komoly szerepet a nagy gigászok életében, de a web peremvidékén megkapaszkodó rétegoldalak számára az OpenID segítségével eljöhet a web 2.0 kánaán.

0

Kipróbálható a Google Android 1.5 SDK

2009. április 15. 13:31

A Google betekintést enged mobil operációs rendszerének hamarosan megjelenő 1.5-ös verziójába, a programozók már most készülhetnek az új, javított, ráncfelvarrt Andorid érkezésére. A demó mellett egy szoftverfejlesztői csomag (SDK) is elérhetővé vált, ami ugyan működőképes, de a cég szerint még nem érdemes programokat kiadni a korai változattal.

0

Elindult a T-Home új ügyfélkapcsolati fóruma, a Beszélgessünk!

2009. április 15. 13:20

Beszélgessünk! néven új fórumot indított ma útjára -- egyelőre tesztüzemmódban -- a T-Home márkanév égisze alatt a Magyar Telekom. A távközlési szolgáltató korábban is üzemeltetett hasonló céllal internetes csevegőfelületet, a megújult fórum ugyanakkor a vállalat reményei szerint hatékonyabb formáját kínálja a tapasztalatcserének és a szolgáltatásokkal kapcsolatos különböző problémák megoldásának.

0

Letölthető az Exchange Server 2010 nyilvános bétája

2009. április 15. 09:21

Ma teszi elérhetővé az Exchange Server 2010 nyilvános bétáját a Microsoft, a végleges termék pedig még az év vége előtt piacra kerül, alighanem egyszerre mutatják be a Windows 7-tel és a Windows Server 2008 R2-vel. A redmondiak új levelezőszervere számos olyan képességet vonultat fel, amely egyszerűbbé teszi a felhasználók életét, de az adminisztrációt megkönnyítő fejlesztések sem maradtak el.

0

Közösen gondolkodik a Microsoft és a Yahoo!

2009. április 14. 17:27

Újra párbeszédbe kezdett a Microsoft és a Yahoo!, ezúttal azonban nincs szó felvásárlásról, sokkal inkább közös ötletelés folyik a két cég felsővezetése közt, tudta meg a Wall Street Journal egy riportere. A hírek hatására megugrott a Yahoo! papírjainak árfolyama.

0

A streaming zenehallgatás útközben is hódítani fog

2009. április 10. 16:14

[Wired/HWSW] Továbbra is vita tárgya, hogy a zenei streaming szolgáltatások átvehetik-e teljesen a zene klasszikus, hordozókon alapuló terjesztési modelljét. A streaming térhódításával viszont egyre olvad az igény arra, hogy saját adathordozókon gyűjtögessék, őrizgessék a felhasználók a zenéket, s amint a mobilitás előtti akadályok is elhárulnak, nincs ember a Földön, aki megmenthetné a klasszikus kereskedelmi modelleket.

0

Az alkalmazásvirtualizáció lehet a kulcs a Silverlight sikeréhez

2009. április 10. 11:03

[eWeek/HWSW] Nagy lökést adhat a Silverlight-alapú alkalmazások terjedésének, hogy a Code Systems által fejlesztett Xenocode alkalmazásvirtualizációs megoldás is támogatja a Microsoft multimédiás platformját. A Xenocode segítségével lehetővé válik Silverlight alkalmazások futtatása közvetlenül a webről anélkül, hogy ehhez telepíteni kellene a Silverlight környezetet.

0

Teljes mozifilmek megjelenítéséről tárgyal a Sony és a YouTube

2009. április 10. 08:50

A Sony Corporation szórakoztató divíziója hivatalosan is elismerte, hogy tárgyal a Google-lel arról, hogy a YouTube-on teljes mozifilmek legyenek elérhetőek. A továbbra is profitképes üzleti modell nélkül lévő videomegosztó szolgáltatás számára a minőségi tartalmak jelenthetik a kiutat a veszteséges működésből.

0

Váratlanul elbukott a franciák orwelli kalóztörvénye

2009. április 9. 16:55

[Associated Press/HWSW] Váratlanul elbukott az a kalózkodás elleni francia törvény, mely drákói szigorral csapott volna le a jogvédett tartalmakat letöltő felhasználókra. A törvényjavaslatot múlt héten szavazták meg a francia parlament felsőházában, ezzel gyakorlatilag mindenki elkönyvelte annak jogerőre emelkedését, most azonban szinte tökéletes érdektelenség közepette elbukott a francia Nemzetgyűlés előtt, mely az utolsó akadály volt.

0

Visszaesett a HTC, késik a G2

2009. április 7. 15:49

A tavalyinál lényegesen rosszabb eredménnyel zárta az idei első negyedévet a tajvani HTC Corporation.

0

Negyed évszázados a HP-UX

2009. április 6. 14:45

Negyed százados fennállását ünnepli a HP-UX, a Hewlett-Packard által fejlesztett UNIX-változat. Az eseményt nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli a cég.

0

Virtuális pénzt vezetne be a Facebook

2009. április 6. 12:34

A Facebook egy új motivációs eszközt vezet be a felhasználói számára, hogy bátorítsa őket a státusüzenetek írására, állapotuk, fényképeik, linkek megosztására.

0

Ötödik születésnapját ünnepli a Gmail

2009. április 3. 12:06

A manapság már etalonnak számító kezelőfelület és levélkezelési módszerek 2004-ben még földönkívüli technológiának tűntek az akkori webes levelezőkhöz képest.

0

Tovább nő az új Firefox verziószáma

2009. április 1. 12:18

A vadonatúj JavaScript-motor elhúzódó fejlesztése miatt kérdéses, hogy népszerű böngésző belátható időn belül elérjen a 3.5-ös verzióhoz.

0

Sem a Microsoftnak, sem az Intelnek nem jönne jól az Android-alapú netbookplatform

2009. április 1. 10:23

A számítógépgyártók a jelek szerint tovább keresik a lehetőségét annak, hogyan lehetne a netbookokon nagyobb profitot realizálni, vagy miként lehetne az amúgy is nyomott árakat tovább csökkenteni -- az egyik kézenfekvő módszer erre az operációs rendszer költségeinek lefaragása lehet. Mivel a Linuxot a Windows kisöpörte a netbookpiacról, a gyártók most egy másik, a jövőben várhatóan egyre nagyobb népszerűséget szerző operációs rendszerrel, az egyébként Linux kernelre építő Google Androiddal próbálkoznának.