:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 17. 16:33

Balázspusztai seederek, szevasztok!

Egy kiskunsági településen, a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán épült ki az ország talán legmodernebb, otthoni célú internetes infrastruktúrája. A nagyjából háromszázas lélekszámú kistelepülésen optikai kábelen jut el az internet a lakásokba, a maximális sávszélesség végpontonként 100 megabit másodpercenként -- ilyen gyors internetről egyelőre a legtöbb budapesti is legfeljebb csak álmodhat.

[HWSW] Egy kiskunsági településen, a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán épült ki az ország talán legmodernebb, otthoni célú internetes infrastruktúrája. A nagyjából háromszázas lélekszámú kistelepülésen optikai kábelen jut el az internet a lakásokba, a maximális sávszélesség végpontonként 100 megabit másodpercenként -- ilyen gyors internetről egyelőre a legtöbb budapesti is legfeljebb csak álmodhat.

A száz százalékos lefedettséget biztosító optikai (FTTH) hálózatot egy kecskeméti szolgáltató, az Opticon Kft. építette ki Balázspusztán az eBefogadás program jegyében. A szolgáltató, pontosabban annak kiskereskedelmi tevékenységet végző érdekeltsége, a Hírös-Net Kft. havonta 3000 forintot számláz a végpontonként maximum 100/100 megabit/másodperces sávszélességet biztosító internetcsomagért. Az ügyfelek nem csak internetre, hanem telefonszolgáltatásra és tévés csomagra is előfizethetnek, a konstrukciók részletei azonban egyelőre nem pontosan tisztázottak.

A balázspusztai internetes infrastruktúrát javarészt a Cisco hálózati eszközei működtetik, tudtuk meg Bánoczki Dezsőtől, az Opticon hálózati rendszerüzemeltetőjétől. A szolgáltató elméletileg vékony kliensek használatát is lehetővé teszi hálózatán, jóllehet Bánoczki egyelőre nem tudta megmondani, hogy a Sun klienseihez milyen feltételek mellett juthatnak hozzá az előfizetők. A szakember szerint a hálózat kiépítését rendkívüli érdeklődés kísérte a helyiek részéről, akik maguk is részt vettek a kábelek lefektetését kísérő földmunkálatokban.

[+] A legkorszerűbb optikai hálózatot építették ki Bólyban

Bánoczki lapunknak elmondta, hogy a balázspusztai végpontokon igény esetén akár 1 Gbps sebesség is kiadható, mivel a hálózat nem tartalmaz passzív osztókat. Az optikai hálózat jelenleg mintegy 60 háztartást ér el tesztüzemben, a végpontok egy szintén igény szerint bővíthető, 1 Gbps sávszélességű vonalon csatlakoznak az internetes gerinchez. A felhasználókhoz moduláris rendszerű végberendezések kerültek a telepítés során, melyek teljes kiépítésben 4 darab UTP, kettő ATA és egy RF csatlakozót tartalmaznak.

A hálózat kiépítésével Balázspuszta a két évvel ezelőtt felkapott, cybervárosnak becézett Bóly nyomdokaiba léphet. Ebben a mintegy 3800 főt számláló kisvárosban épült ki az országban először a balázspusztaihoz hasonló 100 megabites FTTH-hálózat, mely az internet mellett telefonszolgáltatást és televíziós csomagot is kínált.

A budapestiek, és a nagyobb vidéki városokban lakók többsége egyelőre legfeljebb álmodhat ilyen technológiáról: a Magyar Telekom jelenleg gőzerővel dolgozik az FTTH-hálózatának kiépítésén, mely kezdetben a fővárosban, illetve Debrecen, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Szombathely, Zalaegerszeg egyes részein érhető majd el. A szolgáltató 2009 végére 200 ezer, 2013 végére pedig több mint 700 ezer háztartást kíván elérni optikai hálózatával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.