dev archívum - 2009 január

2009
január

0

Minden otthonban szélessávot akar látni a brit politika

2009. január 30. 17:05

Korábban a BT-t, a legnagyobb brit telefonszolgáltatót még arra kötelezték, hogy a szigetország minden otthonába biztosítson telefonvonalat, mostanra viszont magasabbra emelték a lécet. A brit internetpolitikával kapcsolatos ajánlásokat tartalmazó Lord Carter jelentés célként jelölte ki: minden brit otthonba szélessávú internetet kell vezetni záros határidőn belül.

0

Piacéretté vált a Toshiba üzemanyagcellás technológiája

2009. január 30. 14:04

A jelek szerint a Toshiba beváltja ígéretét, és a cég pénzügyi évének zárása előtt piacra dobja első, metanollal működő üzemanyagcellákra épülő akkumulátortöltőjét. A különböző üzemanyagcellás technológiákkal hosszú évek óta kísérleteznek az iparági multik, kézzelfogható termékek megjelenésére azonban mindeddig nem, vagy csak elvétve került sor.

0

Tokon belüli precíziós hűtés fejlesztésében vesz részt az Intel

2009. január 30. 13:40

[Computerworld/HWSW] A mikroelektronikai iparban többen úgy vélik, hamarosan elérkezik az idő, mikor radikális változásokra lesz szükség a nagyteljesítményű áramkörök lehűtéséhez. Egy friss tudományos publikáció, melyet többek közt az Intel jegyez, minden eddiginél hatékonyabb megoldást kínál a problémára. Amennyiben a technológia kereskedelmileg is életképesnek bizonyul, úgy segíteni fogja a chipek teljesítményének fokozását.

0

Élet a Sony Ericsson Xperia X1-gyel

2009. január 30. 13:33

Az X1-et több mint egy hónapig nyúztuk. Bizonyított internet-terminálként, telefonként, szórakoztatóközpontként, navigációs eszközként. Az agyonreklámozott, csillogó funkciók és a sokat kritizált hibák szinte soha nem számítanak, cserébe a készülék számos rejtegetett meglepetéssel szolgál hűséges és barkácsoló kedvű felhasználóinak.

0

A Dell is belép az okostelefonok piacára?

2009. január 30. 12:22

[WSJ/HWSW] Hamarosan okostelefonokat dobhat piacra a Dell -- értesült a céghez közeli forrásokból a Wall Street Journal. Pletykák szerint a készülékek a februári World Mobile Congressen mutatkoznak majd be a közönség előtt.

0

Borulhat a Firefox 3.1 megjelenési ütemterve

2009. január 30. 11:21

Tovább halasztja a Mozilla a Firefox 3.1 harmadik tesztváltozatának megjelenését, mivel a program megújult, TraceMonkey nevű JavaScript-motorjában számos olyan hibát találtak, melynek kijavítása a vártnál több időt igényel. Kezd kérdésessé válni, hogy a végleges kód még ebben a negyedévben elkészül-e.

0

Elkészült az androidos Opera Mini végleges változata

2009. január 29. 15:38

Szerdától a Google mobiltelefonos platformjához is elérhető az Opera Software által fejlesztett Java-alapú böngésző, az Opera Mini első véglegesnek tekintett változata. A szoftver legfrissebb, 4.2-es verziója tavaly novemberben jelent meg, az Android-alapú okostelefonok felhasználói azonban akkor még csak a tesztváltozattal ismerkedhettek.

0

Képtelenek követni a szoftverek a hardverek fejlődését

2009. január 29. 14:52

A processzormagok számának növekedési ütemével hamarosan a szerverszoftverek is képtelenek lépést tartani, figyelmeztet a Gartner. A piackutató cég szerint a vállalatoknak figyelemmel kell kísérniük ezt a tendenciát, és felkészülniük az esetlegesen szükséges lépésekre, mint a platform- vagy szoftverváltások. A fokozódó párhuzamosság több évtizedes tendencia, ennek ellenére a szoftveripar láthatóan kínlódik a jelenséggel, és nem tudja megfelelő ütemben fokozni a szoftverek skálázódását.

0

A nyílt forráskódú videostream-technológiákban látja a jövőt a Mozilla

2009. január 29. 12:54

Nyílt forráskódú videostream-technológiát támogat a Mozilla Alapítvány, ezzel próbálva teret engedni az interneten közzétett videotartalmak további terjedésének. A Firefox webböngészőt is jegyző alapítvány a Theora névre keresztelt platformra vetett szemet, mely a fejlesztők szerint egyelőre még korántsem tökéletes, de komoly lehetőségek rejlenek benne.

0

Februárban lebbentik fel a fátylat az Acer okostelefonjairól

2009. január 28. 16:53

Igaznak bizonyultak azok a tavaly év végi híresztelések, melyek szerint az Acer, a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója év elején belép az okostelefonok piacára. Azt egyelőre továbbra sem tudni biztosan, hogy mely országokban árulják majd elsőként a készülékeket, az viszont már biztos, hogy az új termékkör egy hónapon belül bemutatkozik.

0

Niagara-szerverek és költségcsökkentés, ez a Sun 2009-es eszköztára

2009. január 28. 14:49

Továbbra is csökkenő árbevételről és veszteségről számolt be a Sun Microsystems, az elemzői várakozásokat ugyanakkor így is meghaladta, és biztató jeleket is mutat. A vállalat teljesítményét ezúttal is leginkább a forgalom nagy részét adó nagyvállalati SPARC-szerverek pocsék értékesítési mutatói húzzák le, amit továbbra sem tudnak ellensúlyozni a növekedést generáló termékek. A nyereségesség elérését költségcsökkentési programmal kívánja a Sun biztosítani.

0

Mostantól offline is használható a Gmail

2009. január 28. 11:32

A Gmail és a többi webmail szolgáltatás legnagyobb előnyének többen azt tartják, hogy bárhonnan, bármilyen internetre kötött, böngészőt futtató eszközzel elérhető. A Google-t régóta kritizálják amiatt, hogy nincs lehetőség az offline elérésre, csak levelezőkliens közbeiktatásával. A Gmail Labs legújabb funkciója most orvosolja ezt a problémát: A Google Gears segítségével a jövőben mindenki a gépére szinkronizálhatja a leveleit és a böngészőn belül a megszokott módon érheti el azokat internetkapcsolat nélkül is.

0

Először a külföldi informatikusokat rúgatná ki egy amerikai szenátor

2009. január 28. 09:24

Az amerikai IT-szektorbeli elbocsátások néhány politikust is gondolkodóba ejtettek, sőt országuk munkaerőpiacának védelmében egyikük most azt javasolja, hogy az elbocsátásokat tervező cégek az amerikai állampolgárok helyett a vízummal és munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiek munkahelyeit szüntesse meg. Többen egyenesen azt kérik a kormánytól, hogy csökkentsék a H-1B vízumok számát.

0

Korlátozásokat akarnak a Wikipedia szerkesztői

2009. január 27. 16:45

A Wikipedia anno a kezdetek kezdetén sikerét és sokszínűségét alapozta meg azzal, hogy bárki létrehozhatott szócikket, bárki módosíthatta azokat, a hibákat és a visszaéléseket pedig többnyire a közösség jótékony szűrőhatására bízták. Mint minden jó ötlet, a Wikipedia is kinőtte magát, s most úgy tűnik, hogy korlátozások bevezetésére lehet számítani. A változtatást a rendszeres szócikk alkotók kényszerítenék ki az internetes enciklopédiától.

0

A Western Digital elsőként érte el a 2 terabájtos álomhatárt

2009. január 27. 16:43

A Western Digital (WD) a merevlemezek piacán a világon elsőként érte el a 2 terabájtos álomhatárt. Legújabb, 3,5 hüvelykes formátumú merevlemeze a legnagyobb kapacitású a világon, megelőzve a Seagate legnagyobb, 1,5 terabájtos meghajtóját. Az új rekordhoz egyúttal rekordot döntő adatsűrűség is társul, ez teszi lehetővé a minden korábbit meghaladó kapacitást.

0

Cloud computing trendek 2009-ben

2009. január 27. 13:32

[InformationWeek/HWSW] 2008 a cloud computing megérkezésének éve volt, a folyamat pedig idén továbbgyűrűzik, de még messze nem tetőzik. Az Amazon, EMC/VMWare, IBM, Google, Microsoft és még tucatnyi egyéb szereplő mind ott tolong a rajtvonalnál, de ennek ellenére a forradalom nem fog gyorsan lezajlani. Mi várható a felhőben idén?

0

Mobilinternet: 3 képernyő vagy 3 számla?

2009. január 27. 12:08

Terjednek a laptopok, netbookok, okostelefonok, sokan szeretnének akár több mobil eszközről is netezni, azonban ehhez továbbra is több előfizetés szükséges. A HWSW megpróbálta kideríteni, miért is van ez így.

0

Elérhető az Internet Explorer 8 véglegesnek jelölt változata

2009. január 27. 11:39

A Microsoft tegnap elérhetővé tette az Internet Explorer webböngésző új generációs változatának kiadásra jelölt változatát. A gyakorlatilag véglegesnek tekinthető szoftver Windows XP, Server 2003 és 2008, valamint Vista operációs rendszerekhez érhető el -- a két hete megjelent Windows 7 bétával egyelőre nem működik együtt. Egyes spekulációk szerint nem kizárt, hogy az RC1 változatot egy második, utolsó kiadásra jelölt kód is követi majd, a végleges verzió megjelenési időpontjáról pedig továbbra sem közöl konkrétumokat Redmond.

0

Alacsony fogyasztású és csúcsteljesítményű Shanghai processzorok az AMD-től

2009. január 26. 13:58

Hét új négymagos Opteront mutatott be az AMD, melyek közt alacsony fogyasztású és csúcsteljesítményű változatok egyaránt megtalálhatóak. Az új modellek mindegyike azokra a tavaly novemberben rajtolt Shanghai chipekre épül, amelyek 45 nanométeres csíkszélességű félvezető eljárással készülnek Drezdában.

0

Egymilliárdnál is többen interneteztek tavaly decemberben

2009. január 26. 12:27

A történelem során először fordult elő, hogy egyetlen hónap leforgása alatt világszerte egymilliárdnál is többen interneteztek PC-n -- derül ki az elismert londoni forgalomelemző, a comScore legfrissebb kimutatásából. A cég World Metrix nevű forgalomauditáló rendszere tavaly decemberben mérte a rekord látogatószámot. Az adott időszakban ráadásul ennél is sokkal többen internetezhettek, a cég ugyanis nem kalkulál a mobiltelefonokról és egyéb kézi eszközökről internetezőkkel, valamint a 15 év alatti felhasználókkal.

0

Frissítve: Nem beszél a Magyar Telekom a vasárnapi internetzavar részleteiről

2009. január 26. 12:15

[BAMA/MTI/HWSW] Vasárnap országos kiterjedtségű zavar támadt az internet elérésében, ami nem csak az egyéni felhasználókat, de például az Adatparkban hosztolt szervereket is érintette. A baranyai bama.hu szerint egy munkagép vágta át a Magyar Telekom (MT) egy optikai kábelkötegét az M6-os autópálya építési területén, az átirányított forgalom miatt túlterhelődött több hálózati eszköz, majd egyikük meghibásodott -- ezt a cég később megerősítette. Vasárnap kora délután a Magyar Telekom egy 20 gigabites BIX-csatlakozása teljesen eltűnt a netről. Publikálását követően a cikket kiegészítettük az MT hivatalos állásfoglalásával.

0

A tervezettnél tovább marad letölthető a Windows 7 bétája

2009. január 26. 10:22

Továbbra is hatalmas az érdeklődés a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszere, a Windows 7 bétája iránt. A szoftvercég kezdetben úgy kalkulált, hogy csupán 2,5 millió licenckulcsot ad ki a tesztváltozathoz, ezt a korlátozást azonban később ejtették Redmondban -- most pedig a letöltés elérhetőségének határidejét tolták ki több mint két héttel.

0

Mindössze kilenc négyzetmilliméteres a világ legkisebb üzemanyagcellája

2009. január 23. 15:48

Amerikai tudósok elkészítették a világ legkisebb üzemanyagcellás áramforrásának prototípusát. A miniatűr telep azonban egyelőre inkább csak technológiai bravúr, valós felhasználási lehetőségei a telep alacsony feszültségének és a gyenge áramerősségnek köszönhetően meglehetősen korlátozottak.

0

Cloud-szolgáltatásokkal erősít a Windows Mobile 6.5

2009. január 23. 15:32

Februárban mutatkozik be a Windows Mobile legújabb, 6.5-ös verziója, ami sokkal inkább felhasználóbarát lesz mint elődjei. Andrew Lee, a Microsoft mobiltelefon-szoftver üzletágának elnökhelyettese szerint minden menedzser egyben emberi lény is, így nem maradhatnak ki a szórakozáshoz kötődő funkciók, sem az átlátható kezelőfelület.

0

Erősíti a jelenlétét a hazai piacon a HTC

2009. január 23. 15:21

A Magyarországon egyelőre még szerény ismertséget magáénak tudó tajvani HTC hivatalosan is belép a magyar piacra, igaz ehhez nem alapított helyi irodát, nem nyílik márkakereskedés sem, sőt a sajtótájékoztatón arról sem esett szó, hogy mi az oka annak, hogy a cseh piachoz képest nálunk ez a hivatalos belépés 17 hónappal később történt meg.

0

A vártnál sokkal mélyebb veszteség az AMD-nél

2009. január 23. 12:34

Rendkívül súlyos veszteségeket könyvelt el az AMD a negyedik negyedévben. A korábbi forgalmi figyelmeztetések és az Intel meglepően rossz eredményei alapján várható volt ugyan, hogy a nyereségességért küzdő AMD-t letaszítják korábbi pályájáról a depressziós piaci körülmények, a hiány azonban meglepően mélynek bizonyult. Az idei év rendkívül borús kilátásokkal tornyosul a cégvezetés fölé, amennyiben nem javul a piaci környezet. A cég fizetőképessége azonban Drezda leválásával, és az arab tőke befolyásával nincs veszélyben.

0

Fejlettebb áramkörök nyomtathatók hajlékony felületre egy új félvezető tintával

2009. január 23. 12:17

Áttörést hozhat a hajlékony kijelzők, valamint az árumegjelölésére használt szenzorchipek előállításában egy új összetételű félvezető tinta -- derül ki a Nature legfrissebb számából. Az új anyag különlegessége, hogy ez az első olyan oldható félvezető, mely negatív elektromos töltést hordoz. Az új technológiával a jelenlegieknél fejlettebb áramkörök állíthatók elő, elméletileg akár közönséges papír alapokra is.

0

eInk-alapú könyvolvasón is működik a Fennec

2009. január 22. 16:33

A beágyazható Linux fejlesztésén dolgozó Jaya Kumar sikeresen tesztelte a Mozilla mobilböngészőjét a Fennec-et egy E-Ink olvasón. A tesztekről készült videókat a YouTube-on publikálta, így bárki megtekintheti hogy működik a nyílt forráskódú böngésző egy alacsony energiafelhasználású monokróm elektronikus-papír kijelzőn (EPD).

0

Ötezer dolgozójától válik meg a továbbra is masszívan nyereséges Microsoft

2009. január 22. 15:58

Közzétette a negyedik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévének pénzügyi adatait a Microsoft. A cég bevétele ugyan nőtt, nyereségessége azonban csökkent, bár így is masszívan profitábilis maradt. A nyereség apadását a elbocsátásokkal fogják ellensúlyozni Redmondban -- ezzel a vállalat megadta a választ a kérdésre, ami már hetek óta foglalkoztatja a pénzügyi szektort.

0

A Corsair is felszállt az SSD-vonatra

2009. január 22. 15:15

A Corsair sem hagyhatta figyelmen kívül az SSD-piacban rejlő lehetőségeket, 128 gigabájtos modellel jelentkezett, amely valójában a Samsung terméke. Az S128 nem tartozik a leggyorsabbak közé, ám mérsékelt, tömegtermékekhez illő árával sokakat nyerhet meg.

0

Androidot olcsón: telefont épít a Google platformjára a Huawei

2009. január 22. 14:28

A Huawei Technologies is csatlakozik azokhoz a gyártókhoz, melyek Android-alapú okostelefonnal kívánják bővíteni a kínálatukat. A Google mobiltelefonos platformja iránt eddig több ismert mobilpiaci szereplő is kifejezte érdeklődését -- az olcsó alternatíváiról ismert kínai cég mostani bejelentése jó hír lehet azok számára, akik nem kívánnak egy vagyont fizetni egy androidos készülékért cserébe.

0

Magyar nyelvű Google AdWords blog indult

2009. január 22. 10:13

A Google háza táján a hivatalos és félhivatalos kommunikáció eszközei már jó ideje a blogspot.com-on elhelyezett blogok. Innen értesülhetünk a legújabb fejlesztésekről, üzleti döntésekről egyaránt. A mai napon egy újabb darabot hívtak életre, mégpedig az első magyar nyelvű hivatalos Google blogot, az Inside AdWords Magyarországot , ahol a dublini és budapesti Google dolgozók az AdWords ügyes-bajos dolgait tárgyalják majd ki, kifejezetten a hazai igényeknek megfelelően.

0

Márciusban nyit a RIM saját alkalmazás-piactere, a BlackBerry Application Storefront

2009. január 22. 09:51

Pár hónapon belül a BlackBerry okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion (RIM) is megnyitja saját alkalmazás-piacterét, ezzel csatlakozva az Apple és a Google hasonló kezdeményezéseihez. A BlackBerry Application Storefrontra szokás szerint egyedi fejlesztésű alkalmazások kerülhetnek, melyekért fizetni kell majd, a bevételek nagy részét pedig visszajuttatják a készítőknek.

0

Környezetkímélőbb autózást ígér a Garmin ingyenes szoftvere

2009. január 21. 16:06

Ingyenesen letölthető, környezet- és pénztárcakímélő szoftvert tesz elérhetővé navigációs berendezéseihez a Garmin. Az ecoRoute szoftver az utazás költségeinek kiszámítására és a benzinfogyasztás -- így a környezetterhelés -- meghatározására vállalkozik.

0

A Twitter lenyomta a Digget

2009. január 21. 15:44

A webkettes éra egyik gyöngyszeme, a közösségi üzenetküldő Twitter a Hitwise mérései alapján a múlt héten megelőzte látogatottság szempontjából a webes könyvjelző-szolgáltatást, a Digget.

0

Készenléti üzemmódban nulla wattot fogyasztó PC-t dob piacra a Fujitsu Siemens

2009. január 21. 11:03

A Fujitsu Siemens Computers a soron következő CeBIT-en mutatja be első olyan asztali számítógépét, mely a gyártó állítása szerint zéró watt energiát fogyaszt készenléti üzemmódban. A rendszergazda ráadásul a normál készenléti állapottal megegyezően így is elindíthatja és menedzselheti a PC-t távolról.

0

Nemzetgazdasági szempontból hasznos a fájlcsere

2009. január 21. 10:44

[HWSW]A holland Gazdasági Minisztérium egy frissen nyilvánosságra hozott kutatása szerint a fájcsere rövid és hosszú távon egyaránt az ország javra válik. A híresen liberális ország internetezőinek mindössze töredéke fizetett tartalmakért, a nem fizetett letöltések viszont virágzanak ott is, azonban ez nem veszteség, mert a megmaradt pénzt a fogyasztók másra költik.

0

Robbanásszerű növekedés a Last.fm-nél

2009. január 20. 16:09

A 2008-as év egyik leggyorsabban növekedő zenei szolgáltatása lett az amerikai piacon a Last.fm. Felhasználóinak számát annak ellenére tudta megháromszorozni az USA-ban, hogy a Warner Music Group a YouTube mellett innen is letiltotta zenéinek on-demand lejátszását.

0

Frissült a Red Hat vállalati Linux-disztribúciója

2009. január 20. 15:40

A Red Hat bejelentette vállalati disztribúciója, a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) legújabb verziójának elérhetőségét -- a Red Hat-előfizetők már le is tölthetik a szoftvert a cég weboldaláról. Az 5.3-as verzió legfontosabb újdonságai a vállalat szerint a még jobb virtualizációs képességek, az újabb hardverek támogatása, valamint az OpenJDK megjelenése a disztribúcióban.

0

Jobban együttműködik az SAP szoftvereivel a Lotus Notes

2009. január 20. 14:35

Az SAP vállalatirányítási rendszereivel integrálta a Notes-t az IBM: a Lotusphere rendezvényen bemutatkozott a két cég által közösen fejlesztett Alloy nevű szoftver, ami márciusban jelenik meg. A Blackberryk gyártójával is szorosabban együttműködik az IBM.

0

Obama beiktatása egyben az újmédia lehetősége a kiugrásra

2009. január 20. 13:32

Barack Obama beiktatása a januári időszak legnagyobb hírének számít, mely a régi mellett az újmédia számára is egy kiváló lehetőség a forgalomnövelésre. A nemzetközi televíziók közül többek közt a CNN, a Sky News, illetve a BBC1 is közvetíti az eseményeket, de sokkal érdekesebb, hogy egy számítógép vagy egy mobiltelefon is elegendő ahhoz, hogy ne maradjunk le az új elnök parádéjáról.

0

Közeledik Magyarországhoz a T-Mobile G1

2009. január 20. 12:03

A Google Android szoftverplatformot futtató T-Mobile G1 egyelőre csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kapható, de hamarosan további európai országokba is megérkezik. Január 30-án megkezdődik a készülék forgalmazása Hollandiában, Csehországban és Ausztriában, februárban pedig Németországban és Lengyelországban. Németországban kétéves előfizetéssel a G1 mindössze 1 euróért megvásárolható lesz.

0

LotusLive: vállalati webkettő az IBM-től

2009. január 20. 10:35

Lotusphere konferenciáján az IBM bejelentette a LotusLive szolgáltatáscsomagot, amely egy hosztolt üzenetkezelő, csoportmunka- és közösségi hálózati megoldás kimondottan vállalatok számára. A Nagy Kék a Microsoft Windows Live és a Google Apps területére igyekszik behatolni.

0

Bukás a magyar Google News

2009. január 19. 13:21

A HWSW kipróbálta, kifacsarta az immár magyarul is tudó Google hírszolgáltatást, az eredmény viszont alulmúlja a várakozásokat. Sőt, az angol verzióval kapcsolatos korábbi pozitív feltételezések is megkérdőjelezhetővé váltak a tapasztalatok miatt.

0

Egyre vonzóbb a mobil web

2009. január 19. 11:49

Már most is közel másfélmilliárdan használják világszerte az internetet, és a számuk az elkövetkező pár év alatt továbbra is nőni fog, ami nem kis részben a mobiltelefonos hozzáféréseknek lesz köszönhető. Négymilliárdan mobiloznak a Földön és a hálózatok, valamint a készülékek fejlődésének hála, egyre többen férnek hozzá készülékükről a világhálóhoz is.

0

El kell távolítani a Windowsból az Internet Explorert?

2009. január 19. 09:20

Az Európai Unió versenyügyi biztottsága a hétvégén hivatalosan is törvényszegéssel vádolta meg a Microsoftot. Az Internet Explorer beépítése a Windowsba jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon és torzítja a versenyt -- áll az Európai Bizottság által kiadott közleményben .

0

Hamis PNA-kat foglalt le a VPOP

2009. január 16. 16:21

Hamis, Demo Beta licenccel rendelkező iGO My Way szoftverrel szerelt készülékeket foglalt le a VPOP veszprémi és szolnoki üzletekben. Az razzia során olyan Bluepanther márkájú készülékekre bukkantak, melyek az eredeti helyett az iGO MyWay 2006 feltört változatait futtatták.

0

Az Egyesült Államokban is kitolódhat a digitális átállás

2009. január 16. 12:43

Az eredetileg tervezett időponthoz képest három hónappal később kapcsolhatják le a földi sugárzású analóg adókat az Egyesült Államokban, ha átmegy a kongresszuson az a javaslat, melyet egy demokrata szenátor, John Rockefeller terjesztett elő csütörtökön. A tengerentúlon ezzel együtt jóval hamarabb a finishez ért, és lényegesen kevesebb problémával járt az a digitális átállási folyamat, mely Európa legtöbb országában, így többek közt hazánkban még javában zajlik.

0

Minden várakozást alulmúlóan teljesített tavaly év végén a Sony Ericsson

2009. január 16. 11:01

Az előzetesen vártnál jóval nagyobb negyedik negyedéves veszteségről számolt be ma kiadott pénzügyi jelentésében a Sony Ericsson, mely a kilátások további jelentős romlására számít az év első felében. A gyártó átszervezésekkel és további költségcsökkentésekkel (elsősorban elbocsátásokkal) próbálja újra egyenesbe hozni magát.

0

Kína az internetrekorder

2009. január 16. 09:21

Kínában az internetfelhasználók száma 2008-ban közel 42 százalékkal nőtt, ma már majdnem 300 millióan csatlakoznak ott is a világhálóhoz, miközben a penetráció mértéke idén először meghaladta a világ átlagát.

0

Önszabályozóvá válna az amerikai online reklámpiac

2009. január 15. 16:19

Több mint egy év telt el azóta, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) javasolta az ottani online reklámszakmának, hogy jobban tenné, ha önszabályozó rendelkezéseket fogadna el, mielőtt odáig fajulnak a dolgok, hogy a kormányzat lesz kénytelen törvényeket alkotni. Most újabb négy marketingszervezet szívlelte meg a dolgot és kezdett egyeztetésekbe.

0

Késve jön a Firefox 3.1 harmadik bétája

2009. január 15. 14:47

A vártnál egy héttel később jelenik meg a Firefox webböngésző 3.1-es verziójának harmadik, minden valószínűség szerinti utolsó bétája, ez azonban nem késlelteti a végleges változat megjelenését -- szabadkozik a fejlesztő. Ha lenne is késlekedés, az egy hét elenyészőnek tűnhet ahhoz képest, hogy a böngésző 3.1-es verziójának az eredeti tervek szerint már tavaly év végén meg kellett volna jelennie.

0

Budapestet elkerüli a Google Transit

2009. január 15. 12:19

Újabb hasznos funkcióval gazdagodott a Google térképszolgáltatása, a Maps. Ezúttal a már korábban is működő tömegközlekedési útvonaltervezőhöz kapcsolódóan építettek be egy új, opcionálisan bekapcsolható térképréteget a járatok útvonalainak megjelenítésére.

0

Zuhanórepülésben a Motorola

2009. január 15. 10:55

[HWSW]A Motorola a mai napon egy újabb 4000 fős létszámleépítést jelentett be a mobiltelefon üzletágában, a negyedik negyedéves várható veszteségekre és a tervezettnél is gyengébb készülékeladásokra válaszul.

0

Kiszivárogtak a HTC 2009-es tervei

2009. január 14. 15:56

A napokban egy kínai mobileszközökkel foglalkozó híroldal információkat és fotókat szivárogtatott ki a HTC idei felhozataláról. A megszellőztetett modellek közt legalább egy Android- és több Windows Mobile-alapú készülék található, de többnyire a tavalyi sikermodellek újragondolása jellemző.

0

A pureSilicon 1 terabájtos SSD-vel jelentkezett

2009. január 14. 13:14

A pureSilicon a CES-en mutatta be nagysűrűségű szilárdtest-meghajtóját, mely 1 terabájt adat tárolására is alkalmas. Az új egység remek fogyasztási és sebességmutatókkal is rendelkezik.

0

Viszonteladói programot indít a Google az Apps és a Docs népszerűsítésére

2009. január 14. 12:50

A Google viszonteladókat toboroz a Google Apps irodai alkalmazáscsomag terjesztéséhez. A vállalkozások, akik Gmailt, Google Docs-ot és egyéb Google-szolgáltatást szeretnének használni a Microsoft illetve más cégek termékei helyett, a jövőben már nem kizárólag közvetlenül a Google webes felületén keresztül jelentkezhetnek.

0

Megkezdte az Exchange 14 tesztelését a Microsoft

2009. január 14. 12:35

Megkezdte az Exchange Server következő verziójának tesztelését a Microsoft. A HWSW értesülései szerint a termék Exchange Server 2010 néven jelenik meg, várhatóan 2009 végén vagy 2010 elején, nagyjából egyidőben a Windows 7-tel, a Windows Server 2008 R2-vel és talán az új Office-szal, amely egyébként szintén a 14-es kódnevet viseli.

0

Ultramagas felbontásokban nyújt 3D-s mozit az új DisplayPort szabvány

2009. január 14. 10:09

Az eddigieknél jóval nagyobb felbontású képet, megfelelő megjelenítővel párosítva 3D-s moziélményt és a videojeltől elkülönített adatátvitelt nyújt majd a DisplayPort szabvány legújabb változata. A szórakoztatóelektronikai eszközök körében elterjedt HDMI-szabvány is megújul idén: az interfész sokoldalúbb és -- akárcsak a DisplayPort -- még gyorsabb lesz.

0

A Satyam könyvelési botránya megrázhatja az indiai outsourcing-ipart

2009. január 13. 18:40

Megremeghet az indiai outsourcing szektor, miután az egyik vezető szolgáltató, a Satyam Computer Services belebukni látszik a könyvelési botrányba. A Gartner már értesítette is ügyfeleit, hogy készüljenek fel az outsourcing cég összeomlására, ami akár szolgáltatáskiesést is eredményezhet. A bizalmi válság nyertesei az amerikai és európai szolgáltatók lehetnek. A Satyam 2004 óta van jelen Magyarországon, a budapesti Infoparkban rendelkezik irodákkal.

0

A spamszűrőket is rendszeresen tesztelni fogja a Virus Bulletin

2009. január 13. 15:52

A vírusvédelmi programok egyik legnagyobb független tesztelője, a Virus Bulletin mostantól fogva a spamszűrőket is rendszeresen próbára teszi. Az utóbbi időben a kártevőket is megelőzve talán a kéretlen reklámok lettek az internetezők legfőbb ellenségei, a postaládákba ezerszám ömlő szemét zavarja a legjobban a felhasználókat. Ma már a legtöbben használnak spamszűrőt, azonban távolról sem mindegy, hogy milyet.

0

Hamarosan kipróbálható a webes Office is

2009. január 12. 17:08

A Windows 7 árnyékában elég kevés szó esik az Office következő változatáról, pedig az eddigi menetrendek alapján ez az új operációs rendszerrel nagyjából egyszerre kell érkezzen. A Microsoft az októberi Professional Developers Conference-en már bemutatatta az Office 14 egyik legfontosabb újdonságát, a Web Applicationst, hamarosan pedig a felhasználók is kipróbálhatják.

0

Tényleg elérkezett a 3D-megjelenítés kora?

2009. január 12. 14:32

Az idei Consumer Electronics Show (CES) egyik legnagyobb témájává egyértelműen a háromdimenziós megjelenítési technikák nőtték ki magukat. A vezető elektronikai gyártók többsége demonstrált saját megoldást, és a kereskedelmi bevezetést sem a megfoghatatlan messzeségbe, hanem nagyon is közeljövőbe helyezték. A piaci terjedés legnagyobb gátja jelenleg már nem a technológia fejlettsége, hanem a sztenderdek hiánya. A 3D hosszú évek óta jön, és úgy tűnik, végre tényleg megérkezik.

0

CES: a számítógépek metamorfózisa jön

2009. január 12. 12:51

[NYT/HWSW] Ha a múlt heti Consumer Electronics Show lényegét kellene összefoglalni, akkor a legelső és legfontosabb dolog az lenne, hogy minden létező eszköz az internetre kapcsolódik, melyekkel életünk során találkozunk. A kütyüimádóknak eljött a Kánaán, de az érem másik oldala, hogy egy jó ideig a funkcionalitás fejlődéséről szó sem lehet, innovációnak elég az, hogy minden eszköz hálózatképessé válik.

0

Megbénították a Microsoft szervereit a Windows 7 iránt érdeklődők

2009. január 12. 09:57

A Microsoft szervereit megbénította a felhasználók rohama pénteken, amikorra a vállalat a Windows 7 nyilvános bétaváltozatának megjelenését időzítette. A redmondi cég korábban már jelezte, mindössze 2,5 millió termékkulcsot ad majd ki a bétához, nem csoda, hogy az érdeklődők elárasztották a www.microsoft.com/windows7 weboldalt -- mindenki benne akart lenni az első 2,5 millióban -- később kiderült, felesleges volt az igyekezet.

0

Hirtelen született meg a Google Chrome 2.0

2009. január 9. 18:13

Négy hónap telt el a Google Chrome 0.2-es verziójának bejelentése után, mikor pár hete nagy hirtelenséggel megjelent a végleges 1.0 változat. Még fel sem ocsúdtunk szinte abból a hírből, máris terítéken a 2.0 is.

0

3D-játékok futtatására is képes cloudot épít az AMD

2009. január 9. 17:47

Vizuális és interaktív tartalmakat kiszolgáló cloudot épít az AMD egy operátor számára. Az AMD Fusion Render Cloud névre hallgató rendszer lehetővé teszi, hogy akár a legújabb játékokkal játszunk mindössze egy átlagos, webböngészésre alkalmas PC és szélessávú internet-hozzáférés birtokában.

0

Igazat mond az NVIDIA a CUDA-ról?

2009. január 9. 15:31

2008 végének egyik érdekessége, hogy immár a földönkívüli intelligencia után kutató SETI@home projekt is képest kiaknázni a grafikus processzorokban rejlő potenciált. A NVIDIA GeForce 8-sorozatú vagy újabb videokártyák immár képesek átvenni a processzortól a rádiójelek elemzését, aminek persze csak akkor van értelme, amennyiben a grafikus kártyánk potensebb számítási erőforrásokkal rendelkezik processzorunknál. Az NIVIDA szerint drasztikus a gyorsulás, egyes felhasználók szerint viszont a cég egyszerűen hazudik, mikor a CUDA és a GeForce-ok egyértelmű fölényéről beszél.

0

Szinte bármilyen javás mobiltelefonon elérhető már a Skype

2009. január 9. 14:03

A Skype-nak korábban is volt okostelefonokon futó változata, a néperszű VoIP- és csevegőkliens azonban mostantól a Google Android platformon és javás változatban is elérhető, utóbbi máris több mint száz kompatibilis készülékre telepíthető, ígaz, a bétaváltozat teljes funkcionalitással csupán néhány országban működik egyelőre.

0

Új alapokra kell helyezni a Captcha védelmeket

2009. január 9. 12:21

Új megközelítésre van szükség a spamküldők távoltartására, akik visszaélnek az ingyenes levelezőrendszerek adta lehetőségekkel. -- állítják az IT-biztonsági szakértők. A webes szolgáltatások által használt Captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) védelmek már korábban sem jelentettek hatékony védelmet, a közeljövő cyberbűnözőit pedig már szinte le sem lassítják a jelenlegi megoldások.

0

Bemutatta érintőképernyős okostelefonját a Palm

2009. január 9. 09:16

A Consumer Electronics Show-n bemutatkozott a Palm régóta várt új okostelefonja, az érintőkijelzős Pre, amelyet kimondottan webalkalmazások futtatására terveztek, operációs rendszerének neve is erre utal: webOS.

0

A Google megmentené az újságpapírt

2009. január 8. 16:29

[Fortune/HWSW] Bár úgy tűnik, a Google mindent megtesz azért, hogy a nyomtatott újságok végleg feladják a harcot, Eric Schmidt, a cég elnök-vezérigazgatója a Fortune magazinnak adott interjújában épp az ellenkezőjét állítja. Adam Lashinsky újságíró kérdésére Schmidt azt a meglepő választ adta, hogy szenvedélyes vágyat érez aziránt, hogy segítő kezet nyújtson az újságpapírok világának.

0

A Google az egyik legnagyobb spammer a világon

2009. január 7. 17:39

[IW/HWSW] A világ egyik legnagyobb online szolgáltatóját, a Google-t a Spamhaus nevű szervezet beválogatta a 10 legnagyobb spammer közé, amit azzal érdemelt ki, hogy a levelező szolgáltatásain keresztül nagy mennyiségben indulnak útra kéretlen levelek. Érdekes, hogy a nagy szolgáltatók közül csak a Google érdemelte ki a megrovást.

0

Ingyen letölthető albummal kaszált a Nine Inch Nails

2009. január 7. 11:58

Ingyen is le lehetett tölteni, mégis az eladási listák élén végzett 2008-ban az Amazon éves összesítése szerint a Nine Inch Nails Ghost I-IV albumgyűjteménye. Ezidáig a Creative Commons jogosítás csak hippiknek és webkettes megszállottaknak volt a mániája, Trent Reznor 2008-ban viszont bebizonyította, hogy nagy zenekarok számára is alternatíva lehet.

0

A MacWorldön is tiszteletét teszi a Google

2009. január 7. 09:52

A 2009-es MacWorld Expóra időzítve adta ki fotónézegető, -szervező, -szerkesztő alkalmazásának, a Picasának a Mac platformon futó változatát a Google, mellyel konkurenciát támaszthat az Apple saját iLife/iPhoto fotókezelő szolgáltatásának is akár.

0

UIQ: vége a dalnak

2009. január 6. 12:30

Csődbe ment és beszünteti a működést a UIQ Technology. A svéd vállalat a Symbian OS operációs rendszert futtató okostelefonokra fejlesztett kezelőfelületet, ami azonban sosem lett igazán népszerű és a Nokia Series 60 lényegében teljesen elnyomta.

0

Csak két tányérja van a Seagate új, 1 terabájtos merevlemezének

2009. január 6. 11:25

Eddigi legnagyobb adatsűrűségű merevlemezét mutatta be a Seagate, a Barracuda 7200.12 mindössze két 3,5 tányér segítségével ér el 1 terabájtos kapacitást, ami négyzethüvelykenként 329 gigabit tárolását jelenti. A cég korábbi rekordere, a Barracuda 7200.11 másfélszer nagyobb kapacitású volt, de négy tányért tartalmazott.

0

A Toshiba rákapcsol az akkumulátorgyártásra

2009. január 5. 16:16

A Toshiba bejelentette, hogy gyorstölthető akkumulátorait gyártani képes üzemegységét egy másodikkal egészíti ki, melynek építése idén kezdődik. Az új gyárban 2010-ben indulhat meg a tömegtermelés.

0

SmallMail: e-mailezés titokban

2009. január 5. 16:03

Az internetezők magánszférájának védelmét zászlajára tűző Small Sister projekt kiadta a SmallMail bétaváltozatát, amely lehetővé teszi a levélváltást anélkül, hogy bárki lenyomozhatná a küldőt és a feladót.

0

A kereskedő szemével: mikor éri meg notebookot vásárolni?

2009. január 5. 10:16

Magyarországon a világpiaci trendeket megelőzve már tavaly is több notebook fogyott mint asztali számítógép, a mobil informatika már nem csak a háztartásokban, de a vállalati felhasználók irodáiban is egyre gyakoribb szereplő. Az utóbbi időben több alkalommal is szembesültem azzal, hogy a cégek néha csak a trendek követése miatt vásárolnak notebookokat és sokszor figyelmen kívül hagynak néhány fontos szempontot a beszerzésnél. Arra keressük a választ, mint hogy mikor és hol van létjogosultsága a notebookoknak a jól bevált asztali számítógépekkel szemben.