Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 1. 12:30

Kereshetővé teszi a felhasználóiról tárolt adatokat a Google

Magánnyomozást is vállal mostantól a Google. A keresőóriás egyelőre csak meghívásos bétateszten próbálgatja Cops nevű szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Google segítségével kémkedjenek ismerőseik után.

[HWSW] Magánnyomozást is vállal mostantól a Google. A keresőóriás egyelőre csak meghívásos bétateszten próbálgatja Cops nevű szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Google segítségével kémkedjenek ismerőseik után.

A Google Cops lényegében biztosítja a hozzáférést más felhasználók adataihoz, amennyiben azokat a Google tárolja. A magányomozó-szolgáltatás keretében egy jelenleg meg nem határozott előfizetési díjért cserébe bárki betekinthet mások legféltettebb titkaiba, beleolvashat a levelezésébe, megnézheti milyen kifejezésekre keresett, Gtalkon keresztül kivel milyen üzeneteket váltott, de akár az is megtudható, hogy a célszemély milyen reklámokra kattintott, illetve milyen oldalakon járt. Bennfentes források szerint a Google Cops havi előfizetési díja 1000 dollár lesz, ezért cserébe egy felhasználó aktivitását lehet követni, több párhuzamos előfizetés esetén azonban mennyiségi kedvezményt ad a cég. A zárt bétateszt ideje alatt a szolgáltatás természetesen még ingyenes.

A Cops a Google megannyi projektjéhez hasonlóan az egyik mérnök lelkesedésének gyümölcse. Amint az ismert, a Google-nél a vállalati politika része, hogy az alkalmazottak munkaidejük 20 százalékában saját ötleteiken dolgozhatnak. A kaliforniai fejlesztőközpont egyik munkatársa, Tracy Holmes kapva kapott ezen a lehetőségen és idejének elkülönített részében kifejlesztette a Cops alapjait annak felderítésére, hogy kivel levelezget a felesége. A kezdeti megoldás igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert a vállalat berkein belül és hamarosan a legfelső vezetéstől is megkapta a zöld utat.

Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója azzal magyarázta a Cops szolgáltatás beindításának szükségességét, hogy a társaság terjeszkedni akar a hirdetési piacon kívülre is. Jelenleg a vállalat forgalmának szinte teljes egészét hirdetések adják, a bevételek alakulása azonban a recesszió miatt kevéssé kiszámítható, ezért a Google számára létkérdés hogy több lábon álljon, ne függjön ettől a piactól. Schmidt rámutatott, a Cops nem csak új bevételi forrást jelent a cég számára, hanem segítségével a vállalat közelebbi kapcsolatot alakíthat ki a felhasználókkal, jobban meg tudja ismerni igényeiket, ezen információk birtokában pedig a későbbiekben még jobb szolgáltatásokat fejleszthet.

Az internetes magánszéfra sérthetetlenségéért küzdő aktivisták máris felemelték szavukat a Google Cops ellen, Eric Schmidt szerint azonban semmi kivetnivaló nincs egy ilyen szolgáltatásban. \"Akinek nem tetszik, ne használja a Google-t\" -- mondta az elnök-vezérigazgató.

Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy ma április elseje van. Amennyiben észrevétele, megjegyzése van a hírrel kapcsolatban, forduljon a szerzőhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról