Szerző: Kungl István

2009. április 24. 16:03

Teszt cikk

A UPC Magyarország várhatóan hónapokon belül élesben is elindítja 120 Mbps sávszélességű szolgáltatását, míg a brit Virgin Media most jelentette be, hogy Ashford városában teszteli a 200 Mbps-es kábelinternetet száz lelkes felhasználó segítségével. Ugyan a pilot egyfajta éles üzemnek számít majd, az országos lefedettségre a briteknek talán a magyaroknál is többet kell várnia, hisz a szolgáltató szerint legalább hat hónapon keresztül gyűjtik majd a tapasztalatokat.

fdshsfdh

sdfhsdfh
fdsagsdf

dsagasgd
sadg

A Virgin Media azt szeretné elérni, hogy nemcsak brit tekintetben, de világszinten is a leggyorsabb DOCSIS 3.0 implementációt állítsa hadrendbe, megelőzve Japánt és az Egyesült Államokat, ahol 160 illetve 101 Mbps most a csúcs. Ezek a számok persze mindig csak az elméleti maximumot jelentik, s ebben a nagyságrendben már nincs is az a gerinchálózat, ami képes lenne kiszolgálni sok előfizetőt maximális sebességen. Elég csak, ha a felhasználók tizede kezd el Bittorrenten megosztani népszerű anyagokat és máris leeshet az átlagsebesség mindenkinél. Habár a kábeles internetkapcsolatoknál jelenleg az ígért és a valós sebesség többnyire fedi egymást, a DSL-kapcsolatokkal ellentétben, addig a jövőben a szűk keresztmetszet már nem a felhasználóknál lesz, hanem a lokális hálózat vagy a tartalomszolgáltató szervere, esetleg a gerinchálózat áteresztőképessége.

Az osztott erőforrásokon alapuló architektúra lényege, hogy valóban képes minden egyes felhasználóhoz eljuttatni az ígért sebességet, de azok együttes rohama bármely pillanatban visszavetheti az sávszélességet hasonlóan ahhoz, ahogy a közutak bedugulnak, ha minden autó egyszerre közlekedik. A kábeles internet esetében minden csomópont, mely a háztartásokhoz vezet, egy közös hálózatba van kötve, s a csomópontonként több száz elérés, illetve a csomópontok összessége osztozik egy közös sávszélességen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról