:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 27. 12:44

A felhasználók alapadatait is elérhetővé teszi az alkalmazások számára a Facebook

A világ legnagyobb közösségi hálózata, a Facebook hamarosan megnyitja az oldal alapvető funkcióit is a fejlesztők előtt, az alkalmazások által szabadon felhasználható adatok közé kerülnek a felhasználók profiloldalán, hírfolyamában megjelenő információk és frissítések -- írja a Wall Street Journal. A hivatalos bejelentés várhatóan még ma megtörténik.

Mostantól kezdve a Facebookra fejlesztők olyan szolgáltatásokban is gondolkodhatnak, melyek hozzáférnek a felhasználók fotóihoz, videóihoz, hozzászólásaihoz és jegyzeteihez is. Az érintettek beleegyezésére természetesen itt is szükség lesz, nem építhető továbbra sem \"szuperadatbázis\". Mérföldkőnek tekinthető a lépés, hiszen a Facebook eddig kizárólag azt engedte meg, hogy óriási hálózatára rácsimpaszkodjanak az apró potyautasok, ezzel gazdagítva a felhasználói élményt. Most viszont beengedi az egyedi, külső megoldásokat a legbelső körökbe, engedve a korábbi szigorú szabályokból. Leegyszerűsítve a dolgot, a jövőben lehetővé válik, hogy valaki egy aggregátor szájtot építsen, ahol csak egy adott témával kapcsolatos kommentárok, képek vagy linkek jelennek meg, futnak össze, tematikus tartalomgyűjtők jöhetnek létre vagy éppen fordítva, lehetségessé válik, hogy egy másik szolgáltatásból közvetlenül Facebook-ra töltsenek fel az emberek fotókat és videókat. A személyiségi jogokkal kapcsolatos gyakorlat nem változik, azaz a felhasználóknak továbbra is minden egyes alkalmazáshoz külön kell engedélyezni a hozzáférést az adataikhoz.

Sokak szerint ez egyértelmű válaszlépés a Twitter korábbi hasonló bejelentésére, amivel a mikroblog-szolgáltató is megnyitotta a külső fejlesztők előtt a belső funkciók elérését. Magyarországon a napokban lépett nagyot előre az Origo Zrt. tulajdonában lévő iWiW, ahol a Facebook eddigi gyakorlatával megegyezően lehetővé vált alkalmazások létrehozása, akár külső fejlesztők számára is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.