:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 3. 12:06

Ötödik születésnapját ünnepli a Gmail

Ezen a héten ünnepli ötödik születésnapját a Gmail. A manapság már etalonnak számító kezelőfelület és levélkezelési módszerek 2004-ben még földönkívüli technológiának tűntek az akkori webes levelezőkhöz képest. Ma akár 20 megabájtos csatolmánnyal is küldhetünk leveleket, pedig pár éve a legtöbb helyen ennyi volt a teljes tárhely.

[HWSW] Ezen a héten ünnepli ötödik születésnapját a Gmail. A manapság már etalonnak számító kezelőfelület és levélkezelési módszerek 2004-ben még földönkívüli technológiának tűntek az akkori webes levelezőkhöz képest. Ma akár 20 megabájtos csatolmánnyal is küldhetünk leveleket, pedig pár éve a legtöbb helyen ennyi volt a teljes tárhely.

A Gmail 2004-ben körülbelül az akkoriban elképesztőnek tűnő 1 ggiabájt ingyenes tárhellyel kecsegtetett, illetve a levélkezelésben is teljesen új megközelítést alkalmazott. A mappákra épülő elrendezést kukába dobva a Google webes keresőjét integrálta a levelezőbe, a szűrők mellé bevezette a címkék rendszerét, illetve az egymáshoz tartozó leveleket, válaszokat egy közös szálba fűzte (conversation view).

A fejlesztőmérnökök alapvető motivációja az volt, hogy elegük volt az akkori levelezők megoldásaiból és egy sokkal erősebb eszközt akartak azok kezébe adni, akiknek temérdek levéllel kell megküzdeniük nap mint nap. Az egészen az alapoktól újragondolt elektronikus levelező AJAX-ra épült, ami a versenytársaknál gyorsabb és gazdagabb felületet jelentett a kezdetektől. A biztonsági HTML-változat pedig kielégítő teljesítményt nyújt a leglassabb betárcsázós kapcsolatot vagy rossz minőségű Wi-Fit használók számára is.

A legfontosabb dolgok már öt éve megvannak, s nem is változtak jelentősen, mára viszont a Gmail több lett mint egyszerű levelező. A szöveges chat mellett hang- és videokapcsolatra is van lehetőség, elérhetőek a levelek offline, a nyelvek száma 53-ra bővült, az ingyenes tárhely pedig közel 7,5 gigabájt lett. A legfrissebb kiegészítőket bemutató Gmail Labs az elmúlt közel egy évben minden hétre tartogatott valamilyen új bemutatót, hiszen 43 hét alatt 43 újdonság látott napvilágot.

A Gmail születésnap a magyar felhasználók, illetve pontosabban a levelezőt magyar nyelven használók számára is hozott meglepetést. A fent említett kísérleti funkciókat tartalmazó Gmail Labs április 1-től az eddig kirekesztett 49 nyelven, tehát magyarul is elérhetővé vált. Így mostantól az újdonságokat azok is igénybe vehetik, akiknek nem fekszik az angol. Mindössze három nyelv maradt ki, az arab, héber és az urdu, valószínűleg az eltérő karakterkészlet és írásmód miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.