:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 15. 09:21

Letölthető az Exchange Server 2010 nyilvános bétája

Ma teszi elérhetővé az Exchange Server 2010 nyilvános bétáját a Microsoft, a végleges termék pedig még az év vége előtt piacra kerül, alighanem egyszerre mutatják be a Windows 7-tel és a Windows Server 2008 R2-vel. A redmondiak új levelezőszervere számos olyan képességet vonultat fel, amely egyszerűbbé teszi a felhasználók életét, de az adminisztrációt megkönnyítő fejlesztések sem maradtak el.

[HWSW] Ma teszi elérhetővé az Exchange Server 2010 nyilvános bétáját a Microsoft, a végleges termék pedig még az év vége előtt piacra kerül, alighanem egyszerre mutatják be a Windows 7-tel és a Windows Server 2008 R2-vel. A redmondiak új levelezőszervere számos olyan képességet vonultat fel, amely egyszerűbbé teszi a felhasználók életét, de az adminisztrációt megkönnyítő fejlesztések sem maradtak el.

Lapunk úgy tudja, az Exchange Server 2010 a korábbinál fejlettebb képességeket vonultat fel az üzenetek megőrzése és archiválása terén, a szerver minden postafiókot és mappát előre beállított szabályrendszerek alapján tud majd kezelni. Érdekes újdonság, hogy bizonyos típusú leveleket az Exchange Server 2010 a Microsoft Rights Management Services (RMS) segítségével automatikusan, a küldő szándékától függetlenül képes jogvédelemmel ellátni, ezzel csökkentve a bizalmas információk kiszivárgásának kockázatát. Szintén az információszivárgást megakadályozni hivatott fejlesztés, hogy a szoftver automatikusan figyelmezteti a felhasználót, ha túl nagy csatolmányt akar küldeni egy terjesztési listára.

A vállalaton belüli felesleges e-mail forgalom csökkentésére is tartalmaz néhány új trükköt az új Exchange Server. A szoftver levélküldés előtt képes figyelmeztetni a felhasználókat, ha olyasvalakinek akarnak e-mailt küldeni, aki éppen nincs az irodában (például be van állítva az out of office autoreply), megtelt a postafiókja vagy például nem tudja a csatolt állományt fogadni. A MailTips nevű fejlesztés nem csak erre képes, segítségével megakadályozható a hirtelen felindulásból írt levelek elküdése is, ha pedig valaki mégis rákattintott a "küldés" gombra, egy pár másodpercig visszavonhatja azt. A hatékonyabb levelezés érdekében a szoftver a Gmailhez hasonlóan képes az üzeneteket "beszélgetésekbe" szervezni, amelyeket akár el is lehet némítani.

A Microsoft új üzenetkezelő szerverének fejlesztői minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a megbízhatóságra és rendelkezésreállásra, valamint olyan új fürtözési képességeket is bevezettek, amelyre alapozva a korábbi megoldások (CCR, LCR, SCR, SCC) előnyeinek ötvözésével egy "bombabiztos" fürt hozható létre már két szerverből. A rendszergazdák, adminisztrátorok a korábbiaknál fejlettebb felügyeleti funkcióknak örülhetnek majd. Egy, a Microsoft megbízásából készült tanulmány azt állítja, az Exchange Server 2007 üzemeltetési költsége mintegy fele az Exchange 2003-énak és az Exchange Server 2010 esetében hasonló mértékű csökkenés várható.

Megújul az Outlook Web Access is, amely az Outlook Live nevet kapta. A böngészőből elérhető felület megszólalásig hasonlít a telepített Outlookra és egyre több olyan szolgáltatás érhető már el a segítségével, amelyek eddig csak a telepített változatban voltak jelen. Az Exchange Server 2010-ben változatban ilyen például a terjesztési listák kezelése, szabályok létrehozása, vagy más postafiókok megnyitása. Jó hír, hogy az OWA már nem csak Internet Explorerből, hanem Firefoxból és Safariból is használható, rossz hír, hogy az újdonságok egy része (pl. MailTips) Windows Mobile-ról nem lesz elérhető.

Az Exchange Server 2010 nyilvános bétája mától tesztelhető, azonban a felhasználói oldalon megjelenő újdonságok kipróbálásához szükséges az Outlook 2010 bétája, ez pedig csak a harmadik negyedévben jelenik meg technikai előzetesként. A szoftver további képességieről bővebben a Microsoft TechNet oldalán lehet olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.