Szerző: Koi Tamás

2009. április 9. 10:18

Csak Vistáról frissíthető a Windows 7 kiadásra jelölt változata

Arra kéri a Windows 7 béta felhasználóit a Microsoft, hogy az újabb tesztverzió, a kiadásra jelölt (RC) változat telepítése előtt térjenek vissza a Vistához, azaz a rendszert ne a meglévő Windows 7 tesztkörnyezetükből frissítsék. A Windows 7 RC-t alapesetben nem is lehet majd a bétáról frissíteni, de a szoftvercég azért ad kibúvót azoknak, akik nem szívesen telepítenék újra a régebbi operációs rendszert csak azért, hogy kipróbálhassák az újat.

[HWSW] Arra kéri a Windows 7 béta felhasználóit a Microsoft, hogy az újabb tesztverzió, a kiadásra jelölt (RC) változat telepítése előtt térjenek vissza a Vistához, azaz a rendszert ne a meglévő Windows 7 tesztkörnyezetükből frissítsék. A Windows 7 RC-t alapesetben nem is lehet majd a bétáról frissíteni, de a szoftvercég azért ad kibúvót azoknak, akik nem szívesen telepítenék újra a régebbi operációs rendszert csak azért, hogy kipróbálhassák az újat.

A Microsoft hivatalos blogján közzétett, meglehetősen hosszúra nyúló magyarázat szerint a majdan Windows 7-re váltók jelentős része nem az új operációs rendszer valamelyik tesztverziójáról frissíti majd rendszerét: \"Ez a forgatókönyv kevéssé érdekes számunkra, a legtöbb felhasználónk nem így frissíti majd a rendszerét\" -- áll a blogban. \"Éppen ezért arra szeretnénk kérni a tesztelőinket, hogy térjenek vissza a Vistára és azt frissítsék az RC-vel, vagy teljesen üres rendszerre telepítsenek.\"

A vállalat ettől függetlenül ad egy kiskaput azoknak, akik ragaszkodnak a Windows 7 bétaváltozatára épített rendszerkörnyezetükhöz, a frissítőprogram ellenőrzőkódja -- mely megakadályozza, hogy a Windows 7 RC-t a béta Windows 7-re telepítsék -- egy konfigurációs fájl átszerkesztésével kiiktatható. A folyamat részletes leírása megtalálható a fejlesztői blogban.

A szoftvercég szerint a bevallottan körülményes művelet azért szükséges, mert a bétaváltozat frissítése után olyan hibák is a rendszerben maradhatnak, melyek valamilyen módon még az előző tesztverzióhoz köthetők, így könnyen félrevezetheti a fejlesztőket, vagy a felderítésük több időbe telhet. A cég ezzel együtt leszögezi, hogy Windows XP-ről továbbra sem lehet majd Windows 7-re frissíteni, hiába ad az új operációs rendszer frissítési licence erre lehetőséget. A Windows XP-ről frissítőknek teljesen szűz telepítést kell végezniük, a Microsoft ugyanakkor egy olyan migrációs alkalmazást bocsát majd a felhasználók rendelkezésére, mellyel a programkörnyezet és a beállítások átmenthetők az új rendszerbe.

A Windows 7 kiadásra jelölt változatának pontos megjelenési időpontjáról továbbra sem nyilatkozik a Microsoft, a kereskedelmi forgalomba bocsátott végleges kiadás előtt megjelenő utolsó tesztverzió azonban minden várakozás szerint a jövő hónapban letölthető lesz. Kiszivárgott, meg nem erősített információk szerint a Windows 7 RC 32 és 64 bites változatban egyaránt megjelenik, és 2010 júniusáig lehet majd használni (a januári bétaváltozat próbaideje idén augusztus 1-én jár le).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról