Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 15. 13:31

Kipróbálható a Google Android 1.5 SDK

A Google betekintést enged mobil operációs rendszerének hamarosan megjelenő 1.5-ös verziójába, a programozók már most készülhetnek az új, javított, ráncfelvarrt Andorid érkezésére. A demó mellett egy szoftverfejlesztői csomag (SDK) is elérhetővé vált, ami ugyan működőképes, de a cég szerint még nem érdemes programokat kiadni a korai változattal.

[HWSW] A Google betekintést enged mobil operációs rendszerének hamarosan megjelenő 1.5-ös verziójába, a programozók már most készülhetnek az új, javított, ráncfelvarrt Andorid érkezésére. A demó mellett egy szoftverfejlesztői csomag (SDK) is elérhetővé vált, ami ugyan működőképes, de a cég szerint még nem érdemes programokat kiadni a korai változattal.

A "Cupcake" kódnéven futó Android 1.5 frissítés számos új lehetőséget ad hozzá a Google Linux-alapú operációs rendszeréhez, s befoltozza azokat a réseket, melyek a legtöbb kritika alapját adták a T-Mobile G1 megjelenése után. Változik a kezelőfelület is, s a legtöbb funkción csiszoltak az első felhasználói tapasztalatok alapján. Az egyik legfontosabb hiánypótlás a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzet, amit sokan hiányoltak.

Az Android 1.5 megjelenésével lehetőség nyílik majd videók rögzítésére és azok lejátszására, illetve a felvett mozgóképek akár közvetlenül is feltölthetőek lesznek a YouTube-ra. A multimédiás képességek javítása mellett a Google több elemet átemel a Chrome böngészőből a mobil operációs rendszerbe, például a Squirrelfish technológiát, ami gyorsabb JavaScript-futtatást tesz lehetővé. Az új fejlesztőkészleten belül egy továbbfejlesztett API is bemutatkozik, ami a widgetek programozását teszi könnyebbé.

A jövőbeni SDK-k mindegyike kivétel nélkül az Android több verzióját is támogatni fogja, azaz a programozók több verzióra is elkészíthetik szoftvereiket, anélkül, hogy több fejlesztői kitet kellene használniuk, illetve a telepítendő programok közül sem kell majd több verziót elérhetővé tenni. Az 1.5-öt is tartalmazó SDK-ból egy korai változat máris letölthető, igaz a Google hangsúlyozza, hogy ez még messze nem a kész változat.

"Bátorítok mindenkit, hogy kezdjen el dolgozni ezzel a korai SDK-val, de ugyanakkor kérek mindenkit, hogy ne feledje, az Android 1.5 még nincs kész" -- írta Xavier Ducrohet az Android fejlesztői blogon. "Az API-k többsége már működik, de a végső változatban még lehetnek változtatások." Így nagyon fontos, hogy fejleszteni el lehet kezdeni az új SDK-val, de ezzel készült programokat még nem érdemes kiadni, mert nem biztos, hogy azok a végleges eszközökön működni fognak.

Nem kell viszont sokat várni a teljes verzióig, hiszen a Google ígérete szerint április végén már biztosan megjelenik az új Android. A ráncfelvarrás rá is fér a szoftverre, hiszen fel kell vennie a harcot az Apple, Nokia, Palm és RIM operációs rendszereinek új változataival. Szoftveresen az előny az Androidnál lehet, viszont az igazi probléma eddig sem a gyenge tudás volt, hanem a készülékek hiánya. Egyelőre csak a HTC az Android-úttörő, de idén várhatóan megtörik a jég, hiszen a Samsung, a Sony Ericsson, a Motorola és az Asus-Garmin biztosan előrukkol év végéig a Google operációs rendszerét használó okostelefonokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról