Szerző: Koi Tamás

2009. április 2. 10:36

Egyelőre nem hódít vissza felhasználókat az Internet Explorer 8

Folytatódik az Internet Explorer webböngésző piaci részesedésének lassú de biztos csökkenése, a trendet a jelek szerint az újabb verzió megjelenése sem tudta megfordítani. Az alternatív böngészők közben egyre nagyobb teret nyernek, megállni látszik ugyanakkor az Apple Safarijának a szárnyalása -- derül ki a Net Applications márciusi felméréséből.

[HWSW] Folytatódik az Internet Explorer webböngésző piaci részesedésének lassú de biztos csökkenése, a trendet a jelek szerint az újabb verzió megjelenése sem tudta megfordítani. Az alternatív böngészők közben egyre nagyobb teret nyernek, megállni látszik ugyanakkor az Apple Safarijának a szárnyalása -- derül ki a Net Applications márciusi felméréséből.

A Net Applications több tízezer weboldalra kiterjedő auditrendszere szerint a Microsoft böngészője nagyjából 0,7 százalékpontnyi részesedést veszített az év harmadik hónapjában, így részesedése 66,8 százalékra csökkent. Ez mindenkori negatív rekordnak számít, és bár a csökkenés havi viszonylatban nem jelentős, a böngésző fokozatosan veszít befolyásából: 2005-ben még tízből kilenc számítógépen az Internet Explorert futtatták a felhasználók. A Microsoft webböngészőjének népszerűsége az elmúlt évben nyolc százalékpontot esett. Ha a a regresszió ilyen ütemben folytatódik, az Internet Explorer piaci részesedése 2010-re 60 százalék alá csökkenhet.

A böngészőnek az új, 8-as verzió sem tudott piacot szerezni, igaz, csak március 19-én jelent meg, és még most sem érthető el a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül. A Net Applications szerint az új verziót elsősorban az Internet Explorerhez ragaszkodó, valamelyik korábbi változatot futtató felhasználók telepítették, az Internet Explorer 8 a statisztikák alapján nem hódított el piacot más böngészők elől.

Az alternatív böngészők közül márciusban a Firefox tudta a legnagyobb növekedést produkálni: a jelenleg 22 százalékos rekordon álló böngésző 0,3 százalékponttal erősödött, míg az Apple Safari és a Google böngészője, a Chrome rendre 0,2 és 0,08 százalékponttal növelte felhasználói bázisát, jóllehet a Safari az összesített statisztikában visszaesett 8,2 százalékra. A Mozilla böngészőjét használók kísérletező kedvét jól jellemzi, hogy a Firefox 3.1 nemrég megjelent harmadik bétája máris 6 százaléknyi részt képvisel a böngésző táborán belül.

Az év során lényegében stagnált, így márciusban sem változott a norvég Opera Software Opera nevű webböngészőjének piaci pozíciója: a Net Applications szerint a program 0,7 százalékon áll változatlanul hónapok óta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról