Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 27. 13:34

Magyarul is elérhető a Google közösségi keresője, a SearchWiki

Tavaly novemberben a Google meglepő bejelentést tett: a siker gyökerének számító keresési szolgáltatását, pontosabban annak találatait a híres algoritmusok mellett a felhasználók kezébe adta. A SearchWiki keretein belül a bejelentkezett felhasználók maguk állíthatják át egy keresési találat helyezését a listában, megjelölhetik a fals találatokat, sőt, kommentálhatják is az egyes eredményeket. Mostantól a lehetőség nyitott a Google szolgáltatásait magyar nyelven használók számára is.

Magyar SearchWiki

A SearchWiki-n belüli akciók természetesen minden felhasználónak csak a saját találati listájára vannak közvetlen hatással, nem kell attól félni, hogy lelkes keresőoptimalizálók csalással szerezhetnek előnyöket. A bejelentkezett felhasználók szokásai már eddig is képesek voltak befolyásolni a lista sorrendjét, sőt a HWSW tapasztalatai alapján már a SearchWiki bevezetése előtt is, az ismételt keresések esetében a rendszer megjelenítette, hogy az adott linkre mikor kattintottunk rá először és hányszor tettük meg eddig, sőt több átkattintás után automatikusan a sorrend is személyre szabottan változott.

A felhasználók által elvégzett változtatások és a hozzáfűzött gondolatok viszont megjelennek egy nyilvános oldalon, ahol a közösség által formált eredménylap jelenik meg, a módosítások így megoszthatóak másokkal is. A kommentárokat a találati listában a \"tárolt változat\" és a \"hasonló oldalak\" gombok mellett jelzi a kereső, odakattintva pedig lenyílnak a hozzászólások, mint egy fórumban.

Végletekig egyszerű

A Google nem maradt hűtlen alapelveihez sem, így a SearchWiki funkciói is a végletekig egyszerűek. Amennyiben erősíteni vagy gyengíteni akar valaki egy linket, akkor az adott nyílra kattintva megteheti, később a találat mellett egy zöld ikon jelzi, hogy manuálisan került új helyére. Az eltávolítás esetében természetesen egyszerűen nem jelenik meg a találat újra, csak a lista legvégén, ahonnan akár vissza is lehet állítani ezeket.

Tavaly novemberben Peresztegi Zoltán, a Google Magyarországi üzletfejlesztési vezetője a HWSW-nek azt mondta, hogy Magyarországon a keresők használata alacsonyabb szinten áll, mint az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában, de a tartalmak gyarapodásával párhuzamosan ez javulhat, ezért érdemes a lokalizált változatokat fejleszteni.

Minden termék esetében az a cél, hogy a bevezetés lehetőleg egyszerre vagy minél kisebb csúszással történjen az amerikaihoz képest, de gyakran nyelvi vagy egyéb akadályok közbe jöhetnek -- tudtuk meg Peresztegitől. A Google szerint a világ 40 legnagyobb nyelve lefedi az internetezők igen nagy részét, ezekre kiemelt figyelmet fordít lokalizációnál -- szerencsére a magyar nyelv is a 40 között van. A fejlesztések eleve a lokalizáció szem előtt tartásával készülnek, így a probléma nem ezzel, hanem például az arab nyelveknél a karakterkészlettel, míg a magyarhoz hasonló izoláltabb nyelveknél pedig a szövegelemzéssel van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról