Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 20. 15:09

Az Oracle vásárolja fel a Sunt

Egyesül a Szilícium-völgy két ikonja, az Oracle és a Sun Microsystems, a redwoodi szoftvercég részvényenként 9,50 dollárt ad a Sunért, ezzel a tranzakció értéke mintegy 7,4 milliárd dollárt tesz ki. Az ügyletet a Sun igazgatótanácsa egyhangúan jóváhagyta, a tranzakció a tervek szerint a nyáron zárul le, amennyiben a versenyhatóságok is jóváhagyják.

[HWSW] Egyesül a Szilícium-völgy két ikonja, az Oracle és a Sun Microsystems, a redwoodi szoftvercég részvényenként 9,50 dollárt ad a Sunért, ezzel a tranzakció értéke mintegy 7,4 milliárd dollárt tesz ki. Az ügyletet a Sun igazgatótanácsa egyhangúan jóváhagyta, a tranzakció a tervek szerint a nyáron zárul le, amennyiben a versenyhatóságok is jóváhagyják.

Az Oracle a Sun felvásárlásával az egyetlen olyan vállalattá vált az informatikai iparban, amely a teljes vertikumot lefedi az üzleti alkalmazásoktól és fejlesztői eszközöktől kezdve a köztesszoftveren és operációs rendszeren át a szerverekig, tárolókig. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója szerint az ügyfeleknek ennélfogva kevesebbet kell törődniük az integrációval, mert ezt a vállalat maga elvégzi, ami összességében nagyobb teljesítményt, megbízhatóbb, biztonságosabb működést eredményez, olcsóbban.

Ugyanakkor az Oracle számára egyértelműen a Sun szoftverei képviselik a legnagyobb értéket, elsősorban a Java és a Solaris. Az Oracle számos szoftvere, beleértve a Fusion Middleware-t, Javán alapul. A másik kulcsfontosságú Sun-technológia az Oracle számára a Solaris operációs rendszer. A két cég közös közleménye szerint a Solaris az legnépszerűbb platformja az Oracle adatbázisának és a jövőben számos fejlesztés várható, amelyek azt célozzák, hogy az Oracle adatbázisa a lehető legjobban fusson Solarison. A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, az Oracle továbbra is elkötelezett a Linux mellett.

Egyelőre nem tudni, az Oracle-nek milyen integrációs tervei vannak, az mindenesetre érdekes, hogy a kiadott közlemény például egyetlen alkalommal sem említi a MySQL-t. A cég oldalán olvasható "gyakran ismételt kérdések" dokumentumban lakonikus rövidséggel csak annyit ír az Oracle, hogy a MySQL bekerül a cég adatbázis-portfoliójába. Érdekesség, hogy Marten Mickos, a MySQL korábbi ügyvezetőjének elmondása szerint az Oracle már korábban is fel akarta vásárolni a nyílt forrású adatbázis mögött álló céget, a MySQL azonban nem adta magát. Kerülőúton, de végül a MySQL mégis az Oracle része lett, ugyanakkor ezt a cég lényegében agyonhallgatja.

Az Oracle hangsúlyozza, hogy kiterjedt szoftverkínálatához passzolnak a Sun szerverei és tárolói és a jövőben, az egybeolvadás után is koncentrálni kíván erre a területre -- erre már csak a Sun óriási felhasználói bázisa miatt is szükség van. Az Oracle feltett szándéka, hogy szoftvereihez optimalizált hardvereket, integrált megoldásokat jelentessen meg -- az első ilyen a HP-vel együttműködésben fejlesztett Oracle Database Machine, egy kimondottan adattárházakhoz tervezett tárolószerver. A jövőben alighanem további ilyenek várhatók, immár a Sun mérnökeinek tervezésében.

Az ifjú pár
A világ második legnagyobb szoftvercége az elmúlt négy negyedév során nem kevesebb mint 24 milliárd dolláros bevételt ért el, világszerte több mint 86 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 320 ezer ügyfelet szolgál ki. A Sun bevétele a legutolsó négy lezárt negyedévben 13 milliárd dollár volt, a vállalat dolgozóinak létszáma 30 ezer fő, ügyfeleinek száma 47 ezerre tehető.
Az IBM-mel folytatott tárgyalások kútba esése után gyorsan vevőre talált a Sun. Az IBM-es ügylet az utolsó pillanatban elbukott -- a Sun szerencséjére, mivel a vállalat az IBM-en belül alighanem teljesen felolvadt volna. Az Oracle neve már korábban is felmerült, egyes értesülések szerint a szoftvercég a HP-vel közösen szerette volna bekebelezni a Sunt. Az 1977-ben alapított Oracle és az 1982-ben született Sun sokban hasonlít, mindkét cég klasszikus "Silicon valley start-up", ráadásul közös ügyfelük is sok van. Ez azonban önmagában még nem magyaráz meg egy 7,4 milliárd dolláros felvásárlást.

Az Oracle által felvázolt integrált megoldások felépítéséhez ugyanis nincs szükség a Sun felvásárlására -- a szoftveróriás által stratégiai fontosságúnak kikiáltott megoldások, a Java és a Solaris ugyanis nyílt forrásúak. Korábban Larry Ellison a Red Hat lehetséges akvizíciójával kapcsolatban felreppent pletykákkal kapcsolatban mondta: "Miért vásárolnánk fel a Red Hat Linuxot, ha ingyen is megszerezhetjük?" A Java és a Solaris ugyanígy "megszerezhető" lett volna, bár az kétségtelen, hogy a Java és a Solaris fejlődése sokkal jobban függ a Suntól mint a Linuxé a Red Hattől.

Alighanem az Oracle befektetői is hasonlóan gondolkodnak: a vállalat részvényárfolyama a bejelentést követően már több mint 5 százalékkal csökkent, miközben a Sun-papírok a pénteki 6,69 dolláros záróárról 36 százalékkal 9,12 dollárra száguldottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról