Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Java-támogatást kapott a Google App Engine

Dojcsák Dániel, 2009. április 08. 17:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google App Engine, a keresőóriás webalkalmazások fejlesztéséhez létrehozott megoldása már első születésnapját ünnepli, s talán épp ennek alkalmából egy fejlesztői fórumot tartott a cég a Mountain View-i központjában. Az eseményen több új App Engine funkció mutatkozott be, a legfontosabb mindegyik közül a Java programnyelv már régóta várt támogatása.

hirdetés
[HWSW] A Google App Engine, a keresőóriás webalkalmazások fejlesztéséhez létrehozott megoldása már első születésnapját ünnepli, s talán épp ennek alkalmából egy fejlesztői fórumot tartott a cég a Mountain View-i központjában. Az eseményen több új App Engine funkció mutatkozott be, a legfontosabb mindegyik közül a Java programnyelv már régóta várt támogatása.

A fejlesztők szemében a Google App Engine még mindig egy kiforratlan, fiatal megoldás. Az egyik legnagyobb kritika amiatt érte eddig a rendszert, hogy csak a Python programnyelven írt alkalmazásokat támogat. A Java-támogatás bejelentése valójában nem is volt nagy meglepetés, sőt, mivel már jó ideje pletykáltak a fejlesztők arról, hogy újabb nyelvek előtt nyitja meg kapuit a Google. A Java-fejlesztők életének megkönnyítése érdekében a Google egy plugint is elérhetővé tett az Eclipse-hez.

A Google elsőként 10 ezer jelentkező számára teszi lehetővé Java-alkalmazások futtatását az App Engine-ben. A támogatás beépítése az App Enginbe-be mondhatni szükségszerű volt, hiszen a két legnagyobb konkurens, a Twitter szülőházaként is ismert Amazon Web Services, illetve a még csak készülő Windows Azure is sokkal több lehetőséget kínál -- utóbbit például ASP.NET-ben, .NET-nyelveken, PHP-ben, Rubyban, Pythonban, Javában is lehet programozni.

A Java-támogatáson túl egy másik fontos újdonsággal is jelentkezett az App Engine, mégpedig egy adatbázis-importáló eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű adatot is könnyedén lehessen bevinni az App Engine rendszerébe. Az App Engine-be emellett bekerül egy "cron" szolgáltatás, amely lehetővé teszi feladatok időzített futtatását, valamint a Secure Data Connection segítségével egy vállalati tűzfal mögött tárolt privát adatok is feldolgozhatóvá válnak.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!