:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 6. 12:40

Háromszorosára nőtt a kártékony weboldalak száma márciusban

A régimódi vírusok helyét átvevő webalapú rosszindulatú programok sebes tempóban szaporodnak -- derül ki a a Symantec részét képező MessageLabs márciusi jelentéséből . Eszerint a MessageLabs az előző hónaphoz képest 200 százalékkal több ilyen weboldalt azonosított márciusban, és 2797 teljesen új webes csapdát ártalmatlanított naponta.

[HWSW] A régimódi vírusok helyét átvevő webalapú rosszindulatú programok sebes tempóban szaporodnak -- derül ki a a Symantec részét képező MessageLabs márciusi jelentéséből . Eszerint a MessageLabs az előző hónaphoz képest 200 százalékkal több ilyen weboldalt azonosított márciusban, és 2797 teljesen új webes csapdát ártalmatlanított naponta.

Triplázódott a gonosz weboldalak száma egy hónap alatt

A legtöbb biztonsági cég terméke képes blokkolni ezeket az oldalakat, de a nagy számú új oldal, illetve a minimális védelemmel rendelkező felhasználók miatt van sikere a weboldalakba épített rosszindulatú megoldásoknak. A MessageLabs figyelmeztetése szerint 2008 októberében volt legutoljára 200 százalék feletti növekedés. Sőt, a márciusban észlelt webes malware programok 61,6 százaléka újonnan azonosított darab volt, ami még valószínűbbé teszi a gyors terjedést.

A legtöbb új kártékony weboldal a képek mögé rejtett, beszúrt szkripteket használ, s ugyanez a megoldás terjed a spam emailek esetében is. Legalábbis a kéretlen levelek ötöde ma már ilyen kártékony weboldalakra mutat, ami szintén erős, 16,5 százalékos növekedést mutat csak márciusban. A spamek által linkelt weboldalakon pedig az áldozatok kisebb részt spyware programokkal, nagyobb részt pedig webes vírusokkal találkoznak majd.

Négyből három levél spam

A spamek, vírusok száma viszont maradt a februári szinten, ami azt jelenti, hogy a teljes email-forgalom 75,7 százaléka spam. A földrajzi eloszlás viszont érdekes, ugyanis az ázsiai, csendes-óceáni régióban jóval nagyobb számban és arányban érkeznek kéretlen levelek. A legmagasabb aránnyal Hong Kongnak és Kínának kell megküzdenie, itt a teljes e-mailforgalom 88,7 illetve 88,4 százalékban kéretlen levelekből áll, s ebben a régióban jóval több a nemzetközi spamek aránya is.

Kínában, Indiában és Japánban egyre nagyobb teret hódítanak a helyi nyelven íródott spamek, a szakértők szerint leginkább a magas, vagy hirtelen növekvő szélessávú penetrációnak köszönhetően. Sőt, a MessageLabs jelzése szerint 2009 \"a helyi nyelvű spamek éve\" is lehet, a küldési módszerek finomodnak, a trükkök fejlődnek. A küldők ráadásul kihasználják az időszakos tematikákat is a figyelemfelkeltésre, s egyre gyakrabban a válsággal kapcsolatos szövegekkel vagy éppen közelgő ünnepekkel (nemrég St. Patrick napja, vagy jelenleg a húsvét) próbálják végzetes kattintásra csábítani a felhasználókat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.