Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Hétből öt frekvenciapályázat eredménytelen az NHH döntése alapján

Koi Tamás, 2009. április 30. 16:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavaly októberben meghirdetett hét frekvenciapályázat közül csak kettőnél született eredmény a pályázatok elbírálását követően, így a Magyar Telekom és az Antenna Hungária a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntésének eredményeként megkezdheti a 26 GHz-es frekvencia használatát. Mivel a negyedik mobilszolgáltató megjelenését célzó tender után a 450 MHz-es frekvenciasáv használatára kiírt pályázat is eredménytelen lett, ezért további három, 26 GHz-es pályázatnál sem hirdetett győztest az NHH.

hirdetés
A kiskereskedelmi célú frekvenciákon túl a hatóság, a szélessávú internet-hozzáférések penetrációjának növelése érdekében öt olyan licencre írt ki pályázatokat tavaly októberben, melyek az adatkommunikációs háttérinfrastruktúrák fejlesztését szolgálják. A 26 gigahertzes tartományra kiírt ("C"-"G" blokkok), 56-112 megahertz széles spektrumok rendkívül nagy, több gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet tesznek lehetővé. A Magyar Telekom az úgynevezett "D" csomagra pályázott és nettó 500 millió forintos ajánlatával elnyerte a 84 MHz sávszélességű blokk tíz évre szóló használati jogosultságát. Az 56 MHz sávszélességű "E" csomagra az Antenna Hungária és a GTS-Datanet Kft. pályázott, a szintén tíz évre szóló használati jogosultságot nettó 220 millió forintos ajánlatával az Antenna Hungária nyerte -- áll az NHH közleményében.

A 450 MHz-es sáv hasznosítására kiírt pályázatot részben a bíráló bizottság javaslatára, részben saját döntése alapján, az NHH eredménytelennek minősítette és lezárta. A hatóság azért döntött így, mivel a pályázók -- a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Mobile Wireless Broadband Hungary Távközlési Zrt. (MWBH) -- által benyújtott, a bírálat alapját képező üzleti tervek szerinte nem voltak kellően megalapozottak. Az NHH megítélése szerint egyik pályázat sem támasztotta alá a hatóság által megfogalmazott és elvárt célok teljesülését, sem a piacélénkítést, sem a jelenleg szélessávú hálózatokkal gyengén ellátott települések lefedettségének érdemi javítását.

Mivel az NHH már korábban döntött első- és másodfokon is az esetleges új, negyedik mobilszolgáltató piacra lépést lehetővé tevő ("A" csomag) pályázatának lezárásáról és így az "A" és "B" csomag eredményeként várt új szereplőknek fenntartott további 26 GHz-es frekvenciacsomagok ("C", "F", "G") pályázata is eredménytelen lett.

A negyedik GSM/UMTS mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárást március 16-án szüntette meg az NHH azzal az indokkal, hogy a frekvencia jelenlegi odaítélése túlzottan kockázatos lett volna és a pályázatokban szereplő szolgáltatásportfóliók ismeretében nem biztosította volna a hatékony sávfelhasználást.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.